Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Znorovszky Ildikó, Haris Pašović, Péter Attila Zsolt 2018. július 16., hétfő
spacer
Kaposvári Csiky Gergely Színház
Kaposvári Csiky Gergely Színház Stúdiószínpad
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Épület
Igazgatóság
Kaposvári Csiky Gergely Színház
spacer
Neil Simon
Vígjáték
Fordító: Vajda Miklós
spacer
spacer
Szereposztás
Paul Bratter:Hüse Csaba
Corie Bratter:Tenki Dalma
Victor Velasco:Gyuricza István
Mrs. Bank:Takács Katalin
Hordár:Kovács Zsolt
Telefonszerelő:Hunyadkürti György
Rendező: Kelemen József
Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Fordító: Vajda Miklós
Világítástervező: Memlaur Imre
Súgó: Csorba Mária
Ügyelő: Bors Gyula
Segédrendező: Szigethy Brigitta
Bemutató:2015. 09. 25.
Az előadás hossza kb. 150 perc (szünet nélkül).
Előadás ismertető

Neil Simon pompás vígjátékát egykor Oscar-díjas világhírességek vitték sikerre, köztük Robert Redford és Jane Fonda. Ez a feladat most a kaposvári hírességekre vár: a karótnyelt ügyvédet Hüse Csaba, sugárzóan szép és varázslatosan zűrzavaros feleségét az egyetemista Tenki Dalma, a folyton aggodalmaskodó mamát Takács Katalin, a neki (is) udvarló szomszédot Gyuricza István játssza.

Lift nincs

„Hátul, a szín fenekén kinyílik a díszletajtó, fölcsomagozva bebukik rajta a Mezítláb a parkban főszereplőnője. Fújtat. Levegő után kapkod. Kimerült. Így indul az előadás. Minden egyes szereplő színre lépése légszomjjal kezdődik. Belépését rendszeresen megelőzik a képzeletbeli lépcsőházból lemerült hangú, közeledését tudósító fújtatások, szuszogások, hördülések, életjelek. 

Neil Simon színpadismerő ajándéka ez a színészeknek. Még a négy főszereplőhöz csatlakozó két színészi segéderőnek is nevetést fakasztó entrét ad. Biztosítja a hatásos színre érkezést. Minél többen fuldoklanak a lépcsőmászástól, minél többször ismétlődik meg a nehézség leküzdése: annál nagyobb a komikai hatás. 

Ötödik emeletre tornázzák fel magukat a szereplők a lift nélküli házban. A lifthiány kellemetlen a valóságban. Kellemes a színpadon. (…)

Neil Simon az irodalom felől nézve gyanús szerző. Legfőbb baja, hogy darabjai működnek. Sikeresek évtizedek óta. Elegendő ez lenézéséhez. Gondoljunk csak rá, hány elvérző becsvágyó drámaíró szellemi hullája hever színházak kézirattárának polcain, legkisebb reménye nélkül annak, hogy valaha is felújítaná bárki. (…)

Csak átnevezni kéne Simon műfaji meghatározásait. Valójában manhattani Volkstücköket írt, mint Goldoni Velencében, Nestroy a Theater an der Wienben, Nagy Ignác a pesti Nemzetiben, Molnár Ferenc a Vígben, Eduardo de Filippo a Teatro San Ferdinandóban nápolyi dialektuskomédiáival. Nem “általános” komikum foglalta el ezeket a színpadokat, hanem a színházépületet környező város felismerhető figurái, bogarai, szójárásuk, ruházkodásuk, szokásaik helyi drámácskái. 

A kérdés mindig az marad: sikerül-e eleven színházat előállítani a mégoly magas irodalomból, vagy a mindennapi sutaságokat, félszeg semmiségeket képesek-e a komédiások a játék hevében komikus bölcseletté tenni.” 

(Molnár Gál Péter)

Információk

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a