Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
2017. december 18., hétfő
spacer
Nemzeti Színház
Gobbi Hilda Színpad Nemzeti Színház Nemzeti Színház Festőtár Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalon
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság
2017. május 2.
A negyedik MITEM zárása a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színház idén negyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi színházi fesztiválját, a Madách International Theatre Meeting-et (MITEM). Idén 11 ország 21 produkciója, ebből 18 külföldi és 3 hazai darab szerepelt a fesztiválon. A négy év előadásait összegezve eddig 20 ország 64 produkciója járt a Nemzetiben.

A „mesterek fesztiváljának” is tekintett idei találkozó kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a magyar közönség és színházi szakma képet kapjon arról, merre tart a világ színházi élete és a Nemzeti előadásai is megmutatkozhattak a külföldi szakemberek előtt.

A 21 produkció 28 előadása (hat produkció duplázott) közül mindössze kettő nem volt teltházas, a két hét alatt 6720 néző tekintette meg az előadásokat. A produkciók zömére a februári programhirdetés után napokkal elkeltek a jegyek, több előadás előtt a nézők a színház bejáratánál sorakozva bíztak benne, hogy az utolsó pillanatban mégiscsak jegyhez jutnak. A Nemzeti Színház köszöni nézőinek lelkes érdeklődését és szeretetét!

Az idei MITEM-en jónéhányan tiszteletüket tették a világ színjátszásának legkeresettebb rendezői közül, elkísérve produkciójukat Magyarországra. Eljött a Nemzetibe az orosz Valerij Fokin, a román Silviu Purcarete (aki a jövő évadban ismét a Nemzetiben rendez), a dán Eugenio Barba, az egyesült államokbeli Thomas Richards is. Egy sajnálatos tragédia miatt nem tudott eljönni Oroszországból Viktor Rizsakov és Ivan Viripajev. A legnagyobb mesterek közül a litván Eimuntas Nekrosius és Rimas Tuminas, valamint a bolgár Alexander Morfov rendezései is szerepeltek a MITEM programjában.

A MITEM legnagyobb sikereit Silviu Purcarete grandiózus térbe álmodott Faustja, Rimas Tuminas finom intelligenciájú és érzékiségű Jevgenyij Anyegin rendezése és a szentpétervári színházlátogatók által az évad előadásának választott, Vidnyánszky Attila rendezte Bűn és bűnhődés (Alekszandrinszkij Színház) aratták.

Minden előadás után közönségtalálkozót tartottunk, ahol a rendezők, dramaturgok, díszlettervezők, zeneszerzők és természetesen a színészek beszéltek az előadások hátteréről, érdekességeiről, a kihívásokról és sikerekről.

Számtalan kísérő program: utcaszínház, szakmai beszélgetések, könyv- és filmbemutató, mesterkurzus színesítette a MITEM programját. Büszkék vagyunk arra, hogy a MITEM programjában idén is bemutattunk két, határon túli magyar nyelvű előadást. Marosvásárhelyről A nyugalom, Szatmárnémetiből pedig a Pornó című előadás került színre. A Nemzeti melletti Zikkuratban pedig a MITEM alatt nyílt meg és május végéig látható a világhírű díszlettervező, a román Helmut Stürmer kiállítása.

Az V. MITEM-re 2018. április 16. és 28. között kerül majd sor a Nemzeti Színházban. A Nemzeti teljes jövő évadbeli programját május 9-én, sajtótájékoztatón mutatjuk be.

Forrás: Nemzeti Színház
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2017. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a