Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Sebők Klára 2018. augusztus 15., szerda
spacer
Gyulai Várszínház
Shakespeare Fesztivál Gyula
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Írások
Épület
Igazgatóság
Gyulai Várszínház
spacer
Orbán János Dénes - Venczel Péter
Búbocska
Készült Orbán János Dénes ördögregényéből
Ördögmusical
A Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Magyar Opera ősbemutatója
spacer
spacer
Szereposztás
Búbocska:Ábrahám Gellért
Lucifer:Szilágyi János
Mefisztó:Farkas Lóránd Laczkó Vass Róbert
Belzebúb:Sándor Árpád Gergely Elek
Mefisztofélia:Balázs Borbála Hary Judit
Bugyborélia:Jenei Eszter
Mefilió:Rétyi Zsombor
Kutykurutty:Madarász Lóránt
Góbiás Professzor:Ádám János
Párméniusz:Mányoki László
Astarót:Székely Zsejke
Durumó:Gergely Arnold
Margarita:Fülöp Tímea
Főboszi:Veress Orsolya
Borgia:Rigmányi István
Részeges Szelim:Plesa Róbert
Napóleon:Kovács Ferenc
Bambuc Ördög:Sípos Endre
Ördög nebuló:Nagy Szílvia Bálint Zsuzsa
Boszorkány:Mányoki Mária Szakács Ágnes Kerekes Mária

Ál Margarítát, Római Pápát és Hókusz Pókuszt – Astarót és Durumó alakítja
Rendező: Béres László
Díszlettervező: Bíró Nóra
Jelmeztervező: Ledenják Andrea
Vezényel: Kulcsár Szabolcs
Koreográfus: Jakab Melinda
Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Hangversenymester: Barabás Sándor Ferenczi Endre
Korrepetitor: Horváth Zoltán Nagy Gergő
Súgó: Kostyák Júlia
Ügyelő: Vincze Beáta
Bemutató:2018. 08. 04.
Előadás ismertető

A Búbocska fejlődésregény: az esetlen, egyszarvú ördögfióka, az ördögoskola bukott kisdiákja megszökik a pokolból, új mostohája elől, és végigjárja a föld mesevilágát, ahol megtanulja mindazt, amit elmulasztott, öntudatos, talpraesett kisördöggé válik, és végül ő az, aki elejét veszi a pokol és a mennyország között készülődő újabb háborúnak.

A fordított mese, különleges helyszíneinek és figuráinak köszönhetően, számtalan komikus elemmel szolgál, ugyanakkor hemzsegnek benne az intertextuális utalások, melyek a felnőttek számára is izgalmassá teszik a művet. Olyan szereplők sorjáznak benne, mint Belzebúb, a pokol belügyminisztere, Durumó, a hazugságügy-miniszter, Párméniusz, a mágus, Kombinéni, a szeszélyes vészbanya, Bugyborélia, a boszorkánypalánta.

Az ősbemutató, amely a Gyulai Várszínháznak és a Kolozsvári Magyar Opera társulatának az együttműködésével jött létre, műfajában ördögmusical, családi mesemusical.

Egyrészt olyan fejlődéstörténet, amellyel minden fiatal azonosulhat, másrészt a felnőttek „elborzadva” ébredhetnek rá, hogy a földön és a pokolban sajnos ugyanaz a helyzet: mindkettőben emberi/ördögi játszmák sorozata zajlik.

Belzebúb, a pokol belügyminisztere, Búbocska édesapja Mefisztó rút cselszövésének áldozatául esik. Mefisztó föltalálja a kártyát, leitatja Belzebúbot és Belzebúb elnyeri kártyán Mefisztó borzalmas, hisztérikus feleségét. Eközben bizonyítványosztás van az ördögoskolában, Búbocska majdnem minden tárgyból megbukik. Büntetésből mostohát kap – de szégyenében és félelmében cimborájával, Kutykurutty békamanóval együtt megszökik a pokolból és a földön köt ki. Itt kezdetben szerencsétlenségek érik, az emberek csúfot űznek belőle, kalandorok fogják el és unikornisnak maszkírozva, pénzért mutogatják. Ám aztán elszegődik inasnak Kombinénihez, a vészbanyához, megtanulja a varázslás alapjait, később pedig Párméniusznál, a híres alkimistánál tanul tovább.
Riválisa, Mefilió, a gonosz Mefisztó nem kevésbé galád kölke, az Ördögoskola eminense szakmai gyakorlatra megy a földre, ahol megpróbálja megvásárolni Párméniusz lelkét. Cserébe egy, a pokol könyvtárából elcsent, jelentéktelennek tartott mágikus könyvet kínál. A könyv azonban a mágia legfontosabb titkos kódexe, melyet az agyafúrt mágus megfejt és emberfeletti erőre tesz szert. Emiatt fölborulhat a menny és a pokol között fennálló ősi egyensúly, hiszen így az ember is isteni/sátáni hatalomra törhet. Ha kiderülne, a mennyei hatalmak a felelőtlen ördögöket tennék felelőssé és elindulna a világok közötti háború. De még a hatalmas Lucifer, a pokol szeszélyes de bölcs fejedelme sem akar szembeszállni az Úristenke villámaival. Búbocska az, aki megoldja a konfliktust és lebeszéli a mágust az egyensúly megbontásáról. Ezek után diadalmasan érkezik vissza a pokolba, kitanultan és éretten, ráadásul párt is visz magával, a bűbájos Bugyborélia személyében. Mefisztó és fia elnyerik méltó büntetésüket, Búbocska pedig a pokol trónörökösévé válik.

Kapcsolódó hírek, írások
Gondolatok a Búbocska bemutatójára
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a