Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Sebők Klára 2018. augusztus 15., szerda
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Óriási sikerrel zárult az udvarszínházi programsorozat
Bereményi Géza: IRÉN LEVELE
Álom újratöltve (hősbemutató, valószínűleg egy felvonásban)
III. UbikEklektik
Szelíden és Szilárdan
Don Q és IQ - ELMARAD


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. május 7.
Müpa május

Változatos programmal készül a Müpa májusra, a tavasz talán legszebb hónapjára. Bernstein születésének 100. évfordulója alkalmából Szőke Nikolett és Gájer Bálint idézi meg a mestert, Reitze Smits orgonaművész a Budapest Saxophone Quartettel varázsol,

Palya Bea nagy sikerű sorozatának, a Selymeimnek pedig ezúttal az algériai Souad Massi lesz a vendége. A tánc szerelmesei is örülhetnek: a Győri Balett PianoPlays című előadását hozza el, a Magyar Állami Népi Együttes pedig Kodály és Bartók zenéiből építkezik.

Sir John Elliot Gardiner, Sir Simon Rattle, Olga Peretyatko, Gyenyisz Macujev, Baráti Kristóf, , Várjon Dénes, Baráth Emőke és Philippe Jaroussky - a Müpa 2018/2019-es szezonjának kivételes programkínálatában várva-várt világsztárok, valamint kiváló hazai és nemzetközi alkotók is követik egymást.

Május 3. csütörtök - május 15. – Fesztivál tér
Soundweaving V4 Edition (kiállítás)
Magyarország jelenleg a Visegrád Csoport elnökségi pozícióját tölti be; ez inspirálta a SoundWeaving V4 Edition létrejöttét. Szirmay Zsanett textilművész a Visegrádi Csoport országai közti kapcsolatra, a közös kulturális örökségre reflektálva alkotta meg a magyar, szlovák, cseh és lengyel keresztszemes hímzés motívumvilágát bemutató textilinstallációt. Ez a kiállítás a Visegrádi Csoport országait utazótárlatként bejárva, egymás után több helyszínen látogatható.
Soundweaving V4 Edition
Május 06., 11:00 ؘ – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Matinékoncertek: A honvágy zenéje
Korosztály: 10-14 év
Mi történik egy előadás próbáján, és milyenek egy hangszeres együttes mindennapjai? A fiatalok számára rendezett műhelykoncerten többek közt ez is kiderül: a Budafoki Dohnányi Zenekar ezúttal Bartók Concertójával ismerteti meg a gyerekeket, amely felejthetetlen élménynek ígérkezik!

Május 06., 19:00 – Fesztivál Színház
Magyar Állami Népi Együttes - Hagyományok Háza: Tánckánon
 A Magyar Állami Népi Együttes produkciójában, melyhez a kodályi életmű szolgál hivatkozási alapul, a korábban színpadra állított műsorokhoz hasonlóan a hagyomány radikális elevenséggel jelenik meg,  Egy izgalmas produkció, amelyben a hagyomány radikális elevenséggel jelenik meg, jelenkorunk kortárs megnyilvánulásaival szimbiózisban. A jövő évad együttesének előadása olyan népszerű Kodály-műveket idéz meg, mint a Háry János, a Kállai kettős, a Psalmus Hungaricus vagy az Esti dal.

Május 05., 17:00 – Fesztivál Színház
Bernstein100: The Jazz Side Story
2018-ban világszerte megemlékeznek az amerikai zeneszerző és karmester születésének 100. évfordulójáról. Ezen az estén zenéjének jazzes oldala kerül előtérbe. Szőke Nikoletta, az ország egyik legnépszerűbb jazzénekesnője és a magyar Michael Bubléként emlegetett Gájer Bálint koncertje igazi kuriózumnak ígérkezik.
Szőke Nikoletta

Bernstein leginkább klasszikus zenészként és karmesterként, a New York-i Filharmonikusok világhírű vezetőjeként, valamint musicalszerzőként ismert. Azt már kevesebben tudják, hogy fiatal korában jazzklubokban zongorázott.

Május 10., 19:30 – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Souad Massi és Palya Bea
Palya Bea nagy sikerű sorozata a nagyvilágból hoz el tehetséges énekesnőket. Legújabb vendége a lenyűgöző, algériai Souad Massi, akinek zenéjében a gyökerek és a lázadások találkoznak. Egyszerre briliáns technikájú előadó az arab énekesnők érzelmi telítettségével és titokzatosságával, s közben egy rekedtes rockercsaj, aki a nyugati zene elemeiből éppen úgy merít.  A Müpába a gitáros Medhi Dalil és az ütős Rabah Khalfa társaságában érkezik, és természetesen Palya Beával közösen is énekel majd
Portico Quartet
Május 12., 20:00 – Fesztivál Színház
Portico Quartet
A jazz, az elektronika, az ambient és a minimalizmus határán kalandozó zenekar debütáló albumát a Time Out magazin az év lemezének választotta jazz-folk-világzene kategóriában. 6 év után térnek vissza Magyarországra: Efterklang-, Alt-J- és Radiohead-rajongóknak kötelező!

Május 18., 19:00 – Fesztivál Színház
Győri Balett: PianoPlays
Liszt, Wagner és a szerelem: kell ennél izgalmasabb kombináció? A Győri Balett vezető táncosai Velekei László koreográfiájával, rövid etűdök formájában alkotnak maradandót. A kihagyhatatlan előadást Balázs János zongoraművész szenvedélyes játéka teszi teljessé.
Győri Balett
Május 18., 20:00 – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
III. Budapesti Nemzetközi Kórusünnep - Nyitókoncert
Éljen az ének! A Nemzetközi Kórusünnep keretében a hangversenyeken kívül workshopok és gyerekprogramok várják a közönséget. A III. Budapesti Nemzetközi Kórusünnep nyitókoncertjére Amerikától Svédországon át Tajvanig mindenhonnan érkeznek énekesek, sőt, a koncerten olyan hivatásos együttes is fellép mint a világhírű, svéd The Real Group.

Május 19., 11:00 – Üvegterem
Minimatiné: Tenyérbe zárt mese
Korosztály: 3-8 év
Egy előadás, amit a gyerekek imádni fognak! A sok zenével fűszerezett bábos játékból kiderül, mi történik két hópihével, ha télen lepottyannak az égből, és mi vár rájuk tavasszal, amikor elolvadnak. Hogyan tűnnek el nyáron, és hol talál rájuk az ősz?

Május 22., kedd 19:30 – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Piotr Anderszewski és a Skót Kamarazenekar
Az idén 49 éves lengyel zongoraművész Európa egyik legjobb kamarazenekarával, Mozart és Poulenc műveivel érkezik a Müpába. Anderszewski nemcsak azért a hazai közönség egyik kedvence, mert édesanyja magyar, hanem mert elmélyült és kísérletező kedvű muzsikus.

Május 24., 20:00 – Bohém Étterem
Náray Erika vendége: Varró Dániel
Náray Erika ezúttal a kortárs magyar költészet egyik meghatározó alakját, a József Attila-díjas Varró Dánielt látja vendégül, akinek frappáns vagy éppen elgondolkodtató versei sokaknak szereztek már kellemes perceket. Ezen az estén kedvenc jazzmuzsikáit is megismerhetjük.

Tegye igazán emlékezetessé a gyermeknapot egy igazi interaktív családi élménnyel! A Müpa Cifra Palotája keretében zene és mese várja a gyerekeket három színpadon, emellett rengeteg kreatív és zenés foglalkozásnak örülhetnek kint és bent: vattacukor helyett ezt ajánljuk!

Május 28., 19:00 – Előadóterem
Müpamozi: Oltalmazó ég (1990)
A világhírű operatőr, Vittorio Storaro életművének legjobb filmjeit felvonultató sorozatban ezúttal Bernardo Bertolucci alkotását nézhetjük meg. Egy zeneszerző, egy sikeres drámaíró feleség, egy barát és Észak-Afrika: csodálatos természeti képek és lenyűgöző vizuális világ.
9Bach
Május 30., 20:00 – Fesztivál Színház
9Bach
Az együttes neve nem a zeneszerzőre utal: a walesi nyelv szójátéka inkább azt jelenti, hogy „gyöngéd nagymama”. És amennyi finomság rejlik a 9Bach muzsikájában, tökéletesen illik hozzájuk. Kelta gyökerű zenéjük egyszerre folkos, popos és elektronikus – egyszóval varázslatos. A 9Bachot az énekes Lisa Jên és a gitáros Martin Hoyland alakította meg 2005-ben az észak-walesi Gerlanban. Kezdetben csupa walesi népdalfeldolgozást játszottak, ám amikor turnézni kezdtek Nyugat-Európában és Ausztráliában, rákaptak a dalszerzés ízére, így 2014-es, Tincian című albumukat már saját szerzeményeik uralták.

Forrás: Müpa Kommunikáció – theater.hu
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a