Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Juhász Judit, Juhász Judit, Tatár Gabriella, Kálid Artúr, Horváth László 2018. augusztus 14., kedd
spacer
Veszprémi Petőfi Színház
Latinovits Zoltán Játékszín
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Épület
Igazgatóság
Veszprémi Petőfi Színház
spacer
Németh László
Galilei
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Galileo Galilei:Vass Gábor
Niccolini:Cservenák Vilmos
Niccolininé:Meszléry Judit
Castelli Benedek apát:Lukács József
Maculano páter comissárius:Szalma Tamás
Sinceri páter fiscale, ügyész:Benczédi Sándor
Barberini bíboros:Mátyássy Szabolcs
Riccardi páter, a Szent Palota háznagya :Kiss T. István
Inchofer atya:Jakab Tamás
Pasqualigo bíboros:Háromszéki Péter
Oregio bíboros:Bernscherer Tibor
Scaglia bíboros:Joós László
Borgia bíboros:Nyirkó István
Zacchia bíboros:Csudai Csaba
Torricelli:Koscsisák András
Gulietta:Pap Katalin
Márk mester:Lang Rudolf
Rendező: Ruszt József
Díszlettervező: Perlaki Róbert
Játékmester: Tóth Loon
Bemutató:2004. 03. 05.
Előadás ismertető
A csillagász-tudóst eltiltották, hogy a föld forgásának tanát hirdesse; volna fontosabb dolga is, amit meg kellene írnia, s a Firenze melletti villájában mégsem nyugszik, kitalál valamit az igazság átcsempészésére. Könyvet ír a földforgás tanának 'cáfolására', amelyben azonban ott vannak mindent elnyomó súllyal a mellette szóló érvek is. Ez juttatja az inkvizíció kezébe... Galilei egyetemes célt szolgál - a haladást, a tudományt. Kitűnő lélekrajz és elmélyült gondolatiság teszi meggyőzővé és izgalmassá a személyes átélés hevét sugárzó darabot, mely talán legjobban reprezentálja azt a hivatástudatot, ami Németh László más műveiben is megnyilvánul.- Eddig tíz drámáját mutatta be színházunk. Legjelentősebb drámáját, a Galileit először láthatja közönségünk.

Galilei az elsők között vizsgálta távcsövön keresztül a Napot. Pisában született 1564. február 15-én. Galilei tanulmányai során felismerte az arisztotelészi fizika hiányosságait, s ezért a matematikát is tanulmányozni kezdte orvosi és filozófiai tanulmányai mellett. 1583-ban felismerte az inga lengésének egyenlő idejűségét. A pisai dóm egyik lámpájának lengése hívta fel figyelmét erre. Tanulmányozta a testek szabadesését is. Vizsgálataival és fellépésével sokakat magára haragított, főként az arisztotelészi fizika híveit. 1592-től 18 éven át tanított matematikát a pisai egyetemen. Amikor értesült a Hollandiában szerkesztett első teleszkópokról, ő maga is épített magának egyet, mellyel később fontos felfedezéseket tett. Tanulmányozta a Hold felszínét, a Plejádokat és az Orion csillagait. 1610-ben felfedezte a Jupiter holdjait, s ugyanebben az évben a firenzei udvarban telepedett le, mint a nagyherceg matematikusa és filozófusa. Itt fedezte fel a Vénusz és a Mars fázisait, és valószínűleg a napfoltokat is. Galilei lejegyezte és figyelemmel követte a napfoltok lassú vándorlását, alakváltoztatását. Kutatásai során a Nap szélén lévő foltok rövidüléséből pedig arra következtetett, hogy a Nap gömb alakú.

1611-ben felismerte, hogy a bolygóknak nincs saját fényük, hanem a Nap fényét tükrözik vissza. Azt is észrevette, hogy a Vénusz és a Mars a Nap körül kering, és maga a Nap tengely körüli forgást végez. Okfejtése miatt Rómában feljelentették az inkvizíciónál. Önmagát sikerült tisztáznia, de nem tudta megakadályozni a koppernikuszi tanok elvetését. Börtönnel fenyegették, ha tovább folytatja a heliocentrikus világkép terjesztését. Ezek után pár évig visszavonultan élt, de amikor jóakarója került a pápai trónra VIII. Orbánként, kiadhatta a kopernikuszi tanokat tárgyaló művét (Dialogo di Galileo Galilei...). Ezzel nagy elismerést keltett a tudósok körében, de ellenségei annál inkább áskálódni kezdtek ellene, majd megindították az inkvizíciós pert. Galilei ekkor 70 éves volt. Rómában arra kötelezték, hogy tagadja meg tanait. Galilei kénytelen volt engedni a kényszerítésnek, de a legenda szerint az eskü után felugrott, s lábával dühösen toppantva felkiáltott: "Eppur si muove!", azaz "És mégis mozog (a Föld)!".
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a