Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Seress Zoltán, Nagy Erika, Lászlóffy Csaba, Soltész Erzsébet 2018. május 21., hétfő
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Magyarországon még sosem látott darabok a Vígszínházban
Tompa Gábor az UTE (Európai Színházi Unió) új elnöke
Fény presszó a Latinovitsban - minálunk.hu
Őszinteségről és bátorságról, őszintén és bátran az idei TESZT-en
Végéhez közeledik a REFLEX4 Sepsiszentgyörgyön
Megkezdődött az előbérletezés


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2017. február 8.
A világ legfontosabb opera díjára jelölték Mundruczó Kornélt

A rendező darabját International Opera Awards-ra jelölték a világ vezető zenekritikusai, Legjobb Új Produkció kategóriában. Az előadás dramaturgja Mundruczó Kornél állandó alkotótársa, Wéber Kata volt.

Mundruczó Kornél az antwerpeni Opera Vlaanderenben állította színpadra Leoš Janáček: Věc Makropulos (Makropulosz-ügy) című művét. A rendezést a világ vezető zenekritikusai  az operavilág egyik legrangosabb díjára, az International Opera Awards-ra jelölték a Legjobb Új Produkció kategóriában. Az előadás dramaturgja Mundruczó Kornél állandó alkotótársa, Wéber Kata volt.

Ezzel egyidőben  Mundruczó Kornél és a Proton Színház egy másik előadását, Látszatéletetet Németország kritikusai és olvasói a 2016-os év legjobb 10 előadása közé választották.
Fotó: Annemie Augustijns
Az International Opera Awards elismerést, Harry Hyman brit mecénás alapította, a díj patrónusai között olyan nevek találhatóak, mint Placido Domingo vagy Dame Janet Barker. Az eddigi díjazottak között van Jonas Kaufmann, Kirill Petrenko, Dmitri Tcherniakov, Barrie Kosky, Laurent Pelly, a Glyndebourne Fesztivál, a Salzburgi- és a Bregenzi Fesztivál, a berlini Komische Oper, az osloi Den Norske Opera és a New York-i Metropolitan Opera. Magyar rendező előadása még egyszer sem került a jelöltek közé.

A jelöltek listáját a legnagyobb nevű nemzetközi operakritikusokból és intendánsokból álló grémium állítja össze, melynek elnöke az Opera magazin szerkesztője, John Allison. A kritikusok között van a Sunday Times, a Daily Telegraph, a The Times, a Financial Times, a The Australian, a kínai Opera magazin, és az Opernwelt vezető zenekritikusa.
A 2017-es jelöltek között a nemzetközi operavilág legnagyobb neveit találjuk.
A Legjobb Új Produkció kategóriában - Mundruczó Kornél rendezése mellett - olyan előadások szerepelnek, mint Philip Glass: Akhnaten (rendezte: Phelim McDermott, English National Opera), Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth (r. Harry Kupfer, Bayerische Staatsoper), Sosztakovics: Az orr (r. Barrie Kosky, Royal Opera House), Saariaho: L’amour de loin (r. Robert Lepage, Metropolitan Opera), valamint Verdi: Giovanna d’Arco (r. Saskia Boddekke és Peter Greenaway, Teatro Regio di Parma).

Az International Opera Awards díjait 2017. május 07-én a londoni Coliseumban adják át. A Věc Makropulos legközelebb 2018-ban a brnói Janáček-fesztiválon lesz látható.

Jakab Gergő
Forrás: Zerocom
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a