Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Lukács Sándor, Kelemen István 2018. július 21., szombat
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Irina - RÉV színház
Csehov
Anton Pavlovics Csehov - Kiss Csaba: De mi lett a nővel?
Ábrándok
Ványa bácsik, avagy nyaralj ködben
A Kultkikötőben zajlott A testőr utolsó előadása


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. június 25.
A XIV. Magyar Táncfesztiválon vendégszerepelt a Kecskemét City Balett

Bár papírforma szerint vége van a színházi évadnak, Barta Dóra rendező – koreográfus, és a Kecskemét City Balett táncművészei mégsem pihenhettek túl sokat, hiszen számukra az elmúlt hét egy fontos felkészülési időszak volt tréninggel és próbával egyaránt.

A feszített tempójú fáradságos munkát egyetlen cél érdekében végezte a rendező–táncművész: hogy a Magyar Táncfesztivál gálaműsorában méltó módon lehessen jelen a Társulat. A győri Magyar Táncfesztivál ugyanis az egyik legrangosabb magyar táncművészeti seregszemle, ahová magyar és közép–európai professzionális és amatőr alkotók legjobbjai kapnak meghívást. Az idei, 14. alkalommal megrendezett fesztiválon közel félszáz produkció mutatkozott be hazánkból és Európa számos országából. A fesztiválon megtalálható volt a klasszikus balett, a kortárs tánc, a néptánc és a kísérleti műhelyek munkái is.

A Kecskemét City Balett kiemelt eseményként készült a győri bemutatóra, mert bár a fesztiválon nincs versenyprogram, ennek ellenére a Társulattól előadásról–előadásra tapasztalt színvonal minden esetben alapkívánalom a táncművészek felé. A fesztiválra Barta Dóra a Kecskemét City Balett vezetője a „Bolero” előadást választotta. Ezt a koreográfiát Barta Dóra rendezésében a kecskeméti nézők is azonnal a szívükbe zárták, ugyanis ezt a táncszínházi előadást a „Balett+” műsorsorozat részeként számos alkalommal láthatta a balettszerető közönség.

A szinte hangtalanságból előlépő, el–elfúló, lágy ismétlődésekkel formálódó zene szinte észrevétlenül változik át ördögi tempójú, a gyanútlan nézelődőt táncba hívó, időtlenné váló, szenvedélyesen szédületes haláltánccá. Éppen ezt a metamorfózist láthatjuk viszont a színpadon a táncművészek tolmácsolásában a balett eszközeivel. A díszlet nélküli üres színpadon mindent betölt a szinte már sikoltó zene. S nem marad már, csak a tánc, csak a mozdulat, mely ellenállhatatlanul vonzza magával a nézőt. A  Kecskemét City Balett tudásának legjavát, technikai felkészültségének és művészeti elhivatottságának legmagasabb fokát mutatta ebben a koreográfiában a szombati gálaműsoron.

A fáradságos munka meghozta a gyümölcsét, hiszen a koreográfia kirobbanó sikert aratott a Győri Nemzeti Színház színpadán az „Áramlás – Európai Gálaest” keretében.  Azzal, hogy a Kecskemét City Balett meghívást kapott és jelen lehetett a győri fesztiválon, nem csupán egy meghívásnak tettek eleget, ez a bemutató sokkal több volt egy egyszerű előadásnál, hiszen a KCB kiváló táncművészeinek köszönhetően a kecskeméti Katona József Színház és Kecskemét város is megjelent Győrben, s ezáltal színházunk és városunk is beíródott az Európában is jegyzett táncszínházi társulatok körébe.

spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a