Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Edward Bond, Kováts Adél, Kertész Ákos, Lehoczky Zsuzsa, Horváth Virgil, Radó Denise, Forgách András, Besenczi Árpád, Németh Ákos, Bezerédi Zoltán, Szívós Károly 2018. július 18., szerda
spacer
Kézdivásárhelyi Városi Színház
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Igazgatóság

Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja, Kisvárda
Kézdivásárhelyi Városi Színház
spacer
Carlo Goldoni
Bugrisok
spacer
spacer
Szereposztás
Rendező: Balogh Attila
Díszlettervező: Golicza Előd
Jelmeztervező: György Eszter
Dramaturg: Benedek Zsolt
Zenei összeállítás: Kónya-Ütő Bence
Bemutató:2012. 10. 12.
Előadás ismertető

A darabválasztás nagymértékben Benedek Zsolt dramaturgnak köszönhetõ, az õ szövegadaptációja alapján készül az elõadás, mondja Balogh Attila rendezõ. A Bugrisok jellegzetes családmodelleket mutat be. Fellelhetõ bennük az uralkodó férfi illetve nõ, a papucshõs, csonka család, a nemek és a nemzedékek egymáshoz való viszonya családon belül és kívül. A ma nézõje meglepõdve veheti tudomásul, hogy a több, mint 250 évvel ezelõtt írt Bugrisokban bemutatott családok oly módon vannak megrajzolva, hogy a szemünk elé táruló kép szinte megszólalásig hasonlít korunk családjaihoz. A bonyodalom megoldását a Balogh-Benedek rendezõ-dramaturg páros rábízza az érintettekre, a moralizáló befejezés helyett cselekvõ, saját sorsuk irányítását felvállaló hõsöket hívnak a színpadra.
Amint azt Balogh Attila kiemeli, fontos eleme az elõadásnak a maszkok viselete. A maszk - jelen esetben erõteljes smink - a vásári komédiás mûfaj elengedhetetlen kelléke, a személy helyett a jellemekre irányítja a figyelmet, s egyben biztosítja a szabadságot a nézõ számára, hogy a hús-vér szereplõtõl elvonatkoztasson. Goldoni szereplõi makacs, saját elvárásaikhoz mereven ragaszkodó, együttérzésre képtelen figurák, ennek ellenére, mindannyiukban benne rejlik valamilyen kényszerû önleleplezés. A szereplõk valódi énje a nyelvi kiszólásaikon keresztül mutatkozik meg, így hull le róluk a külvilág elõtt viselt álarc.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a