Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Szűcs Sándor, Drahota Andrea, Vincze János 2018. július 15., vasárnap
spacer
Kolozsvári Állami Magyar Színház
Harag György Emléknapok - Kolozsvári színház Kolozsvári színház Új Stúdió Tranzit-ház Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Épület
Igazgatóság

Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja, Kisvárda
Kolozsvári Állami Magyar Színház
spacer
Charles L. Mee
Fordító: Visky András
spacer
spacer
Szereposztás
Rendező: Karin Coonrod
Díszlettervező: Carmencita Brojboiu
Jelmeztervező: Oana Botez
Dramaturg: Visky András
Fordító: Visky András
Zeneszerző: Lucian Ban
Zenei vezető: Horváth Zoltán
Ügyelő: Nagy Yvonne
Rendezőasszisztens: Visky Andrej
Bemutató:2012. 05. 23.
Előadás ismertető

Tökéletes menyegző: magyar nyelvű ősbemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Charles Mee kortárs amerikai drámaíró Tökéletes menyegző című darabját mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Karin Coonrod rendezésében, szerdán, május 23-án 20 órától a Nagyteremben. “Szerelem, romantika, házasság: valamennyi szertefoszlik az erdőben, amíg két meleg esküvőszervező úgy nem dönt, hogy összeházasodnak – és példájuk a többiekben is helyreállítja a házasság intézményébe vetett hitet” – foglalja össze a cselekményt a szerző.

Charles Mee “gyengéd humorral kezeli a Tökéletes menyegző szereplőit: nem törekszik emberfeletti jellemek megrajzolására, hanem olyan alakokat ábrázol, akiket könnyű zavarba hozni, akik kimondják, ami épp a fejükben jár, hogy aztán a következő pillanatban meggondolják magukat” – fogalmaz a rendező.

Karin Coonrod New Yorkban élő rendező, drámaíró, az Arden Party és Compagnia de’ Colombari társulatok alapítója, többek között a Yale és Harvard egyetemek tanára. Charles Mee drámaírói munkásságának legfőbb sajátossága a “kollázs-módszer”: talált szövegekből ollózza össze műveit, és azt vallja, eredeti dráma nem létezik.

A kortárs amerikai irodalom minden bizonnyal egyik legjelentősebb drámaírója Charles L. Mee, aki újraírta a színháztörténet legjelentősebb műveit a görögöktől Shakespeare-ig. Darabjai a végletes identitás-válságtól agonizáló nyugati kultúra képeit, történet-töredékeit, mítoszait, rémálmait szövik bele legtöbbször kölcsönvett dramaturgiai szövetekbe, a nyugati civilizáció tágabb perspektívájába helyezve a bennünket egészen közelről érintő és fenyegető eseményeket. A későújkori népvándorlás, a kérdésessé vált nemi identitás, a házasság intézményének a megrendülése, a nyugati “fehér” kultúra elgyöngülése, valamint az egzotikus, autentikusnak hitt és vágyott kultúrák iránti divatos vonzódás: ezek mind tulajdonképpen cask szimptómái az általános hanyatlásnak. Charles L. Mee színházában azonban rendszerint nem sötét tragédiákat, hanem kivételes humorral, sőt szarkazmussal megírt történeteket láthatunk, amelyek az elsekélyesedett, média-divatoknak kiszolgáltatott emberi és társadalmi viszonyokról rántják le a leplet. Mee színháza olykor kegyetlennek tűnhet ugyan, de szeretetlennek sohasem.
(Visky András)

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a