Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Rajna Mária, Mészáros Tamás 2018. augusztus 16., csütörtök
spacer
Művészek írták
Interjúk
A hét arca
Határtalanul
Ismeretlen ismerősök
A nemzet erdélyi színészei
Művészek írták
Beszámolók
2018. március 23.
Amerikai sztárfotós a Műcsarnokban
Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich!

Sandro Miller kiállítása a fotóművészet történetének ikonikus képeit idézi meg, amelyekkel tisztelegni kíván fotográfia „mesterei” előtt. John Malkovich, a színészbarát segítségével újrajátsszák / újrarendezik Sandro legkedvesebb fotográfiáit.

Most először látható az anyag kiállításon, mert az utóbbi időben Sandro 20 képpel bővítette az anyagot – többek között André Kertész Torzképeinek parafrázisával.

Élő színház lesz a végeredmény. Ismerem ezt a világot, tudom mennyire összművészeti teljesítmény egy-egy előadás, de egy-egy jelenet is. A sminkes, a fodrász, a jelmeztervező, az öltöztetők, az asszisztensek, a kellékesek és végül a világosítók segítségével a színész és a rendező közös erőfeszítése lesz „a” kép. Gyakran több heti elemző munkával jutottak el az expozícióig.
Színházi tesz-vesz működésem kezdetén még a rendező és a fotós együtt állították be a fotóspróba végén, milyen fotók kerüljenek az újságokba. A technika, az optikák és a filmanyag fejlődésével ez a „műtermi” metódus kiment a gyakorlatból. A fotós ma sötétben is „lát”.

De Sandro és Malkovich magasabb szinten, új műfajt teremtve megújítják ezt a régi típusú társasjátékot. Egyszerre színészek és rendezők mind a ketten. Malkovichnak – igazi színész – nem számít, hogy férfi vagy nő, fiatal vagy idős figura bőrébe bújik-e – az átélés, átlényegülés a lényeg. És a klasszikus filmek, színpadi művek, rendezők és színészek, a média és a történelem örökzöld szereplői általa kelnek újra életre. Tulajdonképpen a fotók együtt egy  új ősbemutató, ahol a forrás egy-egy olyan fotográfus képe, akinek munkássága előtt Sandro fejet hajt. Hol őszinte nagyrabecsüléssel, hol bájos humorral, hol a farsz érdesebb eszközeivel.
Megtisztelő, hogy ennek az előadásnak most a Műcsarnok lehet a színháza.
(Részlet Szegő György nyitóbeszédéből)

Szegő György
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a