Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Znorovszky Ildikó, Haris Pašović, Péter Attila Zsolt 2018. július 16., hétfő
spacer
Nemzeti Színház
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad Nemzeti Színház Festőtár Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalon Nemzeti Színház Kaszás Attila Terem
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság
Nemzeti Színház
spacer
Makszim Gorkij
Fordító: Kozma András
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Mihail Ivanov Kosztiljov, a szállás tulajdonosa:Varga József
Vaszilisza Karpovna, Kosztiljov felesége:Szűcs Nelli
Natasa, Vaszilisza húga:Trokán Nóra m.v.
Medvegyev, nagybátyjuk, rendőr:Szarvas József
Vaszka Pepel, csibész:Pál András m.v.
Andrej Mitrics Klescs, lakatos:Tóth László
Anna, Klescs felesége:Huszárik Kata
Nasztya, egy álmodozó lány:Tompos Kátya
Kvasnya, özvegy kereskedőnő:Tóth Auguszta
Bubnov, sapkakészítő:Rácz József
Báró, képzelt nemes:Ivaskovics Viktor
Szatyin, bűnöző, mezei filozófus:Trill Zsolt
Színész, színész:Kristán Attila
Luka, csavargó:Törőcsik Mari
Aljoska:Ifj. Vidnyánszky Attila e.h.
Rendező: Viktor Rizsakov
Díszlettervező: Maria Tregubova Alekszej Tregubov
Jelmeztervező: Maria Tregubova Alekszej Tregubov
Dramaturg: Kozma András
Fordító: Kozma András
Zeneszerző: Alekszandr Manockov
Korrepetitor: Komlósi Zsuzsa
Bábkészítő: Tóth Zsuzsa
Látvány: Vlagyimir Guszev
Súgó: Sütő Anikó
Ügyelő: Lovass Ágnes
Tolmács: Kozma András
A rendező munkatársa: Kozma András
Rendezőasszisztens: Tüű Zsófia
Bemutató:2014. 11. 08. Előbemutató: 2014. június 8.
Előadás ismertető

„Azoknak a megfigyeléseimnek az összegzése ez a darab, amelyeket csaknem húsz esztendőn át a »lecsúszott emberek« világában tettem. Nemcsak a csavargókat, az éjjeli menedékhelyek lakóit s általában a lumpenproletariátust számítom ide, hanem az értelmiségiek egy részét is, akiket megzavart, megcsalt, megsértett és megalázott az élet sok balsikere” – írta Makszim Gorkij az 1902-ben megjelent Éjjeli menedékhelyről. Gorkij 1900-ban a Krím-félszigeten elmondta Sztanyiszlavszkijnak egy tervezett darabja tartalmát, amelyet egy négy részből álló ciklus befejező részének képzelt: „És lesz még egy: a mezítlábasok. Tatár, zsidó, színész, az éjjeli menedékhely gazdasszonya, tolvajok, nyomozó, prostituáltak. Csupa szörnyűség. Terveim már készen állnak, már magam előtt látom az arcokat, az alakokat, hallom hangjukat, beszédüket – cselekedeteik oka már világos előttem, minden világos...”

A mű Na dnye – A mélyben címmel jelent meg 1902-ben könyv alakban, és nagy sikert aratott. Még ebben az évben maga a szerző olvasta fel a darabot a Sztanyiszlavszkij által vezetett Művész Színház színészeinek, de 1905-ig – nem hivatalos tilalom miatt – nem adhatták elő. Idegen nyelvekre azonban azonnal lefordították, és játszani is kezdték szerte Európában: Magyarországon például már 1903-ban bemutatta a Fővárosi Nyári Színkör a budai Horváth kertben.

A lét perifériájára sodródott, lepusztult emberek egy földalatti pincehelyiségben, egy „éjjeli menedékhelyen” tengetik életüket – a világirodalom ismert figurái ők: Klescs, Szatyin, a Színész, Vaszka Pepel, a Báró, Luka és a többiek… Az éjjeli menedékhely – ma úgy mondanánk: hajléktalanszálló – egyúttal a zsákutcába került emberiség sajátos szimbóluma. Egy olyan emberiségé, amely elveszítette hitét Istenben, a létezés magasabb rendű értelmében, ugyanakkor önmaga küldetését sem képes felismerni, így nem marad más számára, mint az önpusztítás. Ebbe a reménytelen, testet és lelket megnyomorító közegbe érkezik egy különös vándor, Luka – a Nemzeti előadásában Törőcsik Mari alakítja majd –, aki egy egészen másfajta igazságot képvisel. Az élet ürességének, értelmetlenségének nyers hangoztatásával szemben ő az ember iránti részvét és szánalom útját járja. Az éjjeli menedékhely lakóinak pesszimizmusával a reményt állítja szembe, mivel filozófiája szerint a magasabb rendű létbe vetett hit fölötte áll a földi élet kegyetlen igazságának.

A Nemzeti Színház előadását a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus alkotója, a Sztanyiszlavszkij által alapított moszkvai MHAT (Művész Színház) rendezője és színészpedagógusa, a Mejerhold Művészeti Központ igazgatója – Viktor Rizsakov rendezi.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a