Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Koós Réka, Ádám Tamás, Buch Tibor , Fülöp Zoltán, Debreczeny Csaba, Gaál Gyula 2018. május 23., szerda
spacer
Erkel Színház
Magyar Állami Operaház
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Igazgatóság
Erkel Színház
spacer
Leonard Bernstein
Musical két felvonásban, angolul, magyar prózával, magyar felirattal
Fordító: Leányvári Enikő
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás_2
Képgaléria: Előadás_1
Szereposztás
Rendező: Novák Péter
Koreográfus: Novák Péter
Eredeti rendezés: Jerome Robbins
Eredeti koreográfia: Jerome Robbins
Díszlettervező: Horgas Péter
Jelmeztervező: Szelei Mónika
Dramaturg: Leányvári Enikő
Szövegíró: Arthur Laurents
Dalszöveg: Stephen Sondheim
Fordító: Leányvári Enikő
Vezényel: Silló István Dénes István
Karigazgató: Strausz Kálmán
Társkoreográfus: Molnár Éva Bordás Attila
Animáció: Braun László
Eredeti Broadway produkció: Robert E. Griffith Harold S. Prince
Balettmester: Rujsz Edit
Bemutató:2015. 09. 11.
Előadás ismertető

A West Side Story alkotói a klasszikus zene, tánc és drámairodalom felől érkeztek a zenés színház világába. Nagy, közös álmuk volt egy tökéletes musical, amelyben a három művészi kifejezési forma, a zene, a tánc és a szöveg olyan csodálatos egységet alkot, amire addig még nem volt példa a Broadway színpadán. Legyen az előadás váza a szöveg, lüktető szíve a tánc és lelke a zene.

Ezt a mai napig aktuális mesterművet keltik életre az Operaház kiváló művészei az Erkel Színházban. A mások gyűlölete által elválasztott szerelmesek örök tragédiáját meséli el az előadás, miközben súlyos társadalmi problémákra is rámutat. Elgondolkodtat, de nem foglal állást. Felráz, de nem ítélkezik.

Manhattan nyugati, szegények lakta negyedében sok a feszültség. Nem ritka a rivális bandák harca. A helyi amerikai fiúk, a Jetek bandája próbálja megvédeni a felségterületét a puerto ricói bevándorlókból álló másik bandától, a Cápáktól. Krupke őrmester már nagyon unja a sok rendbontást, túl sok munkát adnak neki a srácok. A Jeteket megpróbálja a maga oldalára állítani, remélve, hogy együtt majd könnyebben meg tudják tisztítani a környéket a bevándorlóktól.
A Jetek azonban elhatározzák, hogy végső összecsapásra hívják ki a Cápákat, hogy végleg eldőljön annak a pár utcának a sorsa, amit a tulajdonuknak tekintenek. A Jet-vezér Riff az esti táncos mulatságon ki akarja hívni Bernardót, a Cápák vezérét küzdelemre.
Riff felkeresi a Doki kisboltjában dolgozó régi jó barátját, Tonyt, aki maga is a Jetek egyik alapító tagja volt. Tony már jó útra tért, kiszállt a bandából, ezért először vonakodik, de végül megígéri, hogy ott lesz este a bálon.
Eközben a varrodában, ahol a puerto ricói bevándorló lányok dolgoznak, Bernardo kedvese, Anita igazítja Mariára első báli ruháját. Maria Bernardo húga, nemrég érkezett Amerikába.
Este a táncos összejövetelen Maria és Tony első látásra egymásba szeretnek. Bernardo nem tűri el Tony közeledését Mariához és haza küldi a húgát a számára kijelölt vőlegénnyel, Chinóval. Riff és Bernardo megállapodnak, hogy a buli után Doki kisboltjában haditanácsot tartanak.
Még ezen az éjszakán a két fiatal újra találkozik Maria lakásánál, és Tony megígéri, hogy másnap Mariáért megy munka után a varrodába. Alighogy Tony elmegy, megérkeznek a Cápák, és azon vitatkoznak, hogy hol jobb az élet: itt Amerikában vagy Puerto Ricóban.
Éjjel a két banda Doki kisboltjában találkozik, hogy megállapodjon a végső összecsapás részleteiben. Tony késve érkezik, és lebeszéli őket a veszélyes fegyverekről, helyette azt javasolja, hogy puszta kézzel küzdjön meg egymással a két banda egy-egy tagja. A tanácskozást Krupke őrmester szakítja félbe, és hazazavarja először a Cápákat, majd a Jeteket, akik nem akarják elárulni neki, hogy hol és mikor lesz a harc. Tony kettesben marad Dokival és elmondja neki, hol járt az éjjel, és hogy szerelmes.
Másnap munka után Tony és Maria ismét találkozik a varrodában és titokban eljegyzik egymást. Maria arra kéri Tonyt, hogy akadályozza meg a verekedést.
Tony az utolsó pillanatban érkezik az összecsapás helyszínére. Bernardo verekedést provokál Tonyval, de ő békülni akar. Bernardo Tonyra támad, porig alázza, amit Riff nem bír elviselni, kést ránt, és ő áll ki Bernardóval. Tony közéjük lép, Riff megtorpan, és ezt használja ki Bernardo: leszúrja Riffet. Tony gondolkodás nélkül megöli Bernardót.

Eközben Maria odahaza vidáman várja vissza Tonyt. De nem Tony érkezik, hanem Chino a rossz hírrel, hogy Tony megölte Bernardót. Maria összeomlik, de a hamarosan megérkező Tonynak mégis megbocsájt, és arra kéri, ne adja fel magát a rendőrségen, hanem töltse vele az éjszakát.
Eközben a Jetek az utcán bujkálnak, nem mernek hazamenni. A-rab és és Baby John rémülten idézik fel, hogy mi történt az elmúlt órákban.
Mariához hajnalban bekopog Anita, aki Bernardo elvesztése miatt van teljesen összetörve. Tony kiszökik az ablakon, de megbeszélik, hogy Doki boltjában vár Mariára. Anita elmondja Mariának, hogy Chino bosszút akar állni Tonyn. Krupke nyomozó érkezik, hogy kihallgassa Mariát, így helyette Anita megy el Doki boltjába figyelmeztetni Tonyt.
A boltban viszont a Jetek rátámadnak Anitára és erőszakoskodnak vele, ezért a lány dühében azt hazudja, Chino rájött mindenre és lelőtte Mariát. Doki viszi meg a hírt a pincében bujkáló Tonynak, hogy Maria meghalt. Tony kirohan az utcára és üvöltve keresi Chinót, hogy az végezhessen vele is. Amikor megpillantja Mariát, Chino hátba lövi. Maria karjaiban hal meg.

Információk

Roger L. Stevens-szel együttműködve a szövegkönyvet fordította Leányvári Enikő

Az előadás a Music Theatre International (421 West 54th St, New York, NY 10019, tel: 212-541-4684, www.MTIShows.com) különleges engedélye alapján, az általa rendelkezésre bocsátott, engedélyezett anyagok felhasználásával jön létre.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a