Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
2018. május 24., csütörtök
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Szerelem, zene és komédia sztárparádéval – Augusztus 3-án nyit az Udvarszínház
Zsámbéki Színházi Bázis
Magyarországon még sosem látott darabok a Vígszínházban
Tompa Gábor az UTE (Európai Színházi Unió) új elnöke
Fény presszó a Latinovitsban - minálunk.hu
Őszinteségről és bátorságról, őszintén és bátran az idei TESZT-en


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. január 21.
Közönségtalálkozó Szakonyi Károllyal

A fenti kérdést egy néző tette fel a Játékszín közönségtalálkozóján, január 19-én, egy jelenet szereplőjére utalva. Szakonyi Károly Két nő című színművének délelőtti előadása után több, mint ötvenen maradtak a publikumból, hogy személyesen találkozzanak a szerzővel és az alkotókkal. A beszélgetést Lőkös Ildikó, a produkció dramaturgja vezette.

Szakonyi Károly Két nő című színművének délelőtti előadása után több, mint ötvenen maradtak a publikumból, hogy személyesen találkozzanak a szerzővel és az alkotókkal. A beszélgetést Lőkös Ildikó, a produkció dramaturgja vezette.

Szakonyi Károly 2014-ben íródott, Két nő című darabját Tóth Enikő és Zsurzs Kati játssza a Teréz körúti színpadon, Cseh Judit rendezésében. A Két nő témája – megcsalás, megcsalatás, magány – önmagában érdekfeszítő, és hálás alapanyag a különféle művészeti műfajok alkotói számára. Az előadás utáni találkozón a közönség is megerősítette: a párkapcsolat, házasság kudarcai, az egyedüllét kérdésköre sokaknak elevenébe talál. A nézők közül többen személyes történetükkel reflektáltak a színpadi cselekményre.

„Nő nélkül nincsen darab, mint ahogy konfliktus sincsen nélkülük” – így szólt Szakonyi felütése. A szerző a közönségtalálkozón elmondta: a nők sokkal színesebb lelkülettel rendelkeznek, mint a férfiak, ami a nőkről íródott színművek figuráinak ábrázolásmódjában is visszaköszön – a darab azonban nem a megíráskor, hanem a színpadon teremtődik. Kiemelte, hogy a Két nő jó kezekbe került, a rendező saját női érzékenységét is beleapplikálta a színrevitelbe, mint ahogyan benne volt a két színész élettapasztalata is.

Lőkös Ildikó, Szakonyi Károly, Tóth Enikő, Zsurzs Kati, Cseh Judit

Cseh Judit rendező a szereplők személyiségének kibontásáról beszélt, ahogyan a próbafolyamat során egyre mélyebben mutatkozott meg a két nő belső világa. Hangsúlyozta, milyen fontos küldetést valósított meg a szerző azzal, hogy két nőre írt színművet, nagyon kevés lehetőség adódik ugyanis hasonló figurák életre keltésére a színpadi irodalomban. Fiatal színésznők számára bőségesen íródott szerep, időseknek is akad, ugyanakkor a köztes korosztály számára hiányoznak ezek a lehetőségek, különösen a kortárs magyar szerzőktől. Színházi pályafutására nagy hatással volt az Adáshiba – ennek fényében úgy gondolja, ezt a Szakonyit-művet rendezni is nagy lehetőség volt.

Tóth Enikő számára érdekes felfedezőút volt, hogyan éli meg, milyen eszköztárral ábrázolja a magányt két különböző karakterű színésznő. Zsurzs Kati figurája a szerep szerint belekeseredik az életébe, az általa életre keltett Edina viszont saját világot teremt magának, ami eleinte kiválóan működik is... A közönségtalálkozó hangulatára utalva elmondta, a 2017-es, felolvasószínházi bemutatón is érezhető volt, mennyire megy velük és a történettel a közönség, akkor a Bock Színpad nézőteréről senki nem mozdult, annyira várták a közös beszélgetést. Zsurzs Kati – több nézői észrevételre reagálva, melyek szerint a szerző kiválóan ír nőkről – elmondta, a történetből azért az is kiderül, hogy Szakonyi, bár két asszonyról írt, nemcsak a nőkről tud mindent; speciális véleménye van a férfiakról, amely nem feltétlenül pozitív. Így a Két nő előadása alatt sok férfi is magára ismerhet a nők megszólalásai alapján.

A kétszereplős, keserédes drámát december 8-án mutatta be a Játékszín, melynek utazó produkciója lesz a darab.

spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a