Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Nagy Gábor 2018. május 25., péntek
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Szerelem, zene és komédia sztárparádéval – Augusztus 3-án nyit az Udvarszínház
Zsámbéki Színházi Bázis
Magyarországon még sosem látott darabok a Vígszínházban
Tompa Gábor az UTE (Európai Színházi Unió) új elnöke
Fény presszó a Latinovitsban - minálunk.hu
Őszinteségről és bátorságról, őszintén és bátran az idei TESZT-en


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2017. június 13.
Tíz évig kutatta Kazinczy „kitömött barátjának történetét

Péterfy Gergely József Attila-díjas írót látja vendégül a REÖK szerdán. Az irodalmi est apropója a tavalyi évben Aegon Művészeti Díjjal kitüntetett, Kazinczy Ferenc egy különös barátságát feltáró történelmi regénye, a Kitömött barbár.

Péterfy Gergely József Attila-díjas írót látja vendégül a REÖK szerdán. Az irodalmi est apropója a tavalyi évben Aegon Művészeti Díjjal kitüntetett, Kazinczy Ferenc egy különös barátságát feltáró történelmi regénye, a Kitömött barbár. A  zseniális mű megjelenése óta olvasók tömegeit ejtette rabul.

Hosszú út vezetett Pétefy Gergely író életében a regény megjelenéséhez, mintegy tíz évet ölelt fel a történet kidolgozása. Alapos és sokrétű kutatómunkára volt szüksége a téma körbejárásához és a minél teljesebb kép kialakításához. A szerző eleinte egy PhD-dolgozathoz kutatott Kazinczy és a bécsi szabadkőművesek után öt évig, majd a regényhez újfent el kellett mélyednie a témájához kapcsolódó levéltári iratokban, levelezésekben, naplókban.

Egy Kazinczy-szövegben bukkant rá egy arról szóló feljegyzésre, miszerint barátját, a mai Nigériából származó, akkoriban egész Bécs-szerte idegennek és furcsa egzotikumnak nézett Angelo Solimant, halála után császári parancsra kitömték és a Természettudományi Múzeumban kiállították.

Ennek a bizarr mozzanatnak nyomvonalán indult el Péterfy, az emberi preparálás hátterének kibogozása viszont egy ennél is komplexebb történethez vezetett: nem csak a sanyarú sorsú Soliman alakját ismerjük meg közelebbről, de részleteiben feltárul előttünk Kazinczy életének ezen szakasza, a korabeli bécsi hétköznapok és a szabadkőműves páholyok világa is. A zömében férfiakról szóló regény női narrátort kapott, a történetet Kazinczy feleségének, Török Sophie-nak tolmácsolása kíséri végig.

A szerző részleteket árul el személyesen a könyv keletkezéséről, Kazinczy és Soliman barátságáról és a történetük kibontása során támadt gondolatairól a REÖK irodalmi estjén, amelyre a belépés díjtalan. A június 14-én, szerdán 17 órakor kezdődő beszélgetést, melyet Balog József újságíró vezet, dedikálás követi.

Forrás: Szeged Reök
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a