Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Jeremy Lloyd, Márdirosz Ágnes, Barabás Botond 2018. június 22., péntek
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Már csak néhány napig tartják a régi bérlők helyeit a jegypénztárban!
Y.EAST fesztivál
Verebes Ernő: Gerendák
Háy János: A halottember
Fiatalok vették birtokba a színházat Egerben
Andrei Șerban 75 – miniévad a kolozsvári színházban


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. március 12.
PROJEKTNYITÓ - Mese és színház

Közel 250 óvodás és általános iskolás korú gyermek részvételével indul útjára a kecskeméti Katona József Színház Meseváros című projektje. A program - amelynek március 9-én tartották meg hivatalos projektindító sajtótájékoztatóját – célja, hogy már óvodás kortól megismertesse a gyermekekkel a színházat, s a színházi előadások segítségével élményszerűen mutassa be a meséket.

- A kecskeméti teátrum 122 éve a megyeszékhely és Bács-Kiskun megye meghatározó kulturális intézménye. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy új és új generációk figyelmét irányítsuk a színház varázslatos világára – mondta a sajtótájékoztatón Cseke Péter direktor. – Az immár hagyományos, évadonként többször is megrendezésre kerülő kulisszajárás, a nyílt napok, a Nulladik óra sorozat, a „kritikus órák”, a Tetthely bűnmegelőzési sorozat, az idén először látható osztályterem-színházi előadás mind azt a célt szolgálja, hogy minél nagyobb számban érkezzenek hozzánk olyan fiatalok, akik néhány év múlva a teátrum törzsközönségét alkothatják.
A munka pozitív visszaigazolása a gyermek és ifjúsági nézők országos viszonylatban is jelentős száma. Gyermekbérlettel 7165-en, ifjúsági bérlettel 1784-en, családi bérlettel pedig több mint 300-an látogatják a kecskeméti Katona József Színház előadásait.
- A március 1-jétől 18 hónapon át zajló Meseváros projekt lehetőséget teremt arra, hogy újabb iskolákkal és óvodákkal létesüljön aktív, tartalommal bíró kapcsolat – tette hozzá Cseke Péter.

- A 25 millió forint összköltségvetésű EFOP Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért pályázat megvalósítása során az 5-14 éves korosztályt szólítjuk meg – mondta el az eseményen Lesku Katalin projektmenedzser. - A program célja, hogy az óvodás korosztálytól kezdve megismertessük a gyermekekkel a színház világát, élményszerűen mutassuk meg számukra a meséket. A célcsoportot alkotó 245 gyermeket a mesék világán keresztül vonjuk be a nem hagyományos tanulási formákba, hogy kialakítsuk a színházba járás igényét.
A Meseváros keretében a gyerekek havi szakkörökön, tehetséggondozó foglalkozás-sorozaton, témanapokon, táborokban, színháztörténeti vetélkedőkön vehetnek részt. A projekt végén pedig a feldolgozott mesékhez kapcsolódó, módszertani foglalkoztató anyagokat kapnak az oktatási-nevelési intézmények.
A program témavezetői a színház munkatársai lesznek. Az óvodás korosztályt a Ferenczy Ida Óvoda nagycsoportosai képviselik, akiknek témavezetője Csombor Teréz lesz. A kisiskolás korosztályt a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola mint székhelyintézmény képviseli, továbbá két tagintézménye, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola, valamint a Móra Ferenc Általános Iskola. E tanintézmények témavezetői März Fruzsina, Mahalek Gábor és Szegvári Juli lesznek.
A programhoz csatlakozott továbbá a Szent Imre Katolikus Általános Iskola Tóth Kata témavezetésével, valamint a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és AMI is, melynek témavezetője Csapó Virág lesz.
Réczei Tamás, a projekt szakmai vezetője megnyitó beszédében elmondta: a mesék kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a gyerekek a feldolgozás során megélhessenek olyan élményeket, amelyekben - valamilyen oknál fogva – eddig nem lehetett részük. A projekt tematikájában a Hamupipőke, a Kis gyufaárus lány, A rendíthetetlen ólomkatona, Az égig érő paszuly és A fenyőfa meséje szerepel.
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a