Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Erdélyi Timea, Vass Gábor, Sári József, Barta Mária Viola, Széplaky Géza 2018. június 23., szombat
spacer
Beszámolók
Interjúk
A hét arca
Határtalanul
Ismeretlen ismerősök
A nemzet erdélyi színészei
Művészek írták
Beszámolók
2017. július 31.
Taub János emlékezete a román köztelevízióban

Idén kilencven esztendeje annak, hogy 1927. május 14-én, a már Romániához tartozó Halmin megszületett Taub János. Az emlékező film „In Memoriam János – Ioan – Yohan TAUB” augusztus 1-jén, kedden 16.40-kor látható a TVR 2-es csatornáján.

Idén kilencven esztendeje annak, hogy 1927. május 14-én, a már Romániához tartozó Halmin megszületett Taub János, a színházművészet egyik legjelentősebb és legeredetibb rendezője, színészpedagógusa és reformátora. 1954-ben végezte el az akkor még Kolozsváron működő Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet. Friss diplomásként középiskolai tanulmányainak a színhelyére, Temesvárra szerződött, ahol 1953-ban (32 évi szünet után) állandó magyar társulatot hoztak létre. A fiatal hivatásos színházművész az eredetileg főként műkedvelőkből álló együttest rövid idő alatt professzionistává fejlesztve, országosan ismertté és elismertté tette.
Ennek következtében 1957. október 1-jével önállósult a Temesvári Állami Magyar Színház: első igazgató-főrendezője az akkor harminc éves Taub János lett. 1961-ben főrendezőnek szerződött át a Kolozsvári Magyar Színházhoz, amelynek elszürkült művészi arculatát szintén alaposan „kiszínezte”. 1966 és 1971 között a Kolozsvári Nemzeti, 1971-től 1974-ig a Temesvári Nemzeti Színház tagja. De 1972/73-tól valójában már a világhírű bukaresti Bulandra Színház rendezőjeként dolgozik, ahová Örkény István Macskajáték című darabjának román nyelvű premierje után állandó tagnak szerződtetik, és egyúttal kinevezik a Caragiale Színművészeti Akadémia tanárának. Ötvennégy évesen, a kommunista diktatúra egyre elviselhetetlenebb nyomása miatt feleségével, a Kolozsvári Állami Opera balett-együttesének alapító tagjával, a kitűnő szólótáncos Winkler-Taub Évával és 12 éves kislányukkal együtt, 1981 őszén kivándorol Izraelbe. Tel-Avivban elsősorban a Habimában és a Cameriben dolgozik, továbbá tanít a Színművészeti Egyetemen. 1986-ban rendez először Magyarországon: hajdani egyetemi társa, Páskándi Géza Vendégség című drámáját állítja színpadra a budapesti Játékszínben. A Radnóti Színházban 1988-ban viszi színre korszakos sikerként A hetvenkedő katona című komédiát, és a korszerű Plautus-rendezés a Kairói Nemzetközi Színházi Fesztiválon, 1991-ben szinte minden díjat besöpör. Nagy magyarországi és nemzetközi rendezői sikerei mellett Taub János 1993-ban alapítója a méltánytalan sorsú budapesti Művész Színháznak is.

A 2017-es esztendő nem csupán a kerek születésnap okán jelentős jubileumi év a kiemelkedő, egyedi látásmóddal és páratlanul izgalmas egyéni stílussal rendelkező Színházi Ember életművében. Többek között 30 éve annak is, hogy kedves barátja, Székely János Caligula helytartója című drámáját héber fordításban színpadra állította Jeruzsálemben; negyedszázaddal ezelőtt a szolnoki Száz év magány szintén Taub rendezésben aratott elképesztő sikert García Márquez hazájában, Latin-Amerikában; és ugyancsak 25 esztendeje vitte színre világpremierként Olaszországban, magyarul Franz Kafka eredetileg német nyelvű drámatöredékét. A Kossuth-díjat Taub János 15 éve vehette át, s ugyanabban az évben az ő utolsó (negyedik) Caligula helytartója rendezésével avatták fel a frissen megnyílt új budapesti Nemzeti Színház kamaratermét.

Természetesen Taub János egyúttal a világhírű román rendezőiskola és a romániai színházművészet kiemelkedő képviselője is volt. Ily módon a Román Köztelevízió Produkciós Házának és egyben Tv-Színházának a direktora, Demeter András – a korábbi „kölyökigazgató”, aki 24 éves korától a Temesvári Állami Magyar Színház élén kései utódjává és nagy tisztelőjévé vált a hajdani „rövidnadrágos igazgatónak” – elhatározta, hogy a példakép 90. születésnapja alkalmából portré-műsort készíttet a mesterről. A filmben rajta kívül megszólal Szekernyés János, aki kolozsvári egyetemista korától kezdve kísérhette figyelemmel Taub János romániai rendezéseit; a temesvári Aurel Gheorghe Ardeleanu, aki színműírói debütjét köszönheti Taub Jánosnak (a Koronát Dózsának c. előadást a Román Televízió 1972-ben rögzítette is); a bukaresti jó barát Radu F. Alexandru drámaíró; Mariana Mihuţ, a Bulandra Színház művésznője, akit Taub János méltán tartott az egyik legjobb román színésznőnek; Mircea Diaconu, aki 26 évesen játszotta el Palaestriót a bukaresti „Hetvenkedő katoná”-ban; és Oswald Gayer, aki Bajorországban alakíthatta ugyanezt a Plautus-szerepet, de már több mint egy évtizeddel korábban, bukaresti román főiskolásként is játszott Taub János rendezésében németül, hogy aztán a mester legtöbb németországi vendégmunkájának főszereplője legyen.

Az „In Memoriam János – Ioan – Yohan TAUB” 2017. augusztus 1-jén, kedden 16.40-kor látható a TVR 2-es csatornáján.

A két napos megemlékezés előző este Taub János egyetlen tévés rendezésével, Az albérlővel kezdődik. A hajdani Magyar Adás produkciója 1975. június 30-án került először képernyőre, akkori marosvásárhelyi művészek tolmácsolásában. Taub János tv-színházi adaptációjában Tóth Tamás, Szamossy Kornélia, Borbáth Ottília, Lohinszky Loránd, Ferenczy István, Ferenczy Csongor, Mózes Erzsébet és Farkas Ibolya játéka tekinthető meg újra. Paul Everac még a maoista kultúrpolitika bevezetése előtt írta ezt a darabot. A Bulandra Színház rendezője azonban „pittoreszk groteszk” jelzésekkel tükrözte vissza az immár igencsak elsötétült romániai valóságot – miközben tv-színháztörténeti újítások szemtanúi is lehetnek mindazok, akik július 31-én, hétfőn, 21.10-kor a TVR 2-re kapcsolnak. (A hét Taub János művészetét megidéző produkcióját egyébként más csatornákon, többször is megismétlik a 60 éves Román Nemzeti Tv-Színház műsorán.)

Darvay Nagy Adrienne
a „SZÍN JÁTÉK – Rendezte: TAUB JÁNOS” című kiadásra váró könyv szerzője
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a