Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Varga Zsuzsa, Andrádi Zsanett, Varga Klári, Poszet Nándor 2018. május 27., vasárnap
spacer
Magyar Állami Operaház
Erkel Színház
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság
Magyar Állami Operaház
spacer
Varga Judit
Szerelem
Déry Tibor novellái, és Makk Károly - Bacsó Péter azonos című filmjének forgatókönyve alapján
Ősbemutató
Egy előadásban a Bánya című darabbal
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Rendező: Vilppu Kiljunen
Díszlettervező: Antti Mattila
Jelmeztervező: Piia Rinne
Dramaturg: Keszthelyi Kinga
Szövegkönyv: Varga Judit
Karmester: Bogányi Tibor
Karigazgató: Strausz Kálmán
Angol nyelvű felirat: Arthur Roger Crane
Bemutató:2016. 10. 21.
Előadás ismertető

A finn zenemű mellett egy új magyar opera ünnepi ősbemutatójára kerül sor: az Opera Déry Tibor–Makk Károly–Bacsó Péter Szerelem című filmjének adaptálására kiírt pályázatának nyertes művére. Varga Judit fiatal zeneszerző markáns eszközökkel teremti meg saját világát, melyet természetesen erősen meghatároz a Déry-novellák és a Makk-film hatása, de amelyben már egy új generáció képét kapjuk az 50-es évek történelméről.

1. rész: Két asszony
Luca naponta látogatja otthonában anyósát, az Öregasszonyt, aki ágyhoz kötött beteg,s így nem is tudja, mi zajlik a külvilágban. Luca minden erejével azon van, hogy derűs, idilli képet fessen számára a jelenről és a körülményekről. Virágot, ajándékot hoz minden látogatáskor, bár valójában komoly anyagi gondokkal küzd, mert férje, János, már két évet letöltött, s további nyolc év börtönre ítélt politikai fogoly, ő maga pedig elveszítette az állását.
Az Öregasszony állandó felvigyázója Irén, a házvezetőnő, aki be van avatva a „titokba”. Az Öregasszony úgy tudja, János távollétének oka, hogy filmet forgat Amerikában, a legnagyobb sikerek közepette, s a film befejezéséig nem is tud hazajönni. Az Öregasszony elfogultan rajong a fiáért, és a Luca által hamisított, Jánostól sűrűn érkező „amerikai” levelek tartják életben. Az Öregasszony már-már szerelmes kezelőorvosába, a rendszeresen ide látogató professzorba, akivel a régmúltat idézve irodalomról társalog, ahogy egész lénye is egy letűnt nagypolgári aranykort idéz.

2. rész: Anyák
Lucát rendszeresen látogatja a faluról felutazó anyja, abban a reményben, hogy sikerül hazacsábítania a lányát. De Luca hajthatatlan, hiszen ha Jánost egyszer csak váratlanul hazaengedik, neki itt kell várnia.
Luca társbérlőket kap: élete egyre reménytelenebbé és szűkösebbé válik. Amikor az Öregasszony összeomlik, amiért nem éri meg már fia hazaérkezését, Luca azzal fenyegetőzik, hogy megírja Jánosnak: elválik tőle, amiért ennyi ideig magára hagyja édesanyját és feleségét. Az Öregasszony erről hallani sem akar, fia és annak karrierje védelmére kel.
Jánost váratlanul szabadon bocsátják.
Az Öregasszony rosszul lesz, s mivel Luca úgy tudja, János szabadulására nincs remény, az Orvos már rövid időre sem próbálja meg életben tartani.

3. rész: Szerelem
János kétségekkel tele indul haza: szereti-e még Luca, megváltozott-e bármi közöttük távolléte során? Amikor a házuk elé ér, Luca épp a másik irányból közeledik. Gyászruhát visel, az Öregasszony temetéséről érkezik. Találkozásukkor János minden kétsége azonnal elszáll. Luca megmosdatja, s biztosítja arról, hogy életük végéig együtt maradnak.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a