Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
2018. május 24., csütörtök
spacer
Békés Megyei Jókai Színház
Ibsen Stúdiószínpad Sík Ferenc Kamaraszínház
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Épület
Igazgatóság
Békés Megyei Jókai Színház
spacer
Örkény István
Tóték
spacer
spacer
Szereposztás
Őrnagy:Gáspár Tibor
Tót:Karczag Ferenc
Tótné:Szilágyi Annamária
Ágika:Tarsoly Krisztina
A postás:Gerner Csaba
Tomaji, plébános :Jancsik Ferenc
Cipriani, professzor :Vajda Károly
Gizi Gézáné, egy rossz hírű nő :Csizmadia Éva
A lajt tulajdonos:Árdeleán László
Elegáns, őrnagy :Szőke Pál
Rendező: Merő Béla
Díszlettervező: Mira János
Jelmeztervező: Valach Mária
Zene: Hajdú Sándor
Bemutató:2002. 11. 08.
Előadás ismertető
A Tóték egy hegyvidéki kisközségben játszódik a II. világháború idején. Mélyen realista alapozású tragikomédia, de megengedi a hiteles, tárgyi környezettől való elszakadást is. Démonikus főszereplőjét, a militáns őrültet megtestesítő őrnagyot ábrázolták már fasisztoid katonaként, maszkírozták Hitlernek is, Sztálinnak is, játszották a nagybetűs zsarnoknak. A tizenhárom szereplő koncentrikus köreinek középpontjában ő áll. Körülötte a Tót család három tagja: apa, anya és a bakfis lány.
Tót úr a kisközség tűzoltóparancsnoka. Köztiszteletben álló férfiú, amolyan legelső ember. Felesége, Mariska és kislánya, Ágika rajongó szeretettel csüggnek rajta. A fiuk, Gyula katonai szolgálatot teljesít a fronton. Tőle érkezik levél, amiben írja, hogy szeretett őrnagy urunk, akinek idegállapotát a folytonos harcok erősen megviselték, szívesen töltene egy kis szabadságot a szülők fenyőillatú, csöndes otthonában. Tóték szinte szóhoz sem jutnak e kitüntetéstől, s titkon azt remélik, az őrnagy később majd viszonzásképp kedvezni fog Gyulának.
A buzgó szomszédok segítségével villámgyorsan igyekeznek ideális állapotokat teremteni portájuk körül, mert a vendég rangja és megtépázottsága kifogástalan nyugalmat követel.
Az ünnepi fogadtatást beárnyékolja ugyan egy kis félreértés, de azért a család és a holtfáradt őrnagy hamar összemelegszenek. Az idilli békében azonban hamarosan közéjük telepszik az unalom, a semmittevés.
Az ideges őrnagynak kapóra jön, hogy Ágika és Mariska elkottyantják, ők ketten szabad óráikban dobozokat készítenek a Sanitas Kötszergyár számára. Vendégüket valósággal felvillanyozta ez a számára roppant érdekes tevékenység. Ellentmondást nem tűrőn azonnal munkához lát.
Ettől kezdve Tóték eddigi élete, normális időszámítása felborul. Megpróbáltatások sorozata veszi kezdetét.
A Tóték című darab a kor nagy erkölcsi problémáira keres választ, hogy az igaznak vélt ügyért milyen határig lehet kompromisszumokat kötni, mikor kezdi az ember végzetesen feladni önmagát, hol van ennek a határa, s marad-e a személyiségnek olyan áthatolhatatlan zuga, amely megőrzi a lázadás képességét. A kicsinyes, köznapi, nevetségesen abszurd helyzetekből áll össze az a pokol, amelyben az emberi szolgalelkűség felerősíti, elviselhetetlenné teszi a személyiség zsarnoki vonásait.
Örkény István gondolkoztat el ezeken a kérdéseken, és mindezt úgy teszi, hogy közben megnevetteti a nézőket.
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a