Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Lukács Sándor, Kelemen István 2018. július 21., szombat
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Irina - RÉV színház
Csehov
Anton Pavlovics Csehov - Kiss Csaba: De mi lett a nővel?
Ábrándok
Ványa bácsik, avagy nyaralj ködben
A Kultkikötőben zajlott A testőr utolsó előadása


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. június 15.
Magyar és szlovák balettegyüttesek, sztártáncosok az Erkel Színházban

Miközben a Magyar Nemzeti Balett Pozsonyban, Brnóban és Győrben is fellép különböző produkcióival a hónap folyamán, az együttes június 14-én az Erkel Színházban látja vendégül a Szegedi Kortárs Balett és a Pécsi Balett mellett az új résztvevőként bemutatkozó Pozsonyi Nemzeti Színház balett-társulatát.

A Pas de Quatre ’18. estet követően, június 15-én világsztárok részvételével negyedik alkalommal emlékeznek nemzetközi balettgálával Nagy Iván balettművészre.

Egy héttel a Magyar Nemzeti Balett és a Bartók Tánc Triptichon június 7-i, nagy sikerű pozsonyi bemutatkozása után, június 14-én a Szlovák Nemzeti Színház balett-társulata is ellátogat az Erkel Színházba, a hatodik alkalommal jelentkező Pas de Quatre ’18 estre. A szlovák együttes először vesz részt az eredetileg a legnagyobb vidéki magyar balett-társulatok fővárosi találkozójaként megszületett programban, a műsort is az ő produkciójuk nyitja meg. Adrian Ducin koreográfiája, a Beatles go Baroque – Eight days a week az ötletgazda Peter Breiner zenéjére készült. Az előadás alapjául szolgáló, és annak címét is adó lemez világszerte listavezető volt, amelyen a Szlovák Nemzeti Színház Zenekara barokk stílusba hangszerelte át a Beatles örökzöld slágereit, ezek inspirálták a koreográfiákat is.
Fotó: Tarnavölgyi_Zoltan
Szegedi Kortárs Balett
A Szegedi Kortárs Balett a Nemzeti Táncszínházzal koprodukcióban készült Menyegzővel érkezik az idei Pas de Quatre-ra. Enrico Morelli Stravinsky zenéjére alkotta meg koreográfiáját. Öröm, veszteség, fájdalom, felindultság, szexualitás, elmúlás, hevület, szenvedély – az előadás egy esküvői ceremónia és egy beavatási szertartást gazdag ötvözetét mutatja be, míg a fokozatosan kialakuló örömtánc elvezeti a résztvevőket az új és boldog élet kapujába. Az előadásban Takács Zsófia, Czár Gergely, Szigyártó Szandra, Kiss Róbert, Bocsi Petra, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Stáry Kata, Vincze Lotár, Nier Janka és Kovács Enikő működik közre.

A Pécsi Balett a Harangozó-díjas Földi Béla Footsteps című koreográfiájával lép színpadra. A sodró lendületű, virtuóz és látványos produkciót Frank Edina, Hoffman Virág Zoé, Karin Iwata, Kaiser Fruzsina, Kócsy Mónika, Szécsi Theodóra, Kerekes Soma Lőrinc, Koncz Péter, Matola Dávid, Molnár Zsolt, Tuboly Szilárd és Varga Máté tolmácsolásában láthatja az Erkel Színház közönsége
Fotó: Nagy Attila
Magyar Nemzeti Balett
A Pas des Quatre ’18-ot a házigazda Magyar Nemzeti Balett zárja Hans van Manen 5 tangó című egyfelvonásosával. A világhírű holland koreográfus talán legnépszerűbb alkotásában, amelyet Astor Piazzolla zenéje inspirált és az idén bemutatott LOL-est részeként tért vissza a repertoárra, Sarkissova Karina és Leblanc Gergely, valamint Pokhodnykh Ellina, Golovyna Yuliya, Kerényi Miklós Dávid és Morvai Kristóf is színpadra lép.
Fotó: Emmer László
A Pas de Quatre ’18 másnapján, június 15-én a 2014-ben elhunyt balettművész és -igazgató, Nagy Iván előtt tiszteleg a balettvilág. A visszavonulása után a Magyar Állami Operaház művészeti főtanácsadójaként az intézményt segítő legenda emlékére idén negyedszer kerül megrendezésre a Nagy Iván Nemzetközi Balettgála, amelyen a Magyar Nemzeti Balett művészei és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei mellett a világ legjelentősebb társulatainak táncosai is fellépnek. Itt lesz Sara Mearns és Chase Finlay (New York City Ballet), Evgenia Obraztsova és Semyon Chudin (Bolsoj Színház), Kimin Kim (Marijinszkij Színház) és Igor Tsvirko (Bolsoj Színház), míg a hazai színekben lép színpadra Balázsi Gergő Ármin, Kim Minjung, Melnik Tatiana, Rónai András József és Sarkissova Karina, valamint Ruip Katica (Magyar Nemzeti Balettintézet). A Solymosi Tamás rendezte esten Ókovács Szilveszter főigazgató és Becze Szilvia műsorvezető nyitóbeszédei, valamint A diótörő előadásban a legkiválóbb teljesítményt nyújtó művésznek odaítélt Solymosi-díj ünnepélyes átadása után hét koreográfia adja a kétrészes gála színes programját, mely az elmúlt évek legjobban sikerült balettprodukciói közül válogat a Csajkovszkij-klasszikusoktól kezdve a Don Quijotén át A rosszul őrzött lányig és az Etűdökig. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Déri András és Kollár Imre vezényli.

Forrás: Opera Kommunikáció
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a