Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Szőcs Géza, Spala Korinna, László Pecka Péter 2018. augusztus 21., kedd
spacer
Réti Erika
Életrajz
szerepei
Életrajz

Születési dátum:
1944. máj. 17.

Születési hely:
Miskolc

Tevékenység:
színész

Életút:

1962 és 1969 között a miskolci Nemzeti Színház, 1969 és 1979 között a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja voltam. 1979-től vagyok a kecskeméti Katona József Színház tagja. Már kislány koromban, nagy fantáziával megáldott JÁTÉKOS voltam. A húgommal teremtettünk magunknak egy külön mesevilágot, ami segített az életünket szebbé tenni. Természetesen ilyenkor nagyon gazdagok voltunk, szép kastélyban laktunk, ahol mindig én voltam a királynő, testvérem az összes mellékszereplő. Ezek a mesék arról szóltak, hogy segítünk a szegény embereknek, boldoggá tenni, örömöt adni! Ez azóta is folyamatos. Nagyon szerencsés vagyok, hogy most is és ez előtt is gyönyörű kastélyban játszhatom tovább! Egyik kedvenc íróm, Tamási Áronnal szólva: „ Azért vagyunk a világon, hogy otthonra leljünk benne”
Mi ezt itt Kecskeméten találtuk meg. Itt sikerült felnevelni gyermekeinket (Viktória, Gergő), unokáinkat (Ádám, Dalma, Máté). Az ő „szárnyra bocsátásuk” nagy erőt ad nekünk, remélem jól segítettünk megtanítani „repülni” őket.


Díjak:

Déryné-díj 1993
Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje 1996
Katona József-díj 1998
Az évad színésznője 2002
Aase díj 2002
Az évad színésznője 2004
Bács-Kiskun megyei művészeti-díj 2009
Pék Matyi-díj 2010
A kecskeméti Katona József Színház örökös tagja


Fő szerepeim:
Roxane (Rostand: Cyrano de Bergerac ), Stella (Crommelynck: A csodaszarvas ), Osztrigás Mici(Feydeau: Osztrigás Mici), Lady Milford (Schiller: Ármány és szerelem ), Titánia (Shakespeare: Szentivánéji álom ), Polly (Brecht- Weill: Koldusopera ), Cecília (Kálmán: Csárdáskirálynő ), Ellen (Schisgal: Szerelem, óh! ), Corinna (Hervé: Nebáncsvirág ), Iduna (Burkhardt: Tűzijáték ), Nicole (Moliere: Az úrhatnám polgár ), Polgármesterné (Gogol: A revizor ), Nő (Gelman: A pad ), Doris (Slade: Jövőre veled ugyanitt ), Laura (Örkény: Macskajáték ), Elmira (Moliere: Tartuffe ), Ágnes (Pozsgai: Törődj a kerttel ), Martha (Albee: Nem félünk a farkastól ), Ettinger Manyi (Rejtő Jenő-SándorJenő: Aki mer, az nyer), Nevelőnő (Büchner: Leonce és Léna),Gonoszné (Tóth Ede: A falu rossza) Töttösy Melinda (Ábrahám-Kelér-Harmath-Szilágyi: 3:1 a szerelem javára), Maria Giannutri, a család feje (Pianosa: Mert a mamának így jó), Albequerque hercegnő (Victor Hugo: Királyasszony lovagja),Tanácsosné, városi özvegy (Wyspianski&Ady/Bodolay: A magyar menyegző)Karcsi néni (Pozsgai Zsolt: A szörny és a szép) Sárbogárdi Jolán (Parti Nagy: Ibusár ), Fruzsina házasságszerző (Moliere: Fösvény), Margret, a dada (Strindberg: Az apa),Irinoy grófné (Kálmán Imre: A cigányprímás), Ságiné ( Eisemann-Somogyi- Zágon: Fekete Péter), Ursula (Shakespeare: Sok hűhó semmiért),Millerné (Schiller: Ármány és szerelem) Concetta, a dajka (Taviani-Morricone-Bodolay: Előre hát fiúk), Juno (Offenbach:Orfeusz az alvilágban), Luisa (Feydeau: Meglőttük a fényes sellőt), Kamilla (Spiró: Liliomfiék az Alföldön), Anya színésznő (Ács János: Casanova nuova), Montague-né (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Margit királyné (Gombrovicz: Yvonne, burgundi hercegnő), Marcellina (Beaumarchais: Figaro házassága), Fejedelemasszony (Hervé: Nebántsvirág), Olivarez hercegnő (Schiller: Don Carlos), Nagymama, Farkas, A bolygók királya (Maeterlinck: A kék madár), Szomszédasszony; Jászai mari, a Nemzet nagyasszonya (Zerkovitz-Szilágyi. Csókos asszony), Nagymama, Öregasszony, Haramia asszony, Manó (Zalán Tibor: A shówkirálynő), A kisfiú meg az oroszlánok (Szilvia), Bob herceg (A királynő), Finito (Özvegy Vecserák Károlyné, Blondin anyósa), Kecskeméti Kiskondás (Disznómama), A windsori víg nők (Sürge asszony), Montmartre- i ibolya (Durandné, Camille)

Film:
Valahol Oroszországban, Néma Levente, Mire megvénülünk, Egy úrlovas története, Patika, Csocsó, A pályaudvar lovagjai
 

spacer
spacer
spacer
 
a á b c cs d e é f g gy h i í j k l m n ny o ó ö ő p q r s sz t ty u ú ü ű v w x y z zs
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a