Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
2018. május 24., csütörtök
spacer
Békés Megyei Jókai Színház
Ibsen Stúdiószínpad Sík Ferenc Kamaraszínház
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Épület
Igazgatóság
Békés Megyei Jókai Színház
spacer
Móricz Zsigmond
Úri muri
színmű
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Szakhmáry Zoltán:Bartus Gyula
Rhédey Eszter, a felesége:Kovács Edit
Csörgheő Csuli:Karczag Ferenc
Rozika:Vecsernyés Nóra f.h.
Zsellyei Balogh Ábel, az ezredes:Vajda Károly
Lekenczey Muki:Bartók László
Borbíró:Hodu József
Gosztonyi Bandi:Ács Tibor
Kudora:Szőke Pál
Ügyvéd:Jancsik Ferenc
Ködmön András, munkás:Csomós Lajos
Hulla János, munkás:Tege Antal
Széplegény, Jóska, munkás:Gerner Csaba
Mákos, tanyásgazda:Árdeleán László
Pista:Vári János
Kondás:Tóth Tibor
Jaszom, közhuszár:Balázsi Róbert
Malmossy:Görbe Attila f.h.
Parragh:Kányádi Szilárd f.h.
Pincér:Kányádi Szilárd f.h.
Első summáslány:Jelinek Erzsébet f.h.
Második summáslány:Gál Zsuzsa f.h.
Rendező: Merő Béla
Díszlettervező: Székely László
Jelmeztervező: Valach Mária
Zene: Hajdú Sándor
Bemutató:2003. 12. 19.
Előadás ismertető
Az alföldi parasztváros kávéházában sörözget a helybéli úri társaság. Csörgheö Csuli, a legnagyobb korhely viszi a szót. Ekkor újabb vendég érkezik, Szakhmáry Zoltán földbirtokos. A mintagazdaságának fejlesztéséhez szükséges újabb kölcsönt felvenni jött be a városba. Felesége azonban vonakodik aláírni a váltót, s Zoltán elkeseredésében felkere-si a régi ivócimborákat, estére pedig nagy mulatságot hirdet meg tanyáján.
Szakhmáry kiviszi feleségét Esztert a tanyára, hogy meggyőzze a korszerű gazdálkodás előnyeiről. Az asszony azonban bizalmatlan, és anélkül, hogy a váltót aláírná, hazamegy. A dühöngő Szakhmáry egy kacér kis béreslányba, Rozikába botlik.
Szakhmáryék városi lakásán Eszter, mivel voltaképpen szereti a férfit, már-már ráállna a váltó aláírására, de véletlenül ráönti a tintát a papírra. Ebben figyelmeztető jelet lát, és most már hajthatatlan marad. A kétségbeesett Szakhmáry elhatározza, hogy leissza magát. Éppen kapóra jön Csuli, akit előre meneszt a tanyára azért, hogy küldje el a bérükre váró napszámosokat, hiszen fizetni nem tud nekik, és hogy készítse elő a tivornyát.
Csuli remek ötletet agyalt ki, azzal indítja haza a várakozó summásokat, hogy ég a falujuk. A kiérkező Szakhmáry ismét Rozikába ütközik, aki némi évődés után megígéri, hogy este felmegy a kastélyba.
Folyik az "úri muri". A már-már kifulladó társaságot Lenkeczey, az urat játszó könyvügynök és a nagyvérű Csuli szórakoztatja. Szakhmáry eközben végig Rozikával foglalkozik, de rájön, hogy egy önző és számító kis bestia, így ő is beleveti magát az ivászatba.
Váratlanul megérkezik Eszter, és a helyzetet felmérve keserű szemrehányásokat tesz férjének Rozika miatt. Hajnal felé a vendégek búcsúzkodnak. Hirtelen jelentik Csulinak, hogy megdöglött legkedvesebb disznaja, a nagy kan. Ez új lendületet ad a tivornyának. A részeg társaság danolászása közepette Szakhmáry kirántja a revolverét, és a lámpába vágja poharát. A lámpa óriási lángot vet, amely azonnal belekap a függönybe. "Ez ám a muri!...Jó kis muri!...Úri muri!" - ezek az utolsó szavai. "A tűz ropog, az emberek veszettül bőgnek ordítanak. A tűz, a tűz, a szent tűz, amely minden rosszat megemészt..."
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a