Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Tallián Marianne, Rák Kati, Gáti Oszkár, Cs. Szabó István, Bicskei István 2018. február 21., szerda
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
PÁLYÁZATI KIÍRÁS a Csíki Játékszín vezetői tisztségének betöltésére
OLVASÓPRÓBA – A TESTŐR CSEKE PÉTER RENDEZÉSÉBEN
A gyertya könnye – In memoriam Sütő András
Először Magyarországon A rajnai sellők
Rajzpályázat gyerekeknek
Felvételi előkészítő színművész szakra Kecskeméten– Cseke Péterrel és Réczei Tamással


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2017. október 1.
Nyolc bemutató a kolozsvári színház 225. évadában

A Kolozsvári Állami Magyar Színház fennállásának 225. évadát ismertető sajtótájékoztatón Tompa Gábor igazgató elmondta, az őszt fesztiválokon való vendégszerepléssel tölti a társulat: a bukaresti Országos Színházi Fesztivál mellett bukaresti, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi és aradi fesztiválokon is láthatóak lesznek a színház előadásai.

 A társulat két új taggal bővült ettől az évadtól: Jerovszky Tímea Nagyváradról szerződött Kolozsvárra, Francisco Alfonsín pedig több közös munka után lesz állandó tagja a kolozsvári színháznak. 

A 2017/2018-as évad első bemutatójára decemberben kerül sor: Victor Ioan Frunză Tony Kushner Pulitzer-díjas drámáját, az Angyalok Amerikában-t állítja színpadra. A két estésre tervezett előadás bemutatójára a színház decemberi miniévadának keretében kerül majd sor a stúdióban. A kolozsvári magyar színjátszás 225. évadát megünneplő decemberi miniévad alkalmából a közönség az elmúlt évek legfontosabb bemutatóit tekintheti meg, valamint kiállítások, könyvbemutatók és beszélgetések is színesítik a programot. Ezt követően Francisco Alfonsín viszi színre a stúdióban Csehov Regény nagybőgővel című novelláját. 
Februárban Adrian Sitaru román filmrendező számos nemzetközi fesztiválon díjazott filmjének, az Illegitimnek készíti el színpadi változatát. Márciusban Tompa Gábor rendezésében kerül sor a Los Putrefactos című előadás bemutatójára, amelyet a Federico García Lorca, Salvador Dalí és Luis Buñuel által szerkesztett Los Putrefactos címet viselő folyóirat és a három művész és kortársaik ihletnek.

Ezt követően Mihai Măniuțiu Molière klasszikusát, az Úrhatnám polgár című komédiát viszi színre a nagyteremben. Májusban Radu-Alexandru Nica kortárs angol drámát állít színpadra, Mark Ravenhill pool (no water) című művét. A tervek szerint szintén májusban kerül majd sor a fiatal rendezőknek szóló előadás-pályázat egyik nyertes produkciójának bemutatására is.

Az évadot az Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója által rendezett Frank Wedekind-drámával, a Luluval zárja majd a kolozsvári színház 2018. júniusában.

Tompa Gábor ismertette a fiatal rendezők számára meghirdetett előadás-pályázat eredményeit is. A harmincegy beérkezett pályamunka közül a kolozsvári színház a következő két évadban Leta Popescu (In)vizibil, Andrei Măjeri Las Meninas (szerző: Ernesto Anaya), Porogi Dorka Alice az ágyban (szerző: Susan Sontag), valamint Ioana Păun Mercenari/Zsoldos (szerző: Mona Bozdog) című projektjét valósítja meg és tűzi műsorra. Az igazgató elmondta, a pályázatok elbírálásakor a rendezői koncepció kidolgozottságát, áttekinthetőségét, az ötlet eredetiségét, a tervek illeszkedését a kolozsvári színház műsorpolitikájába, valamint megvalósíthatósági szempontokat vettek figyelembe. A kiválasztott pályázatok mellett további négy projekt megvalósítását a későbbiekben szintén lehetségesnek tartotta az igazgató, a rendezői koncepciók közös továbbfejlesztése után. Ezek a projektek: Mădălin Hîncu: Carlo Collodi Pinocchio, Dragoş Alexandru Muşoiu: Chuck Palahniuk Snuff, Horváth Anna: Szaitó Ajumu Téli Beyer, valamint Andrei Măjeri: Flavius Lucăcel Trecătoarea pisicii / Macskaszoros.

Forrás: Kolozsvári színház
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a