Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Csiki Orsolya 2018. január 18., csütörtök
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Bozó Andrea: Menni kell, csinálni, egy pillanatra sem feladni
Emblematikus előadások a FILM-SZÍNHÁZ-KLUB műsorán
Dráma az osztályteremben – Farkas Ádám a Klamm háborújáról
A Budaörsi Infó írása az Egerek és emberekről
Regény nagybőgővel – szabad alkotás Csehov nyomán a kolozsvári színházban
Madách hírek


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. január 8.
A Gyermekkar első CD-jével és újévi koncerttel köszönti 2018-at az Opera

Az Opera Gyermekkarának egyházi és világi felvételeivel köszönti az Opera az újszülötteket idén, míg az Újév az Erkelben című gálaesten immár hagyományosan új művek bemutatóival és Beethoven IX. szimfóniájával várja a közönséget a Dalszínház 2018 első napján.

A Magyar Állami Operaház hatodik éve juttattja el minden magyar Útravaló című speciális zenei kiadványát, amely minden évben más szerkesztői szempontokat követve válogat a gyermekek alapműveltségét is meghatározó zeneművekből. A sorozat legfrissebb darabja más módon is kapcsolódik a legkisebbekhez, a 2018-as lemez ugyanis az Opera Gyermekkarának első önálló albuma. A lemezen Szőnyi Erzsébet A makrancos királylány című kétfelvonásos meseoperája és Kodály Zoltán, Kocsár Miklós, Esterházy Pál, Karai József és John Rutter egy-egy vallásos ihletettségű műve szerepel. A Hajzer Nikolett vezette kórus mellett a felvételeken közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Zuglói Filharmónia Köteles Géza karmester vezényletével, és Jean Klári orgonaművész is, aki az Operában korrepetitorként segíti a produkciók létrejöttét. A lemez beköszöntőjét idén Balássy Betty énekes és édesanya írta, aki éppen harmadik gyermekét várja, és annak idején maga is tagja volt az Opera Gyermekkarának. Az Útravaló CD-k terjesztésében az Opera partnere a PromoBox Kft.

Az Opera újévi hangversenye, amelynek idén az Erkel Színház ad otthont, mindig különleges szellemi csemegéket ígér, hiszen minden évben az alkalomra írt műveket is hallhat a gálaesten. Idén Pacsay Attila írt Újévi nyitányt, aki elsősorban filmzeneszerzőként ismert. Többek között ő jegyzi M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt animációs rövidfilmje, a Maestro zenéjét, Gárdos Péter Hajnali láz című játékfilmjének zenei aláfestéséért pedig a pármai filmzenei fesztiválon nyert Violetta d’Oro, azaz Arany Ibolya-díjat.

Az ünnepi eseményen idén prof. dr. Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója, a salzburgi Európai Tudományos és Művészeti Akadémia korábbi elnöke, egyetemi tanár mond újévi köszöntőt, amit Sarkissova Karina ugyancsak az alkalomra készített balettbetétje követ. A Magyar Nemzeti Balett első karakter magántáncosnője nevéhez több balett, opera, filmes és televíziós produkció fűződik, ő dolgozta ki a Franco Zeffirelli rendezte Carmen-adaptáció tánctervét is. Mostani kompozíciója Mendelssohn zenéjére készült olyan művészekkel, mint Felméry Lili, Popova Aleszja, Tanykpayeva Aliya, Balázsi Gergő Ármin, Leblanc Gergely, Lagunov Ievgen és Timofeev Dmitry, a videóbejátszás felvételeit a Széchenyi Gyógyfürdőben rögzítették.

Az estre új költeménnyel jelentkezett Kollár Árpád költő, a Fiatal Írók Szövetségének korábbi elnöke. A Holtág. Újévi trió egy Kádár Béla képhez című verset Kőrösi András, a kecskeméti Katona József Színház színművésze tolmácsolja, majd Beethoven IX. szimfóniájával zárul az ünnepi program. Közreműködik Kolonits Klára, Megyesi Schwartz Lúcia, Szappanos Tibor és Kovács István, a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekarát Kesselyák Gergely, az Opera első karmestere vezényli.

Forrás: Opera Kommunikáció
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a