Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Koós Réka, Ádám Tamás, Buch Tibor , Fülöp Zoltán, Debreczeny Csaba, Gaál Gyula 2018. május 23., szerda
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Zsámbéki Színházi Bázis
Magyarországon még sosem látott darabok a Vígszínházban
Tompa Gábor az UTE (Európai Színházi Unió) új elnöke
Fény presszó a Latinovitsban - minálunk.hu
Őszinteségről és bátorságról, őszintén és bátran az idei TESZT-en
Végéhez közeledik a REFLEX4 Sepsiszentgyörgyön


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2017. augusztus 7.
Az évadkezdés keresztje – a Tháliától a Jurányiig

Szélsőségek között kezdődött ez az évad. Legalábbis számomra. Már a Thália szokásos évadnyitó vidéki fesztiválja is szinte keresztre feszített. A szolnoki Helló Dollyt a szünetig bírtam. Szavahihető tanúk szerint utána valamit javult, de nem annyit, hogy elérje a bírálhatóság alsó határát. Érdektelen profizmust vártam, és puszta ripacskodást kaptam. Ezt csak tetézte az, hogy Szolnoki Tibor tehetségéről jó emlékeim voltak még a nyolcvanas évek elejéről, így az ő játékának végtelen tartalmatlansága különösen fájt. A másik véglet Sárközi-Nagy Ilona Debrecenből érkezett Orlandója volt. Bár a szöveget éppúgy untam, mint Virginia Woolf regényét, amikor a hetvenes évek végén – nagy divatjához képest megkésve – olvastam. Ám bámultam a színészi játék színeit éppúgy, mint az egyszerűségében is talányosan kialakított játéktér hátsó falaira vetített videóinstallációt.

A fesztivál egészéről nem tudok nyilatkozni, az előadások nagy részét ugyanis korábban láttam, és most nem néztem meg újra. Összbenyomásom így nincs. A díjazottak névsora azonban – a kaposvári Szerelem elismerését kivéve – megdöbbentett. A Pillantás a hídról miskolci előadásával a bemutató óta nyilván csoda történt, ha abban értékelhető alakításokat láttak a zsűrorok.

De másfajta szélsőségek is próbára tették színházi tűrőképességemet. Egyetlen estén láttam a MU Színház FESZT-rendezvényén (állítólag az amatőr fesztiválgyőztesek fesztiválja) Schwajda György Himnuszát, majd a Trafóban a Soharóza Tabu divatbemutatóját. A maga helyén, egy pszichiátriai intézet terápiás foglalkozásaként nyilván fontos funkciót tölt be a Schwajda darabjának ez a csonkolt, félbehagyott előadása. Színháznak azonban nehezen mondható. Távolról emlékeztet a Baltazár stílusára csak éppen az ő bájuk és Elek Dóra színházteremtő intelligenciája nélkül. Halas Dóra és Nagy Fruzsina munkája viszont a Trafóban éppen a szabászati és hatásvadászati profizmussal tűnik ki. Lehet rá is mondani, hogy ez sem színház – de ez már lényegében definíció kérdése. Mit tekintünk színháznak? Vannak, akik szerint elégséges meghatározás, hogy ha emberek más emberek előtt mutogatják magukat. Ennél pedig sokkal több is van ebben a produkcióban. Bár az esztétikum, az artisztikum önmagában is elég lehet. A tabutörés szándéka pedig akkor is szellemi tartalom, ha nem hatol a tabuképződés társadalmi és lélektani okainak kutatásába, és ha a látványosság jócskán elvonja a figyelmet a tartalomról.

Végül két legerősebb élményem is merőben különböző előadásokhoz kötődik. Az Átriumban a Maladype több mint esztendeje született Weöres Sándor-idézése csupa elvont, tiszta művészet. A költő zseniálisan bravúros szövege, amelyre a cím – Remek hang a futkosásban – utal, szinte el sem hangzik. Még az az egyetlen mondat sem, amelynek éppen egy tucat variánsa teszi ki a művet: „Ma szép nap van, csupa sugárzás, futkosnak a kutyák az árokszélen és mindenki remekül tölti az időt, még a rabkocsiból is nóta hangzik.” Sáry László félig komoly (semiseria) operája, amelyet először 2004-ben a Katona Sufnijában láthattunk-hallhattunk, az énekhang és a nem túl sok hangszer (zongora, fuvola, klarinét, kövek és tikfa) mellett ezúttal főképp mozgásban szólal meg. Koreografált, fegyelmezett, de csöppet sem táncszerű járások, vonulások, mozdulatok sorában.

A színpad lényegében üres, csak a szükséges eszközök, kerek zongoraszékek, hangszerek vannak rajta, a ruházat is egyszerű, a férfiakon táncos dressz, a nőkön világos kombiné. A látvány mégis változatos, izgalmas.

Talán ha két utcával odébb, a Jurányiban Máthé Zsolt estjén zsúfolt a játéktér. Sok a produkcióra váró játszótárs, sok az eszköz és a hangszer. És nemigen lankad a gyakran politikai harag. A cím pedig Baróthy Angyalai. Ki ne tudná – legalábbis a nézőtéren ülők közül –, hogy Baróthy még egészen ifjú korában lett az Örkény későbbi, fölöttébb karakteres jellemszínészének becneve, mégpedig az egykori futball szövetségi kapitány sűrű emlegetése okán. (Idősebbek persze, mint én is, akik az egykori aranycsapat kapcsán ismerték meg e sportág élvonalát, nemigen érthetik ezt a kitüntetett érdeklődést. Ma már persze talán Albertéknak is tudnék örülni.) A különös koncert egyébként a 2003-ban végzett és azóta is évente előbb Zsámbékon, mostanában a Jurányiban minden nyárvégen nagy sikert atrató műsora leágazásának is tekinthető, szereplői jórészt az osztálytársak, bár éppen most két operista hölgy, Murányi Márta és Szathmáry Judit tűnti igazán. A produkció lelke pedig – a fő- és címszereplőn kívül - Kákonyi Árpád, az Örkény Színház zenei mindenese volt.

Amúgy a műsort maga Baróthy-Máthé jellemzi a legtalálóbban: „2009-ben Krízis-dalestként indult, most újra felbukkan daléj formájában. A válságnak korántsincs vége, sok szempontból mélyül. Fiatal színészek és színésznők, zenészek és operaénekesek folytatják a hangadást. Operett, beat, hiphop, kórusmű, nyolcvanas évek pop, és ami még (!). Témáink: világválság, privát válság, és színházi munkáink kiragadott zenés példái. Minden dalszöveg MAGYAR, és ÉN ÍRTAM!!!” Különös figyelmet érdemel a csupa nagybetű és a három felkiáltójel. Apró testben jelentékeny ego.

Zappe László
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a