Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Szakács Dániel, Lang Rudolf, Horváth Lili, Tóth Sándor, Vajdai Vilmos, Pregitzer Fruzsina 2018. június 18., hétfő
spacer
Beszámolók
Interjúk
A hét arca
Határtalanul
Ismeretlen ismerősök
A nemzet erdélyi színészei
Művészek írták
Beszámolók
2004. szeptember 5.
A Ruttkai Éva emlékszoba

A megnyitás óta eltelt években az emlékszoba megőrizte személyes varázsát: rideg feliratok helyett minden egyes látogató személyre szabott tárlatvezetést kap a múzeum „élő” tárgyaitól: Ruttkai Éva lányától és vejétől.

A Ruttkai Éva emlékszoba színháztörténeti magángyűjtemény. Ruttkai Éva hűvösvölgyi nyaralójában gyűjtöttük össze Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán hagyatékát s a hatalmas gyűjtemény (kéziratok, újságok, több mint tízezer foto, relikviák, jelmezek, bútorok, hang- és videofelvételek) szakszerűen rendezett állapotban az érdeklődők számára is megtekinthető, áprilistól szeptemberig minden péntek délután, amikor kinyitjuk lakásunk ajtaját, s mindenkit szeretettel fogadunk. Természetesen belépődíj nincs: magánlakásunkban saját gyűjteményünket mutatjuk meg a nagyszámú érdeklődőnek.

Az emlékszoba története és tevékenysége

Az emlékszobát 1989. május 19-én nyitottuk meg, akkor elsősorban azzal a céllal, hogy a kortársak tárgyakon, fotókon keresztül emlékezhessenek egy nagy magyar színésznőre, színházi és civil életének jól ismert mozzanatait felidézve, s néhány rejtett részlettel megismerkedve.

A megnyitás óta eltelt években az emlékszoba megőrizte személyes varázsát: rideg feliratok helyett minden egyes látogató személyre szabott tárlatvezetést kap a múzeum „élő” tárgyaitól: Ruttkai Éva lányától és vejétől. Nincs hivatalos zárási idő, a látogatók, érdeklődők sokszor maradnak estébe nyúló baráti beszélgetésre. Az évek során kialakult és egyre bővül az emlékszoba baráti köre azokból a – nagyrészt fiatal – emberekből, akik évente, havonta vagy hetente térnek vissza. Az emlékszoba intézményi jellege még nagyobb mértékben erősödött. A kezdetekben meglévő "háttér" gyűjtemény ma már a kiállítási időszakon túl egész éves működést tesz lehetővé és szükségessé. Gyűjtemény-gyarapítás, kölcsönzés, relikviák, fotó- és hanganyagok restaurálása, kiállítások rendezése, a gyűjtemény anyagainak folyamatos publikálása részei ennek a tevékenységnek.
Fotó: theater.hu fotó - Ilovszky Béla


Publikációk, kiállítások

1998-ban a tatabányai Közművelődés Házából megkaptuk az ott 1988-ban Romeo és Júlia címmel rendezett Ruttkai-Latinovits kiállítás teljes fotóanyagát. Színháztörténeti gyűjteményünk kézirataiból, fotóiból oktatási segédanyag készült, amelyet a Veszprémi Egyetem Színháztudományi Tanszékén használnak a színházi filológia oktatásához. A Mezei Mária hagyatékból a színésznő pályakezdő éveit bemutató, mindeddig publikálatlan, fiatalkori leveleit adtuk ki Levelek apámnak címmel. A Mezei Máriával 1935 és 1983 között készült interjúkból Szigethy Gábor sajátos hangulatú színházi estet rendezett, amelyet Pápai Erika főszereplésével 1999. április 23-án mutattak be Pikáns zsoltár címmel a Komédium Színházban. A könyv megjelenése és a színházi bemutató alkalmával Mezei Mária kiállítást rendeztünk a Helikon Könyvesházban és a Komédium kiállítótermében. Foto- és relikvia-gyűjteményünk volt a Dajka Margitról szóló könyv – Szigethy Gábor: Margitka – illusztrációs anyaga. 1999 őszén jelent meg a Latinovits Zoltánról szóló, sok, eddig ismeretlen dokumentumot tartalmazó könyv a Gabó Kiadó gondozásában. A könyv képanyagát ezúttal is gyűjteményünk darabjaiból állítottuk össze. Egy másik kiállításhoz, amelyet a Pataky István Művelődési Házban rendeztek, rendelkezésre bocsátottuk Gábor Miklós rajzait. 2000. január 19-én a Balassagyarmati Városi Könyvtárban fotokiállítást rendeztünk Színésznősorsok címmel Dajka Margit, Mezei Mária és Ruttkai Éva fotóiból. 2001 januárjában ugyanitt Gábor Miklós rajzaiból készítettünk kiállítást, és a könyvtárnak ajándékoztuk Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye szegedi előadásának hangfelvételét. 2002-ben A ház címmel a Vígszínházban állítottuk ki Keleti Éva fotoművész Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról készült fotosorozatát, és a Vígszínháznak ajándékoztuk a legendás vígszínházi Ványa előadás megmentett hangfelvételét. A Kiskőrösi Petőfi Múzeum és Emlékházban a Magyar Kultúra Napján 2002-ben kézirat kiállítást, 2003-ban nagyszabású emlékkiállítást rendeztünk Gábor Miklós rajzaiból és video vetítéssel egybekötött előadást tartottunk. Ez utóbbi anyagból két kisebb anyagot mutattunk be áprilisban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, októberben a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. 2003-ban Mezei Máriára emlékeztünk Sárospatakon: a Rákóczi Múzeum kávézójában foto kiállítással és előadással, a református templom karzatán pedig Mezei Máriának Sárospatakhoz fűződő dokumentumaiból rendezett kiállítással. 2003. október 23-án a gyűjteményünkben lévő 1956-os újságokat a II. kerületi ferences közösségi házban állítottuk ki.
2001-ben olyan állapotba került az emlékszobának helyet adó ház, hogy nem tudtuk biztosítani a folyamatos nyitva tartást. Azóta minden évben tartunk néhány „nyílt napot”, amikor kinyitjuk az emlékszobát és reggeltől-estig várjuk a látogatókat.
Folyamatosan bővül a gyűjtemény: az utóbbi években Argentínából megkaptuk Szendrő József kb. 500, az 1950-es, 60-as években írott leveleit, Amerikából egy amatőr filmfelvételt a 60-as évek elejéről Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról, több színházi relikviát és dokumentumot.
Jelenleg az Ex-Lh könyvtárautomatizálási kft. részére dolgozzuk fel Latinovits Zoltán pályakezdésének (1956-1962) dokumentumait, amely azután az internet használók részére is elérhető lesz.
A 2004. szeptember 4-5-i nyitva tartás alkalmával kis kamara kiállítást rendezünk be a kertben és reményeink szerint művészbarátaink is fellépnek.
Gábor Júlia
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a