Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Ecsedi Erzsébet , Bándi Johanna 2018. április 24., kedd
spacer
Kaposvári Csiky Gergely Színház Stúdiószínpad
Kaposvári Csiky Gergely Színház
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Igazgatóság
Kaposvári Csiky Gergely Színház Stúdiószínpad
spacer
Kárpáti Péter
A pitbull cselekedetei
Felolvasószínházi előadás III.
spacer
spacer
Szereposztás
Rendező: Kocsis Pál
Segédrendező: Mészáros Csilla
Bemutató:2012. 03. 22.
Előadás ismertető

‒ Nem kell a gyufa?
‒ Nem kell.
‒ Miért nem?
‒ Jó. Kell.

Kárpáti Péter a kortárs magyar drámairodalom egyik legizgalmasabb alakja, aki a Parasztbibliát, a magyar népmese-kincset és az Ezeregyéjszaka legszebb és nem egészen legszebb meséit ugyanúgy beleolvasztja szürreális, játékos, mágikus világába, mint a pesti éjszaka hajléktalanjait, a panelélet fásult feleségeit és melegítőnadrágos, otthon tespedő férjeit. Legújabb drámájában, A pitbull cselekedeteiben egy torzonborz próféta (hajléktalan?) kopogtat be egy lakótelepi lakásba, és kavarja fel az állóvizet.

***

‒ Tudod-e, hogy ki vagyok én?
‒ Hát egy mezei remete.

‒ Az, az - mondja -, de tudod, mért loptam el attól az embertől a csodapoharat? Megmondom. Azért loptam el, mert azok az emberek igen szép, jó, vallásos emberek voltak, azok a pohár nélkül is imádkoznak eleget. De az a részeg disznó, akinek odaadtam, az most legalább a pohárnak imádkozik, és akkor nem kárhozik el.

‒ Hát jó, értem - mondja a másik. - Na, de a gyerek?

‒ Láttam - azt mondja -, hogy minden örömük abba a gyermekbe volt. Nem törődtek már semmivel, aztán majd mikor ekkorára nő, nem fogad szót a szülőknek, elvadul - hát én megszúrtam, most már elnyeri az Isten országát. - Na és most már tudod, hogy ki vagyok én?

‒ Ki? Ki az ördög vagy te?

‒ Én vagyok az Úr angyala! Ő küldött, mert igen-igen rosszul esett neki, hogy amiatt a mitugrász kölyök miatt a tehénkével, amiatt te felmondtad a remeteséget. Most hát szedd össze magad, és eredj vissza a barlangodba, nyomás, takarodj!

***

„Elmondok egy történetet...
Mózes így szólt a névtelen prófétához: Követhetlek-e, hogy láthassam cselekedeteidet, és taníts engem az igaz útra?
Mózes, Mózes - mondta a próféta - nem fogsz türelemmel kitartani mellettem. Hogyan is tarthatnál ki olyasmiben, amit értelmeddel nem fogsz át? Megrémülsz majd, és felháborodsz cselekedeteim láttán, végül meggyűlölsz.
Erre Mózes így szólt: Ha Allah is úgy akarja, állhatatosnak fogsz találni, de kérlek, értsd meg, hogy égek a kíváncsiságtól!
Nos, ha követsz, - mondta al-Hadir, a névtelen próféta - ha követni akarsz engem, nem szabad kérdezned soha semmiről.
Oké - mondta Mózes, és útnak eredtek...
Kedves Nézők! Most ti lesztek Mózes. Ha követni akartok engem, nem szabad kérdeznetek soha semmiről, főleg nem hülyeséget, világos? Na. Akkor most bemegyünk ebbe a házba, becsöngetünk az első lakásba, és szállást kérünk éjszakára, jó?"

Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után, ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre - és ma este találkozik velünk...

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a