Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Simor Ottó, Téglás Márton, Garaczi László, Bozsó Péter, Dézsi Éva Darinka, Újvári Zoltán, Bodolay 2018. július 17., kedd
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Irina - RÉV színház
Csehov
Anton Pavlovics Csehov - Kiss Csaba: De mi lett a nővel?
Ábrándok
Ványa bácsik, avagy nyaralj ködben
A Kultkikötőben zajlott A testőr utolsó előadása


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2017. október 13.
10 érdekesség a 121. születésnapját ünneplő kecskeméti Katona József Színházról!

121 évvel ezelőtt, 1896. október 14-én nyitotta meg kapuit a kecskeméti teátrum! Íme néhány különlegesség színházunk történetéből.

1. A színházat abból a 200 ezer koronából építtette Kecskemét városa, amelyet a mai Helvéciáért kaptak, amikor telepítés és a homoki szőlőkultúra fejlesztése céljából értékesítették egy konzorciumnak.
2. A teátrum Katona József Bánk bánjának díszelőadásával nyitotta meg kapuit 1896. október 14-én. Gertrud szerepében Jászai Marit láthatta az előkelő közönség.
3. A kecskeméti színház első évadában 172 bemutató volt – szinte kivétel nélkül teltházzal!
4. A teátrum épületében eredetileg a karzaton is voltak páholyok, ám azokat a színház második évében megszüntették. A helyükbe a közfalakat lebontva erkélyülőhelyeket alakítottak ki.
5. Nevezetes esemény történt 1897. október 21-én: Gustave Salvini és társulata olaszul adta elő a Bánk bánt, Bánk bano címmel (fordította: Gauss Viktor)
6. Az 1900-ban megjelent színházi etikai kódexben többek között azt is rögzítették, hogy sem próbákon, sem az előadások alatt nem szabad nőt ajkon csókolni, a csók csupán jelezendő.
7. A színház 1916. november 11-én vette fel Katona József nevét.
8. A Kecskeméti Lapok 1929-es beszámolója szerint a teátrumban nagy előszeretettel mutattak be olyan darabokat, amelyekben enni, inni kellett. Két hónap alatt a színpadon 2 hektóliter bor és mintegy 50 kg felvágott fogyott el. A kellékként használt poharakba olcsó házi bor került, ám Fedák Sári kedvéért kivételt tettek. Neki ugyanis megengedték, hogy a Szökik az asszony című operettben elsőrendű szikrai bort „rendeljen” a színpadon.
9. A második világháború csodálatos módon nem okozott károkat a kecskeméti színház épületében. Azonban 1945. december 12. és 1946. március 6-a közt szénhiány miatt az előadásokat az Otthon vendéglőben tartották meg.
10. Világhírű sztárok forgattak a teátrumban, mint Richard Burton, Ed Harris, Jeremy Irons, Adrien Brody, illetve legutóbb Keira Knightley.
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a