Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Kőrösi András, Rátóti Zoltán, Mihályi Győző, Nagy Eszter Kata, Farkas Ignác 2018. augusztus 19., vasárnap
spacer
Radnóti Színház
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság
Radnóti Színház
spacer
Viva Bartók!
Bálint András és Fülei Balázs levélkoncertje
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Rendező: Galgóczy Judit
Bemutató:2017. 09. 26.
Előadás ismertető

Fülei Balázs zongoraművész és Bálint András színművész közös estje Bartók két hangját szólaltatja meg. Az egyik alátámasztja a másikat: a felcsendülő zongoradarabok Bartók zenébe szublimált lelki énjének, a felhangzó levél-részletek pedig Bartók magánjellegű megnyilatkozásainak, emberi kapcsolatainak, szeretetének, szarkazmusának, figyelmességének fragmentjei. Ezek a fragmentek mégis egy teljes képet alkotnak – Bartóknál a részletek is a nagy egészbe oldódnak.

A felhangzó számos Bartók-mű között megtalálhatók olyan ismert darabok is, mint az Allegro barbaro, az Este a székelyeknél, továbbá részletek hangzanak el a Tizenöt parasztdalból, a Mikrokozmosz köteteiből és a Gyermekeknek ciklusból is.

, mint alkotója határtalan lelkesedésének, elkeseredettségének, bánatának, dühének, bosszújának, torzító gúnyjának, szarkazmusának megnyilatkozását.” (Bartók Béla)

“Bartók szűkszavú, zárkózott ember volt, kerülte a felesleges köröket, az üres locsogást. Ennek a titokzatosságnak a kérge zenéjén is érződik: nem célja az olcsó siker, a szórakoztatás. Darabjait hallgatva először mindenki ezzel a rideg kéreggel találkozik, és akit ez megriaszt, nem kívánkozik beljebb. Pedig a felszín alatt egy végtelenül érzékeny lélek lakozik, tele szenvedéllyel, játékossággal, heves indulatokkal. Családi levelein például cseppet sem érződik a zárkózottság. Azok számára, akikkel közeli viszonyban volt, teljesen megnyílt ez a titokzatos világ: Bartók lelke. Közvetlenség, filozófia, precizitás, és gyermeki kíváncsiság sugárzik az írásaiból, az előadásunkon Bartók Béla szinte megelevenedik – nem csak zenéje, de szavai által is.” (Fülei Balázs)

“Magyar embernek ezt ugyanúgy kellene kiáltani, mint az olaszoknak a Viva Verdit. A mi részünkről ez a kiáltás néma. Némely emberben belül hangzik talán. Most, mert itt az idő, most vagy soha, én azt mondom, – nem kiáltom-, hogy Viva Bartók.
A különleges, melegszívű ember, a világhírű magyar zeneszerző a zseni. Éljen! A törhetetlen jellemű génius! A rendkívüli tehetségű zeneszerző, aki magyarságát egyetemes hangzásvilágba komponálta. Aki a mi és a világ zeneszerzője lett. Viva Bartók!” (Galgóczy Judit, rendező)

Felhangzó Bartók művek:

Improvizációk magyar parasztdalokra, Op. 20 – részletek
Négy siratóének, Op. 9/a – részletek
Hajnal (Tíz könnyű zongoradarab)
XIV. bagatell (Ma mie qui danse)
Három csíkmegyei népdal
Tizenöt parasztdal, Scherzo
Gyermekeknek – részletek
Táncszvit – részletek
Román kolinda dallamok – részletek
Szonáta (1926)
Allegro barbaro
Szvit, Op.14 – részlet
Este a székelyeknél (Tíz könnyű zongoradarab)
Medvetánc (Tíz könnyű zongoradarab)
Mese a kis légyről (Mikrokozmosz VI.)
Dudanóta (Mikrokozmosz V.)
Paprikajancsi (Mikrokozmosz V.)
Dallam ködgomolyagban (Mikrokozmosz IV.)
Kis másod- és nagy hetedhangközök (Mikrokozmosz VI.)
Az éjszaka zenéje (Szabadban, II.)

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a