Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Rudolf Teréz, Borbiczki Ferenc, Jakab Tamás, Bodor Johanna 2017. október 23., hétfő
spacer
Művészek írták
Interjúk
A hét arca
Határtalanul
Ismeretlen ismerősök
A nemzet erdélyi színészei
Művészek írták
Beszámolók
A szerző, Paul Foster, az 50-es években, 21 évesen érkezett New Yorkba. Jogot tanult – ez legalább annyira erős forrása az I. Erzsébet nyersen racionális nyelvének és kíméletlenül szókimondó történelmi logikájának, mint a 68-asok kritikus gondolkodása. A Lower East Side soknemzetiségű szegénynegyedében még a ruházati ipar és kereskedelem is valahogyan az új amerikai nemzedék kulturális átváltozásának része lett.
spacer
Jelinek a színlapon meséli: Schubert dalait kísérte zongorán. Most a Vígszínház Házi Színpadán hat tételt játszanak el a Téli utazás zenéjéből / verseiből. Azaz abból, amit ebből Jelinek színpadra írt. A közép- és az ókorban, talán már régebben is úgy érezték az emberek, hogy az évszakok analógiában állnak az emberi életszakaszokkal. Elfriede szerint a tél a magány évszaka, Schubert dala „a hontalanság műve, az otthontalanságé, amelyből nem indul útnak, és ahová nem tér vissza az ember”.
spacer
A történetsorban két „nádakerek” meseelemmel is hangsúlyozzák a sztorik nagyon is itt és most realitását. Az egyik Rezes Judit váróteremben elmondott – nekünk nézőknek erősen ironikusan hangzó – gyereknek szóló meséje. Ebben a filmes guru – aki parókakészítőként ment ki az álomgyárba – meggazdagodva jön haza Hollywoodból. És megváltja a magyar filmgyártást. Jutalmul az övé lesz az ország legszebb lányának keze. A gyerek altatóként hallgat / álmodik tovább egy hasonló jósorsot. Majd egy pár jelenettel odébb – a másik meseelem – a Vasorrú bába a történelem ördögeként talicskába rakja ezt a gyereket és elviszi. Világgá.
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... > >>
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2017. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a