Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Szakács Dániel, Lang Rudolf, Horváth Lili, Tóth Sándor, Vajdai Vilmos, Pregitzer Fruzsina 2018. június 17., vasárnap
spacer
Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalon
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad Nemzeti Színház Nemzeti Színház Festőtár Nemzeti Színház Kaszás Attila Terem
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Igazgatóság
Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalon
spacer
Colm Tóibín
Korhatár nélkül
Fordító: Bíró Yvette
spacer
spacer
Szereposztás
Mária:Nagy Mari
Rendező: Viktor Balázs
Fordító: Bíró Yvette
Szövegkönyv: Dallos Máté Viktor Balázs
Bemutató:2017. 04. 14.
Előadás ismertető

„Mielőtt meghalok akarok még valamit a világtól. Nem sokat, de még valamit.” (részlet az előadásból)

Mi a hit? Meg kell-e halni a hitért? Meg kell-e ezért halni egy anya fiának? Vagy bárki fiának? Vagy az anyának? Milyen az a világ, ahol egy anyja szeme láttára keresztre feszített fiú a remény jelképe? Szebb ez az új, megváltott világ? Milyen terhet hordoz az az anya, aki elengedte a fiát? Cserébe a világért. A világ megváltásáért. Elengedte-e egyáltalán? Mégis, mit jelent egy anyának, egy fia nélküli világ?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ anyukámmal az ír származású Colm Toibin Mária testamentuma című kisregényén keresztül – mondja a Viktor Balázs, aki édesanyját, Nagy Marit rendezi a Mária evangéliuma című előadásban. A regény Szűz Máriáról, Jézus édesanyjáról szól, így elkerülhetetlen az elmélkedés a hitről és az egyházról is. Jézus és Mária történetét mindenki ismeri a keresztény világban, talán az egész világon, de az anya és a fiú történetéről keveset tudunk. Toibin az anya és fia kapcsolatát írja le a magányos anya szemszögéből. Az anya bűntudatát, fájdalmát. Toibin az ismert történet vakfoltjait tölti meg élettel, „emberrel”. Mária hite mélyebb, mint bárkié. A fiában hisz.

A regényt először 2013 januárjában, New Yorkban, a Broadway-n mutatták be színpadi formában, Fiona Shaw előadásában – az előadás három Tony-díj jelölést kapott.

 

„Ahogyan próbálta elmozdítani a töviseket, amelyek a homlokát és a fejét vágták, egy pillanatra tekintete elkapta az enyémet. Minden aggodalom, megrázkódtatás a mellkasom egyetlen pontjára összpontosult. Felkiáltottam és futni akartam felé, de kísérőim visszatartottak. Azt mondták fegyelmezzem magam.

Ő volt az a fiú, akinek életet adtam, és most védtelenebb volt, mint mikor először tartottam a karomban. Amikor még gyerek volt, azt gondoltam, hogy lesz majd valaki, aki vigyázni fog rám, mikor a halálomon leszek. Ez a kiáltás olyan részemből jött elő, ami a magja létemnek." (részlet az előadásból)

Colm Tóibín

„Nemzedéke legtehetségesebb írója, ami a szeretet bonyolult, ellentmondásos hatalmát illeti” – írta a Los Angeles Times az 1955-ben Írországban született Colm Tóibínról. Hét regény szerzője, amelyek közül kiemelkedik a rangos Man Booker-díjra fölterjesztett The Blackwater Lightship és a The Master, valamint a Costa Novel-díjat elnyert Brooklyn. Ez utóbbi, valamint a Mária testamentuma magyarul is olvasható. A Mária testamentuma színpadi változatát 2013 januárjában a New York-i Broadwayn mutatták be, Fiona Shaw előadásában – az előadás három Tony-díj jelölést kapott. A Brooklyn cím film, amelynek forgatókönyvét nem kisebb regényíró adaptálta, mint Nick Hornby – 2016-ban három Oscar-jelölést is kapott.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a