Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Oláh Zsuzsa 2018. június 19., kedd
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
I. Rátonyi Róbert Operettfesztivál – Veszprém
Idén is POSZT-díjazott Kecskemét
UbikEklektik Fesztivál – Műemlék Rakétabázis
Impressziók – Monet-tól Van Goghig, Matisse-tól Warholig
Magyar és szlovák balettegyüttesek, sztártáncosok az Erkel Színházban


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2010. szeptember 15.
Rajzfilm élő szereplőkkel
Október 8-án mutatják be Szabó Réka Árnyékfilm című rövidfilmjét a Toldi moziban

Mi a táncot eszközként használva, egy speciális nyelvezetű filmet tervezünk létrehozni, melyet „élő szereplős rajzfilmnek” neveztünk el, amely alapvetően absztrakt és abszurd, mégis követhető történeti-érzelmi szálra van felfűzve.” (Szabó Réka

Szabó Réka és a Tünet Együttes munkáira mindig jellemző volt a kísérletezés, az újszerű formák keresése. 2008-ban készült Nincs ott semmi című darabjuk egyik jelenetében Dózsa Ákos táncos a benne lakó, saját kicsi, az agresszió és elfojtás nyomán megerősödő, majd elhatalmasodó árnyékával küzd. A jelenetben az árnyékot felülről vetítették a táncosra, illetve a földre. Ehhez pontosan meg kellet koreografálni, és felülnézetből felvenni az „árnyék”, vagyis Dózsa Ákos táncát. A rendhagyó látványvilág kialakításához akkor a tudományt is segítségül hívták: a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Kutató Intézetének munkatársaival működtek együtt. A kísérletezés során végül megtalálták azt az erős és szikár látványvilágot, amelyet most az Árnyékfilmben is felhasználtak. Szabó Réka akkor döntötte el, hogy ezt kiindulópontként alkalmazva rövid táncfilmet készít.

A történet két évvel később, 2010-ben folytatódott. A fekete-fehér, kísérleti film tulajdonképpen egy absztrakt „élő szereplős rajzfilm”, amelyen két hónapon keresztül dolgoztak együtt az alkotók. Az Árnyékfilm leginkább a semmibe vetettségről, az egymásra találás és a találkozás lehetetlenségéről szól, de főképpen játék a formákkal. A tavalyi előkészítő munka után a Trafó színháztermében idén egy héten át dolgoztak, egy 6-8 méter magasságban elhelyezett kamerával forgatták a filmet, amelyet október 8-án 18 órakor mutatnak be az EDIT2010 Nemzetközi Táncfilm Fesztivál keretében a Toldi moziban. Premier előtt pedig szeptember 12-én vetíti 21 órakor vetíti a Tünet Együttes az Évadnyitó Színházi Fesztivál Funzine Színpadán.

„A táncfilm fogalma hazánkban már nem ismeretlen, de itthon többnyire a táncfilm fogalmát összetévesztik a kicsit művészibb igényességgel megvágott táncelőadást dokumentáló anyaggal. Mi a táncot eszközként használva, egy speciális nyelvezetű filmet tervezünk létrehozni, melyet „élő szereplős rajzfilmnek” neveztünk el, amely alapvetően absztrakt és abszurd, mégis követhető történeti-érzelmi szálra van felfűzve.” (Szabó Réka)

Árnyékfilm
Fölrepültem, lenéztem.
Összegeztem az életem.
10 perc az egész,
fehéren-feketén.

Rendező: Szabó Réka
Szereplők: Dózsa Ákos, Góbi Rita, Koreográfus-asszisztens: Szász Dániel, Kép: Becsey Kristóf, Jancsó Nyika, Mayer Bernadette, Utómunka: Korai Zsolt

spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a