Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Sashalmi József, Szabó Anikó 2018. július 22., vasárnap
spacer
Nemzeti Színház
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad Nemzeti Színház Festőtár Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalon Nemzeti Színház Kaszás Attila Terem
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság
Nemzeti Színház
spacer
Verebes Ernő
Cervantes regénye nyomán, Benyhe János fordítását felhasználva
Cervantes regénye nyomán, Benyhe János fordítását felhasználva írta: Verebes Ernő
Fordító: Benyhe János
spacer
spacer
Szereposztás
Don Quijote:Reviczky Gábor
Sancho Panza:Bodrogi Gyula
Cervantes:Trill Zsolt
Cosmentes, Cervantes szolgája:Kristán Attila
Dulcinea:Udvaros Dorottya
Hercegnő:Udvaros Dorottya
Herceg:Horváth Lajos Ottó
Antónia, Don Quijote unokahúga:Tompos Kátya
Maritornes:Tompos Kátya
Sanson Carrasco ill. a Fehér Hold Lovagja:Bakos Kiss Gábor
Kocsmáros:Rácz József
Nicolas, borbély:Szarvas József
Lelkész:Tóth László
Kulcsárné:Nagy Mari
Szereplő:Benedek Dániel e.h. Dér Mária e.h. Dunai Csenge e.h. Helvaci Ersan Dávid e.h. Herczegh Péter e.h. Horváth Julianna e.h. Klement Szabolcs e.h. Kónya Renáta e.h. Mészáros Martin e.h. Nagy Balázs e.h. Nagy Márk e.h. Szabó Nikolett Szép Domán e.h. Ticz András e.h. Varga Bori e.h.

Szereplők a Kaposvári Színházi Intézet II. éves hallgatói
Rendező: Vidnyánszky Attila
Díszlettervező: Alexander Belozub
Jelmeztervező: Bánki Róza
Dramaturg: Verebes Ernő
Koreográfus: Uray Péter
Fordító: Benyhe János
Súgó: Gróf Kati
Ügyelő: Lencsés István Dobos Gábor
Rendezőasszisztens: Herpai Rita
Bemutató:2015. 09. 18.
Előadás ismertető

Bolond? Ütődött? Nevetséges figura? Első ránézésre talán igen. Hiszen ki az, aki egy szélmalomban ellenséget lát, és nekiront? Szélmalomharc – sokszor mondjuk ezt kilátástalan küzdelmekre. Ám, aki a szélmalomharcot vállalja, tiszteletet vált ki a jobbérzésű emberekből. – Az újkori Európa egyik hérosza Don Quijote (a másik három: Hamlet, Don Juan és Faust) – mondja Vidnyánszky Attila.

– Mindegyik alaknak megvan a maga „aktualitása”, de mind közül a „búsképű lovagot” tartom a legmaibbnak. Talán furcsán hangzik ez, hiszen a lovagregények világába visszarévedő alak sokak számára inkább tűnhet az anakronizmus, az idejétmúltság szimbólumának. Én ezt másként látom. Kétféle életérzés jellemzi életünket – én legalábbis így élem meg ezt a kort, amiben létezem. Az egyik életérzést Csehov írta meg száz éve a Cseresznyéskertben: azt érezzük, hogy vágják körülöttünk a gyümölcsöst. Azt a talán sosem volt paradicsomkertünket, amelyből egy boldog jövőt reméltünk sarjadni. Jó esetben észrevesszük, hogy ez folyik körülöttünk, mégis tétlenek vagyunk… Ám ha az ember körülnéz – és elég csak a közvetlen környezetét figyelnie –, a „donkihótizmus” megannyi gyönyörű megnyilvánulását is látja. Embereket, akik nekifeszülnek a lehetetlennek is, mert arra vannak ítélve, hogy cselekedjenek. Belső, titkos erő hajtja őket, mert tenni, használni akarnak. Cervantes regényalakja, Don Quijote a végtelenségig, a nevetségességig ragaszkodik egy régen leírt értékrendhez, és nekimegy a „szélmalmoknak”, vagyis a korának...

Ugyanakkor Don Quijote „művész” is, sőt: „színész”, hiszen sosem volt alakokból egy valóságosat hoz létre, a búsképű lovagét, és a végletekig, a nevetségességig azonosul a szerepével… Szánandó, nevetséges figura? Én inkább azt mondom: irigylésre méltóan erős igazság birtokosa. „La Mancha egyik falujában élt nemrég egy nemesember, aki lovagregények olvasásával foglalkozott… annyira belegabalyodott az olvasásba, hogy reggeltől estig, estétől reggelig mindig csak olvasott… Olvasmányai árasztották el képzeletét; varázslat, párbaj, csatározás, kihívások, sebesülések, ömlengések, szerelmek, sorscsapások s több ily soha meg nem történt balgaság. Annyira fejébe vette, hogy a kitalált históriák elolvasott zagyvaléka igaz valóság, hogy számára hihetőbb történet nem is volt a világon…”

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a