Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Szél Dalma Rebeka 2018. június 24., vasárnap
spacer
Budaörsi Latinovits Színház
Budaörsi Játékszín
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság
Társulat
Budaörsi Latinovits Színház
spacer
Hubay Miklós
Ők tudják, mi a szerelem
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Hector Berlioz:Mécs Károly
Estella, Berlioz szerelme:Almási Éva
Charlotte, Estella lánya:Kovács Vanda
Adolphe, Estella veje, ügyvéd:Szegezdi Róbert
Szobalány:Páder Petra
Loulou, az unoka:Mezei Léda
Ezredkürtös:Csillag Botond
Rendező: Frigyesi András
Díszlettervező: Zöldy Z. Gergely
Jelmeztervező: Rományi Nóra
Dramaturg: Kovács Kristóf
Zeneszerző: Monori András
Rendezőasszisztens: Juhász Gabriella
Bemutató:2015. 01. 31.
Az előadás hossza kb. 80 perc (szünet nélkül).
Előadás ismertető

Lyon, 1864 szeptember vége. Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, de Hector Berlioz, a zeneszerző - ő írt indulót (a Fantasztikus Szimfónia IV. tételében) azoknak, akik a vérpadra menetelnek - 48 év után fölkeresi ifjúkori szerelmét, Estellát. Ő már nagymama, és Berlioz sem fiatal már, a haja ősz, a hangulata borongós, csak a zsebe korog fiatalosan. Mégis, sőt tán épp ezért ez az a találkozás, amikor minden, és mindennek az ellenkezője megtörténhet: utóbbi meg is történik. A múlt megelevenedik, a jelen hóttra válik rémületében, a jövő pedig... A többi a darabban.

Szerelmesnek lenni, úgy mondják a bölcsek, jó: a szívben sistergő tüzes istennyilák kerülgetik egymást, s a két fül között, ott, ahol a gondolat honol, tarka lepkék kelnek szárnyra. Csakhogy, teszik hozzá a még bölcsebbek, oly érzemény a szerelem, hogy, ha csak teheti, balul üt ki, ha meg nem, hát hamvába hal, maguk alá temetik az egyre sűrűbb sorokban érkező, egyre döngőbb léptű évek. Vagyis, summázzák a még annál is bölcsebbek, csak a léha ifjaknak való, náluk még beforr a lelki ebcsont - az öregek üljenek meg szépen az emlékeiken, azokat dédelgessék, míg ártatlanná nem dédelgetik őket, mindet, egytől egyig. Az annál is bölcsebbek azonban már olyan bölcsek, hogy néha nincs igazuk. És akkor nagyon nincs. A többi a darabban.

Hubay megindítóan fogalmazza meg mai hiányérzetünket a tiszta érzelemről. A valóság: a könnyen megszerezhető, felületes érzelmek kultusza rohanó világunkban. A szenvedély már-már anakronisztikusan hat. Az idősebbek szenvedélye pedig öregotthonok falai közé taszított jelenség, amelyről a társadalom nem óhajt tudomást szerezni. Az igazság: mindannyian igazi értékre, mély érzelmekre vágyunk, s kár, hogy az ezért való tettvágyat legyűri bennünk a hétköznapok szédítő rohanása, avagy épp a tunyaság. Örülünk a ritka jó példáknak. Estella kék szalagját mindannyian szívesen találnánk meg fiatal vágyaink kézzelfogható emlékeként. Lehet-e ma még tiszta érzelemmel egy életen át szeretni?

Információk

 Az előadás hossza: kb. 80 perc szünet nélkül

A nézőtér kialakítása miatt a későn érkezőket nincs lehetőségünk beengedni, megértésüket köszönjük.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a