Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Sashalmi József, Szabó Anikó 2018. július 22., vasárnap
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Irina - RÉV színház
Csehov
Anton Pavlovics Csehov - Kiss Csaba: De mi lett a nővel?
Ábrándok
Ványa bácsik, avagy nyaralj ködben
A Kultkikötőben zajlott A testőr utolsó előadása


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. március 21.
FESZTIVÁLNAPLÓ 9. SZÍN-TÁR, 2018.03.20, kedd

Kedden megnyitotta kapuit a 9. SZÍN-TÁR Kecskeméten. Az öt napos találkozó során öt színművészeti egyetemről érkeznek hallgatók, hogy bemutassák vizsgaelőadásaikat. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt előadás a találkozó végén díjban részesül.

Már az első nap igen sűrű volt.

Kora délután a Kaposvári Egyetem harmadéves (Cserhalmi György által vezetett) osztály nyitotta a találkozót a Katona József Gimnáziumban. A Vidnyánszky Attila rendezte Bánk-misszió speciális előadás, hiszen tantermi keretek közt valósul meg. A darab térkoncepciója szokatlan, közelebb hozza a nézőkhöz az előadást. Mi, nézők körbevesszük a játszókat, ez az elrendezés pedig lehetővé teszi, hogy a szimultán történéseket is figyelemmel követhessük – amikből van bőven! A durván egy óra alatt zajló cselekménysor a tömörség ellenére minden fontos eseményt és szereplőt megőriz. Az eredeti dráma szövegének töredéke hangzik el ebben az átiratban, ám a történet így is érthető marad azoknak is, akik esetleg először találkoznak Katona József művével. Ez nem jelenti azt, hogy azoknak, akik alaposabban foglalkoztak már a Bánk bánnal, azoknak unalmas lenne, sőt! Egészen új dolgokra figyelhetünk fel, ha a háttérben zajló apró gesztusokra koncentrálunk. A színpadi események könnyű megértését a narrátor segítette elő, aki végig magyarázott és kommentált.

A Kelemen László Kamaraszínházban folytatódott a nap, ahol öt órakor kezdetét vette az Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak másodéves vizsgafilmvetítése. Két dokumentumfilmet (Utósok, Hosszú vágás) és két kisjátékfilmet (Csodapunci, És a nyolcadik napon) láthattunk. Mind a négy filmben érezhető volt a hihetetlen nagy energia és az alkotókban lévő közlési vágy.

A nap második színházi előadása a Ruszt József Stúdió Színházban volt, ahol a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves (Zsótér Sándor és Börcsök Enikő által vezetett) osztályának A vadkacsa című előadását tekinthettük meg. Fodor Tamás (a rendező) Ibsen szövegét állította középpontba. A dráma első felvonását elhagyták, az abban történő legfontosabb eseményeket és beszélgetéseket három flashback-be tömörítették, ezeket a darab első felébe illesztették bele. Ezek a visszaemlékezés-szerű jelenetek hozzájárultak ahhoz, hogy az egész előadás eléggé filmes hatásúra sikerült. A vadkacsa másik különlegessége, hogy a tizenöt szereplő helyett csupán öt színinövendék játszik, ők váltogatják a különböző szerepeket. A napot este, az utolsó előadást és a vacsorát követően egy jó kedélyű szakmai beszélgetés zárta a Katona József Színházban, amin részt vettek A vadkacsa alkotói, illetve más színművészeti egyetemek hallgatói is, akik a következő napokban állnak majd színpadra.

spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a