Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Znorovszky Ildikó, Haris Pašović, Péter Attila Zsolt 2018. július 16., hétfő
spacer
Nemzeti Színház
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad Nemzeti Színház Festőtár Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalon Nemzeti Színház Kaszás Attila Terem
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság
2017. május 2.
A negyedik MITEM zárása a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színház idén negyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi színházi fesztiválját, a Madách International Theatre Meeting-et (MITEM). Idén 11 ország 21 produkciója, ebből 18 külföldi és 3 hazai darab szerepelt a fesztiválon. A négy év előadásait összegezve eddig 20 ország 64 produkciója járt a Nemzetiben.

A „mesterek fesztiváljának” is tekintett idei találkozó kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a magyar közönség és színházi szakma képet kapjon arról, merre tart a világ színházi élete és a Nemzeti előadásai is megmutatkozhattak a külföldi szakemberek előtt.

A 21 produkció 28 előadása (hat produkció duplázott) közül mindössze kettő nem volt teltházas, a két hét alatt 6720 néző tekintette meg az előadásokat. A produkciók zömére a februári programhirdetés után napokkal elkeltek a jegyek, több előadás előtt a nézők a színház bejáratánál sorakozva bíztak benne, hogy az utolsó pillanatban mégiscsak jegyhez jutnak. A Nemzeti Színház köszöni nézőinek lelkes érdeklődését és szeretetét!

Az idei MITEM-en jónéhányan tiszteletüket tették a világ színjátszásának legkeresettebb rendezői közül, elkísérve produkciójukat Magyarországra. Eljött a Nemzetibe az orosz Valerij Fokin, a román Silviu Purcarete (aki a jövő évadban ismét a Nemzetiben rendez), a dán Eugenio Barba, az egyesült államokbeli Thomas Richards is. Egy sajnálatos tragédia miatt nem tudott eljönni Oroszországból Viktor Rizsakov és Ivan Viripajev. A legnagyobb mesterek közül a litván Eimuntas Nekrosius és Rimas Tuminas, valamint a bolgár Alexander Morfov rendezései is szerepeltek a MITEM programjában.

A MITEM legnagyobb sikereit Silviu Purcarete grandiózus térbe álmodott Faustja, Rimas Tuminas finom intelligenciájú és érzékiségű Jevgenyij Anyegin rendezése és a szentpétervári színházlátogatók által az évad előadásának választott, Vidnyánszky Attila rendezte Bűn és bűnhődés (Alekszandrinszkij Színház) aratták.

Minden előadás után közönségtalálkozót tartottunk, ahol a rendezők, dramaturgok, díszlettervezők, zeneszerzők és természetesen a színészek beszéltek az előadások hátteréről, érdekességeiről, a kihívásokról és sikerekről.

Számtalan kísérő program: utcaszínház, szakmai beszélgetések, könyv- és filmbemutató, mesterkurzus színesítette a MITEM programját. Büszkék vagyunk arra, hogy a MITEM programjában idén is bemutattunk két, határon túli magyar nyelvű előadást. Marosvásárhelyről A nyugalom, Szatmárnémetiből pedig a Pornó című előadás került színre. A Nemzeti melletti Zikkuratban pedig a MITEM alatt nyílt meg és május végéig látható a világhírű díszlettervező, a román Helmut Stürmer kiállítása.

Az V. MITEM-re 2018. április 16. és 28. között kerül majd sor a Nemzeti Színházban. A Nemzeti teljes jövő évadbeli programját május 9-én, sajtótájékoztatón mutatjuk be.

Forrás: Nemzeti Színház
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a