Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Szőcs Géza, Spala Korinna, László Pecka Péter 2018. augusztus 21., kedd
spacer
Rózsavölgyi Szalon Arts & Café
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Épület
Igazgatóság
Társulat
Rózsavölgyi Szalon Arts & Café
spacer
Bernard Slade
Fordító: Vajda Miklós
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Amy:Für Anikó
Michael:Lengyel Ferenc

BALIKÓ TAMÁS rendezését színpadra állítja LŐKÖS ILDIKÓ
Színpadra állította: Lőkös Ildikó
Rendező: Balikó Tamás
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Bujdosó Nóra
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Fordító: Vajda Miklós
Bemutató:2014. 12. 16.
Az előadás hossza kb. 130 perc (1 szünettel).
Előadás ismertető

„Nézd, Amy, a házasságunk véget ért... de mi nem értünk véget. A kapcsolódási pontunk: a múltunk. Ezt nem akarnám elveszíteni... Na, mi a véleményed? Barátok maradhatunk?" – kérdezi a kanadai író vígjátékának elején Michael feleségétől, Amytől. Hogy Amy mit válaszol, erről szólnak a következő tíz évük találkozásai. Mert hiába válnak el, újra és újra találkozni kényszerülnek, a három közös gyerek miatt, a sok közös ügyük miatt és még valami miatt, amit maguk sem értenek, mi az. Fölváltva sikeresek és kudarcosak a munkájukban és a kapcsolataikban egyaránt, miközben mindezt valami ürüggyel épp egymással tudják megbeszélni. Ezalatt észrevétlenül fölnőnek a gyerekeik is, akiknek különlegességén maguk is elcsodálkoznak, s aztán eljön az a pillanat, mikor Michael újra fölteszi a kérdést: „Leszünk barátok?"...

Információk

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Az előadást Balikó Tamás emlékének ajánljuk.

 

Bernard Slade (St. Catharines, Ontario, 1930. május 2.) kanadai drámaíró
Slade az ontario-i Vineland-ben, a Garden Center Theatre-ban színészként kezdte pályafutását. Az 1960-as évek közepétől Hollywood-ba költözött és televíziós szappanoperákat kezdett írni. A televíziós sikerek után visszatért a színházhoz, mégpedig 1975-ben a Jövőre veled ugyanitt-tel (Same Time, Next Year), mely egy párról szól, akik mással házasok, de évente találkoznak a szexért és hogy beszélgessenek. Ellen Burstyn-nal és Charles Grodin-nal 1453 előadást ért meg, de nálunk is éveken keresztül levehetetlen volt a repertoárról Schütz Ilával és Sztankay Istvánnal. Slade a Drama Desk Award díjat és a legjobb darabnak járó Tony Award díjra való nevezést is elnyerte. Később maga írta filmre, melyet Oscar-ra is jelöltek, és musical is született belőle. A siker 1978-ban folytatódott a Jutalomjáték-kal (Tribute), mely színházi környezetben játszódik. Az előadás főszereplője Jack Lemmon volt, aki 212-szer játszotta el. (Jelenleg Budapesten a Játékszín műsorán szerepel a vígjáték, Gálvölgyi Jánossal a főszerepben.) A következő év slágere a Romantikus komédia (Romantic Comedy) volt, Anthony Perkins-szel és Mia Farrow-val – néhány évvel ezelőtt pedig a budapesti Tháliában Szervét Tiborral és Tóth Ildikóval.

A Válótársak-at – eredeti címén Special Occasions –, ezt a kétszemélyes játékát, Bernard Slade 1982-ben írta melyet az 1989-es Madách színházbeli magyarországi bemutatón Piros Ildikó és Huszti Péter játszott Balikó Tamás rendezésében – most 25 év után ismét Balikó Tamás rendezését láthatják, melynek végső simításait Lőkös Ildikó végezte.

A látszólag hétköznapi történet megoldásához Bernard Slade – aki a halhatatlan Jövőre veled ugyanitt szerzője is – a tőle megszokott szellemességgel, mély emberismerettel, humorral és meglepetésekkel teli jelenetekkel vezeti el a nézőit. Fergeteges csillogó párbeszédek a párkapcsolatainkról és a házasságról magáról – és arról, hogy van-e élet a válás után? Ajánljuk mindazoknak, akik valaha az életük során párkapcsolatban éltek, élnek vagy élni fognak!

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a