Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Rajna Mária, Mészáros Tamás 2018. augusztus 16., csütörtök
spacer
Művészek írták
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság
2005. január 20.
Cseresznyéskertjeim

A legszebb színdarab. Nekem szerencsém volt. Négyszer játszottam benne

A legszebb színdarab. A legnehezebb is. A Cseresznyéskert színpadra állítása felé vezető utat a vele foglalkozó rendezők beletört bicskái szegélyezik.

Nekem szerencsém volt. Négyszer játszottam benne: A postamestert – még főiskolás koromban – Gellért Endre, Szegeden Trofimovot, a Madách Színházban Jepihodovot, mindkettőt Ádám Ottó rendezésében. Most Firszet próbálom Valló Péterrel. Gellért, Ádám, Valló: nagy sorozat, pályám legjelentősebb (és szívemnek legkedvesebb) rendezőinek sora. Az igazság keresése, a darab titkainak megfejtése, szellemes és sziporkázó megvalósítása jellemzi mindhármukat.
Fotó: theater.hu - Ilovszky Béla
Firsz - Miklósy György


Ami az én szerepléseimet illeti, a postamester tulajdonképpen statisztálás szöveg nélkül. Itt a nagy kollégák mély és briliáns játéka bűvölt el. Tőkés Anna, Major Tamás, Olthy Magda, Rajczy Lajos, Bartos Gyula (Bimbi bácsi), Tompa Pufi életre szóló élményt nyújtottak. Szegeden Lontay Margit, Inke László, Domján Edit voltak a partnereim, míg a Madáchban Jepihodovként Tolnay Klári, Pécsi Sándor, Kiss Manyi, Psota Irén, Márkus László játszótársainak mondhattam magamat. Külön élmény volt számomra Lőte Attila mint Trofimov. Én Szegeden a szerep líráját, szenvedélyét el tudtam játszani, de adós maradtam a figura groteszkségével. Mint Jepihodov, „lubickoltam” a szerepben, még gitározni is megtanultam egy kicsit.
És most? Mint a vénségesen vén, kutyahűségű Firsz, milyen leszek?

Hatvan év színészkedése, több mint négyszáz szerep eljátszása után jónak kell lennem. A régi mondás szerint: „A magyar jogász-nemzet. Itt még a legbiztosabbnak látszó pört is… meg lehet nyerni.”
Miklósy György
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a