Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
2018. január 17., szerda
spacer
Budapesti Kamaraszínház Tivoli
Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdió Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdió
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság
Budapesti Kamaraszínház Tivoli
spacer
Eugene O'Neill
A hazatérés - A hajsza - Hazajáró lelkek (drámai trilógia)
Fordító: Ottlik Géza
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Rendező: Tordy Géza
Díszlettervező: Menczel Róbert
Jelmeztervező: Kemenes Fanni
Dramaturg: Magyar Fruzsina
Fordító: Ottlik Géza
Szinpadra alkalmazta: Tordy Géza
Zeneszerző: Melis László
Asszisztens: Szepesi Gábor
Bemutató:2000. 12. 17.
Előadás ismertető
Eugene O'Neill volt az első amerikai drámaíró a 20. század első felében, akinek életműve nemzetközi elismerésre talált, és akit 1936-ban Nobel-díjjal tüntettek ki. Apja népszerű színész volt, így korán kapcsolatba került a színházzal. Miután a Princeton egyetem egy diákcsíny miatt kizárta, vándoréletet kezdett. Hivatalnok volt New Yorkban, aranyásó Honduras-ban, matróz egy háromárbócos hajón és színész apja társulatában. Egyfelvonásosokat kezdett írni, majd az első egész estét betöltő darabjáért Pulitzer-díjat kapott, amit még háromszor elnyert.

Az Amerikai Elektra című nagyszabású trilógiáját 1931-ben írta. Aiszkülosz halhatalan remekművének, az Oreszteinának tárgyát dolgozta fel. A cselekményt modern környezetben helyezte át, hősei egytől egyig amerikai emberek. A trilógia színhelye a Mannon család udvarháza - New England egyik kisebb tengerparti kikötővárosának határában, illetve a bostoni kikötő. Az első két felvonás 1865 tavaszán játszódik, a harmadik 1866 nyarán - az amerikai polgárháború végén.

Míg Ezra Mannon az északiak vezénylő-tábornokaként harcol, felesége, Christine, egy hajóskapitány, Adam Brant szeretője lesz. Brant is Mannon-ivadék, apja David Mannon, Ezra Mannon nagybátyja, anyja pedig szol-gáló volt a családnál. Amikor az öreg Mannonék megtudták, hogy gyereket vár Davidtől, elzavarták. Brant meggyűlölte a Mannon-családot. Kap-csolatát Christine-nel eleinte a bosszú vezérelte, de most már halálosan szerelmesek egymásba.

Ezra Mannon hazajövetelét mindenki másképp fogadja. Christine szeretne megszabadulni ettől a kapcsolattól, Lavinia, az apját őrülten szerető lány, alig várja, hogy elmondhassa anyja bűnös kapcsolatát. Orint viszont mindenki várja haza a háborúból - anyja, Christine, magáhozláncoló szeretettel, Lavinia pedig az anyja elleni tervéhez akarja fivérét megnyerni. Fékezhetetlen vágyak, vad indulatok irányítják O'Neill immár klasszikusnak számító drámájában a szereplőket: ellenhállhatatlanul száguldanak a végzet felé.
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a