Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Varga Zsuzsa, Andrádi Zsanett, Varga Klári, Poszet Nándor 2018. május 27., vasárnap
spacer
Magyar Állami Operaház
Erkel Színház
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság
Magyar Állami Operaház
spacer
Einojuhani Rautavaara
A bánya
Opera három felvonásban, egy részben, finn nyelven, magyar és angol felirattal
Színpadi ősbemutató
Egy előadásban a Szerelem című darabbal
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Rendező: Vilppu Kiljunen
Díszlettervező: Antti Mattila
Jelmeztervező: Piia Rinne
Dramaturg: Keszthelyi Kinga
Szövegíró: Einojuhani Rautavaara
Karmester: Bogányi Tibor
Karigazgató: Strausz Kálmán
Magyar felirat: Jankó Szép Yvette
Angol nyelvű felirat: Arthur Roger Crane
Bemutató:2016. 10. 21.
Előadás ismertető

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójának alkalmából két különleges mű kerül színre egy estén az Operaház színpadán. Az egyik Rautavaara kortárs finn komponista kiemelkedő alkotása, A bánya, amelyet az 1956-os magyarországi események inspiráltak, és bányaomlás következtében a föld alatt rekedt munkások történetén keresztül mesél a diktatúra ellen lázadó közösségről.

I. felvonás
Egy bányászfalu valahol Európában az 1950-es évek végén. Az elkeseredett, sztrájkban álló bányamunkások a pártiroda előtt toporognak. Az irodából kivezetik a véresre vert Komisszárt. Marko, a bányászok szószólója letépi az iroda falán függő, vezérről készült képet, és a bányászok közé dobja, akik szétszaggatják azt. A Pap türelemre inti őket. Megérkezik a hegyekből Simon, az egykori partizán, akit a bányászok megválasztanak vezetőjüknek. Amikor kettesben maradnak, a Pap azt kéri Simontól, soha ne árulja el a az embereit. Ám Simon tudja, hogy a sztrájk vége csak a bukás lehet, ha élükre áll, ha nem.

II. felvonás
A bánya bejárati csarnokában, félig a föld alatt, Marko rádión próbál kapcsolatot teremteni egy másik központtal. Közben Ira, Simon társa eloldozza a megkötözött és megvert Komisszárt, és táncba hívja a férfit. Ahogy az kiszabadul a kötelek fogságából, kicsavarja a nő kezéből a kést, Markóhoz lép, és hátba szúrja. A Komisszár elveszi Marko fegyverét, és a kijárati lépcsőhöz rohan. Simon érkezik, fegyverrel a kezében. Vele jön a Pap is. A Komisszár túszul ejti Irát, és a fegyvert a nőre szegezi. Simon is felemeli a fegyverét. A feszült helyzetben a Komisszár megpróbál hatni Simonra: vegye észre, hogy azért választották meg őt vezetőjüknek a sztrájkolók, mert a szabadság a legnehezebb béklyó a számukra. A Komisszár azzal érvel, hogy ő maga is hívhatta volna a milíciát és a katonaságot, de szereti őket, hisz közülük való. Lehetőséget kíván adni nekik, hogy kipróbálják a szabadságot, és felismerjék: nem tudnak élni vele. Aztán pedig vérontás nélkül visszatérjenek. Vanha, az egyik bányász hozza a hírt, hogy a kormányerőknek sikerült áttörniük a lázadók állásain. Kintről lövések hangját hallani. Simon szabadon engedi a Komisszárt. Csak egy út van az ostromzár alól: a város felé, azonban az már tele van harckocsikkal. Simon kinyitja a vas ajtószárnyakat, melyek a bánya sziklafolyosójára vezetnek. Belépnek a megviselt, fegyveres bányászok. Ira bekapcsolja a rádiót. A hírekben közlik, hogy a lázadók országszerte teljes vereséget szenvedtek. A főváros a kormányerők kezén van. Aki feladja az ellenállást, fegyverét és a vezetőjét, az elkerüli a büntetést.

III. felvonás
Tágas csarnok a bánya legmélyén. A Pap együtt imádkozik az elgyötört bányászokkal. A sebesült Marko Ira ölében fekszik. Ira ki akar jutni innen, Simon azonban úgy érzi, nem hagyhatja el az embereket, akik bíznak benne. Ira a bányajáratokban akar elbújni, Simon azonban későinek érzi a menekülést.
Marko nem bírja tovább a bezártságot, a szabadba vezető folyosó felé rohan. Ettől a többi bányász is rádöbben, hogy itt nem lehet élni. Simon próbálja őket tartóztatni, mert itt legalább biztonságban vannak. De ez még nagyobb ellenállást szül: most már őt is fel akarják adni a bányászok, mivel vérdíjat tűztek ki a fejére. Erre Simon belelő a fenyegető tömegbe. A golyó Irát találja el. A bányajárat egyik fala beomlik, és egy régi, addig nem ismert járat válik láthatóvá. Vanha arra indul, és maga után hívja a többieket. A folyosó végén talán ott a szabadság.
A Komisszár lép elő a sötétből, nyomában egy csapat katona. Simon felé int, akit több fegyveres körbevesz, s egyszerre szúrják át a férfit szuronyukkal. A katonák elindulnak a bányászok után.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a