Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Szakács Dániel, Lang Rudolf, Horváth Lili, Tóth Sándor, Vajdai Vilmos, Pregitzer Fruzsina 2018. június 18., hétfő
spacer
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa MiklósTársulat Kisterem
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Igazgatóság

Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja, Kisvárda
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat
spacer
Jon Fosse
Alvás
Dráma
spacer
spacer
Szereposztás
Rendező: Sorin Militaru
Díszlettervező: Horaţiu Mihaiu
Jelmeztervező: Horaţiu Mihaiu
Zeneszerző: Vlaicu Golcea
A rendező munkatársa: Tatár Ágota
Bemutató:2009. 03. 06.
Előadás ismertető

Jon Fosse norvég drámaíró a kortárs drámairodalom egyik legismertebb és leggyakrabban játszott szerzője. Dramaturgiájának jellegzetessége a költői nyelv, a minimalista dialógusok mögé rejtett gondok és gondolatok. Szereplői általában névtelen hétköznapi kisemberek, élhetnek bárhol és bármikor. Mindennapi helyzetekben látjuk őket, de közben a lét értelmére, az emberek egymáshoz való viszonyára, az embereket összekötő és elválasztó kapcsolatokra és a magányra, az élet és halál közti különbségekre keresik a választ. Nem véletlen, hogy Fossét a becketti és bernhardi hagyományok folytatójaként tartják számon.

Alvás című drámáját 2005-ben mutatták be az oslói Nemzeti Színházban, 2006-ban az év legjobb drámája címre jelölték. Magyar nyelvű első bemutatójára a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vállalkozott.

A metaforikus, víziószerű darabban, egy fiatal pár lakást keres. Találnak is egy lakást, tetszik nekik, és így végre elköltözhetnek a szüleiktől. Elképzelik, hogyan szaladgálnak majd körülöttük a gyerekek. Egyszercsak egy másik fiatal pár is belép a házba. Kevésbé lelkesek, de ők is beköltöznek. A második fiatal férj egy babakocsit is hoz, ami kellemetlenül érinti a feleségét. A két pár egymás mellett él, de úgy tűnik, nem veszik észre egymást. Amíg az egyik pár arról beszél, hogyan fogják felnevelni harmadik születendő gyermeküket, a másik pár a gyermektelenségükön kesereg. Közben egy középkorú férfi lép be a lakásba, úgy tűnik, hogy ott lakik…

Az idősíkok alig észrevehetően váltakoznak, és ugyanígy cserélődnek a lakásban élő generációk. A fiatalság emlékezete, a felnőttkori tapasztalatok és az öregkori vajúdások folyamatosan egymásra vetülnek. A párok különböző élettörténetei egybeolvadnak, keverednek és reflektálnak egymásra.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a