Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Sashalmi József, Szabó Anikó 2018. július 22., vasárnap
spacer
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
Füge Produkció
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Igazgatóság
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
spacer
Milena Bogavac - Vojislav Arsić
Macho men
Színmű
Reflektor Színház és a Bitef Színház előadása
Dokumentumszínház arról, hogy mit jelent férfinak lenni itt és most
Szerb nyelven, angol felirattal
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás_teszt_2018
Szereposztás
Rendező: Milena Bogavac
Társrendező: Vojislav Arsić
Jelmez: Pull My Daisy
Dramaturg: Milena Bogavac Vojislav Arsić
Koreográfus: Ljiljana Tasić
Zene: Vladimir Pejković
Hang: Miroljub Vladić
Fény: Dragan Đurković
Technikai vezető: Ljubomir Radivojević
Szakértő: Mila Manojlović Jelena Bogavac
Producer: Aneta Goranović
Design: Sanja Drakulić
Video: Miloš Mitrović
A dokumentumfilm rendező: Ivan Stojiljković
Bemutató:2014. 10. 04.
Az előadás hossza kb. 80 perc (szünet nélkül).
Előadás ismertető

Attól a vágytól hajtva, hogy a társadalmi szempontból elfogadható nemi viselkedési mátrixba beilleszkedjenek, a fiatal férfiak gyakran követnek el olyasmit, ami fizikai és szellemi egészségük róvására megy. A társadalom elvárja tőlük, hogy erőt, elszántságot, bátorságot, versengő szellemet és merészséget mutatva tegyenek tanúbizonyságot férfiasságukról, ami viszont gyakran vezet pusztításhoz, sőt, önpusztításhoz. A kultúrában, melyben felnőttek, az érzelmek kifejezését a gyengeség jelének tekintik, a fiatal férfiak elfojtott érzelmei pedig romboló magatartássá alakulnak.

Az előadás erre a problémára kívánja felhívni a figyelmet, ugyanakkor dokumentálja a Balkán-háborúk idején született generáció élettörténetét. Azét a generációét, amelynek az értékrendszere az átmenetiség időszakában fejlődött ki, ennek értelmében pedig zavaros és meglehetősen ingatag.

Az előadás témája a férfiasság, valamint az ahogyan azt a társadalmi és kulturális elvárások formálják. Az előadás nem mást igyekszik átadni, mint a szabadság, a személyes kiteljesedés és azon fennálló kulturális normák meghaladására tett erőfeszítés gondolatát, amelyek megakadályozzák a fiatalokat abban, hogy önmaguk lehessenek.

Az előadás a "férfiasság" fogalmát, illetve a különböző társadalmilag elfogadott, vagy éppen elutasított férfi-szerepeit mutatja be. Mindenki tudja, hogy milyen egy igazi (balkán) macsó: sármos, erős, bátor, domináns. Vagy mégsem? Hét fiatal srác Szerbiából, hétféle nézőpont és rengeteg helyzet, amiben férfiként kell helytállniuk. Most a színpadon ahelyett, hogy mások bőrébe bújnának, megmutatják, hogy miként látják magukat és a körülöttük élőket sajátos férfi-szemüvegükön keresztül. Az előadás szövege egyfajta kollázs; az alkotók és színészek személyes történeteiből, Steve Biddulph "New Manhood" című könyvéből, férfi-mozgalmi teoretikusoktól, valamint populáris szerb újságokból, internet-oldakról és TV-műsorokból származó idézetekből áll össze. A darab a "Young Men Initiative" Délkelet Balkán regionális projekt részeként valósult meg, mely elsősorban középiskolásoknak szóló programokon és tréningeken keresztül igyekszik elősegíteni, hogy a diákok egészséges és toleráns felnőttekké váljanak olyan társadalmakban, ahol sokáig a mindennapos erőszak jelentette a fiatalok egyik legfőbb szocializációs közegét.

Az egyik legnépszerűbb szerb hetilap, a "NIN", az év legjobb 3 színdarabja közé válogatta az előadást 2012-ben. A PatosOFFiranje színházi fesztiválon a MachoMen megnyerte a "Branislav B. Cubrilovic" díjat, majd a Fiatal Színházak Fesztiválján elnyerte a legjobb darabnak járó díjat is. A belgrádi Bitef Színházban eddig közel 50 alkalommal játszották a darabot, mely idén a magyar nézők előtt is bemutatkozik eredeti szerb nyelven, angol felirattal. Az előadás után közönségtalálkozóra várjuk az érdeklődőket, ahol az alkotói folyamat érdekességein túl, beszélgetünk arról is, hogy mit jelent férfinek lenni a mai szerb - és a mai magyar társadalomban, s szó lesz kifejezetten fiúkat és férfiakat célzó nemzetközi társadalmi projektekről is.

Információk

Támogatók: CARE NWB, Norvég Külügyminisztérium, DKC Majdan, Alma Quatro

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a