Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Sashalmi József, Szabó Anikó 2018. július 22., vasárnap
spacer
Szegedi Szabadtéri Játékok
Szegedi Szabadtéri Színház volt Újszegedi színpad
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Igazgatóság
Szegedi Szabadtéri Játékok
spacer
Giuseppe Verdi
Rigoletto
Opera
spacer
spacer
Szereposztás
Mantuai herceg:László Boldizsár
Rigoletto, udvari bolond:Ludovik Kendi
Gilda, Rigoletto lánya:Keszei Bori
Sparafucile, bérgyilkos:Kiss András
Maddaléna, Sparafucile testvére:Ádám Zsuzsanna
Giovanna, Gilda bizalmasa:Kalmár Magda
Monterone grófja:Kováts Kolos
Marullo, egy nemes:Szélpál Szilveszter
Borsa Matteo, udvaronc:Bocskai István
Ceprano gróf:Tóth Péter
Ceprano grófné:Blaga Krisztina
A grófné apródja:Gyüdi Eszter
Egy bírósági szolga:Major Attila

Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Szabadtéri Játékok férfi énekkara, tánckara, modelljei és statisztái.
Rendező: ifj. Harangozó Gyula
Díszlettervező: Tihanyi Ildi
Jelmeztervező: Náray Tamás Tihanyi Ildi
Szcenikus: Tóth Kázmér
Magyar szöveg: Blum Tamás
Vezényel: Pál Tamás
Karigazgató: Kovács Kornélia
Világítástervező: Bányai Tamás
Rendezői konzultáns: Bányai Tamás
Zenei munkatárs: Zalánki Rita Kardos Gábor
Jelmeztervező asszisztens: Pintér Sára Bea Vági Holka
Súgó: Zsoldos Anikó
Ügyelő: Kürtös Petra Stefanik Sándor
Rendezőasszisztens: Pányik Tamás
Bemutató:2018. 06. 29.
Előadás ismertető

ismét egy népszerű szerző közönségkedvenc művével igyekszik majd elkápráztatni a nézőket a Szabadtéri. Verdi Rigolettoját utoljára 1987-ben lehetett látni a Dóm téri deszkákon.

Fiatal főszereplő csapattal, a Dóm téren új arcokkal kerül színre jövő nyáron Verdi egyik legnépszerűbb műve, a Rigoletto, amelyből még az is végig tud dúdolni egy fülbemászó dallamot, aki ritkán veti bele magát az operairodalomba. A La Donna è mobile, vagyis Az asszony ingatag című sláger a modern popkultúra szerves része, megszámolhatatlan reklám, film, sőt videójáték és futballmeccs rigmusok aláfestő zenéjét is adta már.  
Pavarotti világhírű előadásában az áriának húszmillió fős nézettsége van a Youtube-on, ami jóval több, mint rétegérdeklődés. 2018 nyarán, az évek óta közönségkedvenc Boldizsár énekli a herceg szerepét. Őt bérgyilkossal megöletni  Ludovik Kendi szeretné majd, vagyis a jóképű, sportolóból lett bariton bújik Rigoletto szerepébe. Kendi nemzetközi karriert futott be, tizenhárom, Ausztriában eltöltött év után költözött Magyarországra
Szegeden kezdte pályafutását, majd egészen a bécsi Staatsoperig jutott, és a Szegedi Szabadtéri nézői előtt sem ismeretlen Keszei Bori, aki Gildát, Rigoletto szerelmes lányát alakítja majd az előadásban. A bérgyilkos Sparafucile húgát, Maddalénát a Szegeden végzett operista, Ádám Zsuzsanna énekli. A fiatal énekesnő az elmúlt hetekben nagyot ment nemzetközi porondokon. Második díjat vett át egy düsseldorfi énekversenyen, a bécsi Schlossteaterben ünnepelték egy nemzetközi operaverseny finalistájaként, valamint Milánóban fődíjat és a bresciai operaházban különdíjat nyert el. Sparafucilét a csodálatos basszus hang, Kiss András alakítja majd.
A hazai operaélet két neves művésze, Kalmár Magda és  Kováts Kolos - mindketten Kossuth- és Liszt Ferenc-díjasok - is szerepet vállaltak a Verdi-operában. Kalmár Magda Giovannát, Gilda bizalmasát fogja énekelni, míg Kováts Kolos Monterone gróf lesz.
A produkciót Harangozó Gyula állítja színpadra. A műfaj és a darab hagyományait tiszteletben tartva szeretne olyan impozáns fantáziavilágot létrehozni, ami térben és időben kötetlen. Alkotótársainak is szabadkezet adott tehát. Az előadás látványvilágáért összeszokott és a Dóm téri színpadot jól ismerő páros felel.
A díszletet a Szabadtérin már többször alkotó Tihanyi Ildire bízta, aki a jelmezeket a népszerű divattervezővel, Náray Tamással álmodja majd meg. Az előadás szcenikusa Tóth Kázmér lesz. A három évvel ezelőtti operaprodukció, Az álarcosbál emlékezetes, csillogó, jeges látványvilágát is nekik köszönhetjük. A Rigoletto egy hatalmas báli képpel indul, ez pedig csodás lehetőség arra, hogy szárnyalhasson a tervezői fantázia, és akár egy pazar divat show is megszülethessen benne.
A Rigoletto június 29-én nyitja a Szegedi Szabadtéri Játékok 2018-as évadát, és másnap is láthatják a nézők.
Az opera története Verdi operája Victor Hugo drámája, A király mulat nyomán született. A színmű bemutatója botrányba fulladt, a konzervatív körök - akiket pellengérre állított - letiltatták a színpadról. Húsz évvel később, Verdi librettistája írta át a történetet, és már így nyújtotta át a zeneszerzőnek komponálásra. Rigoletto, a mantovai herceg éles eszű udvari bolondja elzárva tartja lányát, Gildát, hogy megóvja őt az udvar intrikáitól. Ám a sármos herceg így is elcsábítja a lányt. Mikor erre Rigoletto rájön, bosszút esküszik, és felfogadja a herceg megölésére Sparafucilét, a bérgyilkost. A történet azonban tragikus fordulatot vesz.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a