Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Lukács Sándor, Kelemen István 2018. július 21., szombat
spacer
Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság

Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja, Kisvárda
2010. július 14.
Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház története

Kárpátalján hivatásos színházi társulat sohasem létezett. Hogy az itteni színházszerető közönség mégis láthatott színházi előadásokat az a Beregszászi Népszínház lelkes művészeinek köszönhető.

Kárpátalján hivatásos színházi társulat sohasem létezett. Hogy az itteni színházszerető közönség mégis láthatott színházi előadásokat az a Beregszászi Népszínház lelkes művészeinek köszönhető. A Schóber Ottó vezette amatőr társulat 1952-ben alakult, s egészen az 1980-as évek végéig tevékenykedett.

1989 nyarán a helyi újságok hírül adták, hogy a „kárpátaljai magyar nemzetiség színházi életének fejlesztése érdekében" a kijevi Karpenko-Karij Film-és Színművészeti Főiskolán önálló magyar csoport oktatását kezdik meg a hamarosan kezdődő új tanévben. A színjátszás iránt vonzalmat és tehetséget érző fiatalok kiválasztására a napokban tehetségkutató versenyt tartottak. Négy év múlva ebből a kijevi főiskolán létesített magyar tagozaton végző 16 fős osztályból kerültek ki Kárpátalja hivatásos magyar színházának alapítói.

A színházalapításig vezető út azonban nem volt ilyen egyszerű. Kiderült, hogy a kijevi főiskolán egyáltalán nincs magyarul tudó előadó, márpedig a Kárpátaljáról ide került diákok többsége ekkor csak ezen a nyelven beszélt. A színi tanulmányait oroszul illetve ukránul elkezdő fiatalok abban bízhattak, hogy majd a budapesti főiskola biztosítja a megfelelő vendégtanárokat, illetve, hogy magyarországi részképzéssel anyanyelvi környezetben kapják meg a megfelelő szintű szakmai tudást.

A leendő társulathoz jövendőbeli rendezőket is vártak. A másoddiplomás Vidnyánszky Attila 1987-ben került a főiskolára, s eleve a harmadévre vették fel. Így találkozott már a kezdetek kezdetén a leendő színház színészeinek és jövendőbeli rendezőjének az útja.

Az első előadás

A leendő beregszászi színészgárda az ukrán-magyar kulturális tárcaközi megállapodás értelmében három szemesztert töltött Budapesten, itt került sor vizsgaelőadásukra is. Illyés Gyula Bál a pusztán című művét Vidnyánszky Attila állította színpadra. A darabválasztás szimbolikus jelentéssel bírt, mivel a jövendőbeli színházat Illyés Gyuláról akarták elnevezni. A magyar színészosztály tagjai 1993 nyarán a kijevi Karpenko-Karij Film-és Színművészeti Főiskolán átveszik diplomájukat. A társulat létrejöttének hivatalos dátuma 1993. augusztus 2. igazgatója ettől az időtől kezdve Balázsi József. Kész az állandó repertoárjuk is: Illyés Gyula Bál a pusztán, Shakespeare: Szentivánéji Álom, Brecht Koldusopera, Beckett Godot-ra várva. A beregszászi közönség előtt 1994 márciusában debütált a társulat Shakespeare Szentivánéji álom című művével.

Társulat színházi épület nélkül

Már a kezdetek kezdetén számos terv született arra nézve, hogy Beregszászban hol is lesz a társulat otthona. Az első grandiózus elképzelések még arról szóltak, hogy a város központjában álló zsinagógát - melyet a hetvenes években művelődési házzá építettek át - alakítják át sínházzá. Csakhamar kiderült, hogy egy ilyen hatalmas munka elvégzéséhez sem a társulat támogatására létrejött Illyés Gyula Baráti Kör, sem az ukrán állam nem rendelkezik elegendő pénzzel. Végül is az egykori Oroszlán Szálló épületét jelölték ki a színház ideiglenes, majd végleges otthonául. Az ukrán állam az épület tatarozását a színészlakások kialakítását, míg Magyarország az épület belső terének kialakítását, a fény-és hangtechnika beszerzésének és beszerelésének teljes finanszírozását vállalta magára. Lassan, vontatottan haladt a munka, volt úgy, hogy egész éven át nem mozdult előre semmit az építkezés. Több mint 13 év telt el a színház megalakulása óta, s elmondhatjuk, hogy bár az új színházterem az elmúlt három esztendő során számos nagy sikerű előadásnak adott helyet, a színházépület rendbetételéhez még mindig igen sok munka maradt hátra. Rengeteg az elvégzésre váró tennivaló, a pénz pedig kevés, sokszor a társulat fizetésére sem elegendő.

Mégiscsak sikertörténet

Az ungvári közönség Brecht Koldusoperájában láthatta először a társulatot 1993 novemberében az Ukrán Zenés-drámai Színház alig fűtött épületében. A fiatal színészgárda ekkor kezdte meg a tájolást, járta Kárpátalja falvait, Magyarország különböző településeit. Ám a sok megoldatlan probléma - színházépület, a beígért színészlakások hiánya - miatt egyesek feladni kényszerültek az éppen hogy megkezdett színészi pályát. 1994 tavaszán a 15 színészből csak 11 maradt. Van azért örvendetes hír is: Kijevben újraindult a színészszak a magyaroknak, s a Budapesti főiskola továbbra is fogadja a kárpátaljai színi növendékeket. A szinte kilátástalan körülmények ellenére megszülettek az első elismerések: a társulat a Szentivánéji álommal a szevasztopoli Chersonessos Játékokon a zsűri különdíját nyerte el a Beckett darab pedig a Lembergi Arany Oroszlán fesztiválon 1995 márciusában bemutatásra kerül Prevert Éjjeli látogatók című darabja (Dmitrij Lazorko rendezése) majd a következő év májusában megtartják Oscar Wilde A boldog herceg című mesejátékának premierjét. Hamarosan láthatja a közönség Boccaccio Dekameronjából adoptált Sólyompecsenyét, mely rövidesen a társulat egyik sikerdarabja lesz. Nyáron a Godot-ra várva elnyeri a Kijevi világtalálkozó nagydíját.

Érvágás és vérfrissítés

Közben egy hatalmas érvágás: a folyamatosan anyagi nehézségekkel küszködő társulat hét tagja benyújtja felmondó levelét. 1996 júliusában a Budapesti Színművészeti Főiskolán Kazimir Károly újabb kárpátaljai osztálya vizsgázott. A kilenc fiú és hat lány ének és tánctudásával és az anyanyelv gyönyörű használatával tanár és újságíró egyaránt elégedett.

1997
január:
T. S. Eliott Gyilkosság a székesegyházban című darabjának bemutatója
(Vidnyánszky Attila rendezése)
május 28.:
Lengyelország, Torun, Kontakt '97 Fesztivál, a helyi középkori székesegyházban nagy sikerrel mutatják be az Eliott-darabot, Vidnyánszky főrendező elnyerte az "Ifjú alkotó díjat".

Ugyanebben az évben Grúziában a beregszászi együttes három előadásával magyar napokat rendeznek a Tbilisziben megtartott nemzetközi színházi fesztiválon (a Dekameron, az A boldog herceg, és az Éjféli látogatók kerülnek bemutatásra.)
Kedvező a kritikai visszhangja a belorusziai és a szebeni fellépésüknek.

Az 1997-es mérleg: 48 előadás Kárpátalján, 19 előadás Magyarországon. 1997 novembere: bemutatják Csehov a medve című egyfelvonásosát. Madách Imre Az ember tragédiájának bemutatója 1998 január 23-án.

13 év mérlege: a társulat repertoárján 13 különböző darab szerepel, sikerült gyümölcsöző együttműködést kialakítani más, színházi kollektívákkal, rendszeressé válnak a nemzetközi fesztiválokon való részvételek. A társulat állandó résztvevője a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának. Az együttes megalakulása óta 14 ország közönsége előtt lépett fel. 2005-ben Beregszász adott otthont a Stalker Nemzetközi Fesztiválnak. 2005 februárjában a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, és a Kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Magyar főiskola között megkötött szerződés értelmében a diákok bérletet válthattak, a bérlet tulajdonosok négy-öt előadásból álló sorozatot tekinthetnek meg. Az akcióhoz csatlakozik Beregszász és a környék színházkedvelő közönsége.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a