Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Erdélyi Timea, Vass Gábor, Sári József, Barta Mária Viola, Széplaky Géza 2018. június 23., szombat
spacer
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad
Nemzeti Színház Nemzeti Színház Festőtár Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalon Nemzeti Színház Kaszás Attila Terem
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Igazgatóság
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad
spacer
Csiky Gergely
Ingyenélők
Vígjáték
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Szederváry Kamilla:Söptei Andrea
Irén:Tarpai Viktória m.v.
Zátonyi Bence:Tóth László
Mosolygó:Bodrogi Gyula
Timót Pál:Szarvas József
Darvas Károly:Fehér Tibor
Bankó Béni:Schnell Ádám
Elza, Bankó Béni neje:Tompos Kátya
Tulipán:Újvári Zoltán
Tulipánné:Nagy Mari
Mákony Bálint:Újvári Zoltán
Mákonyné:Nagy Mari
Ordas Péter:Varga József
Házmester:Varga József
Klimóczi Endre:Olt Tamás
Jankó, a házmester fia:Bezerédi Bendegúz gyermek_2015
Senki Gáspár:Miskey Roland Gerő Botond
Mákony Zelma:Gerő Anna
Rendező: Lendvai Zoltán
Díszlettervező: Túri Erzsébet
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Dramaturg: Kulcsár Edit
Súgó: Gróf Kati
Ügyelő: Lovass Ágnes
Rendezőasszisztens: Herpai Rita
Bemutató:2015. 02. 21.
Előadás ismertető

Hazafias érzelmekkel manipuláló szélhámosok, őket múltjukkal zsaroló csalók, naiv fiatalok és őket szégyentelenül kihasználó felnőttek. Boldogság, vagy legalább boldoguláskeresés. Kis magyar valóság. Az évszám az 1870-es évek. A helyszín: Pest-Buda. A műfaj: vígjáték. A szerző a kor egyik legizgalmasabb drámaírója, (nem) mellesleg katolikus pap, teológiai professzor: Csiky Gergely. A darab, mely a Nemzeti Színházban debütált 1880-ban, most visszatér születése helyszínére.

„A valódi drámaíró csak saját korának tükre lehet, utat kell törnie, korának ízlését kell szolgálnia, finomítva és nemesítve azt, korának mozgató eszméit, bajait és erényeit kell feltárnia” – fogalmazta meg Csiky Gergely ars poeticáját, amit annyival kell kiegészítenünk, hogy a valódi dráma túléli szerzőjét, és az utókorhoz is szól, mert évtizedek, évszázadok múlva is aktuális. Csiky Gergely 1874-től a Nemzeti Színház házi szerzője volt, a drámaírói technika és formaérzék már kezdetektől fogva jellemző volt a fiatal pap munkáira.

A Nemzeti akkori igazgatója, Szigligeti Ede támogatta, meglátta benne az új, termékeny tehetséget, aki eredeti magyar színművekkel látta el évtizedekig a magyar színházakat. Szigligeti Ede halála után a Nemzeti szintén legendás igazgatója, Paulay Ede segítette színpadra Csiky Gergely munkásságának legjavát. Minél nagyobb sikere volt íróként, minél több szállal kötődött a színházhoz, annál nehezebb volt megfelelnie egyházi elöljárói elvárásainak. Ezért 1880-ban kilépett az egyházi rendből, később áttért az evangélikus vallásra és megnősült.

Abban az évben mutatták be a Nemzeti Színházban A proletárok című színjátékát, amelyet később Ingyenélők címmel játszottak többnyire. A főszereplő Prielle Kornélia a premier napján kijelentette, hogy nem lép fel, mert úgyis megbukik a darab. Másnap viszont a lapok óriási sikerről számolhattak be: „Siker… lelkesedés... zajos tapsvihar… A szerző a hazai talajból merítette most tárgyát, a talaj nagyon hálásnak bizonyult neki.” Csiky Gergely, akinek ezt a darabját csak a Nemzetiben 137-szer játszották, ezzel a belépővel a magyar színpad első igazi sikerszerzője lett…

Mikszáth Kálmán írta a szerzőről: „…merész kézzel, éles megfigyeléssel nyúlt be az élő magyar társadalomba, egy sereg pompásan kidomborított, vérből és húsból való alakot vonultatott fel a színpadra.”

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a