Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Lukács Sándor, Kelemen István 2018. július 21., szombat
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Irina - RÉV színház
Csehov
Anton Pavlovics Csehov - Kiss Csaba: De mi lett a nővel?
Ábrándok
Ványa bácsik, avagy nyaralj ködben
A Kultkikötőben zajlott A testőr utolsó előadása


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. április 10.
Művészetek találkozása a költészetünnepen

A Harag György Társulat a SzatmárON kezdeményezés keretében idén is színvonalas költészetünnepet tartott Szatmárnémetiben. Hétfőn a District 15 nevű szórakozóhelyen a verseké volt a főszerep, versblokkok, kvízjáték, kerekasztal-beszélgetés, élő bejelentkezések és koncertek követték egymást és természetesen nem maradtak el a gasztro-etűdök sem – a résztvevők versek ihlette ételeket kóstolhattak.

Sokan éltek a lehetőséggel, és szavalták el vagy olvasták fel kedvenc költeményeiket – a legkisebbektől az idősebb generáció tagjaiig. Sőt, akadtak olyanok is, akik saját költeménnyel álltak a közönség elé. Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően az eseményen verselt Kiss Tibi, a Quimby zenekar énekese és Kovács András Ferenc költő is.

A rendezvény keretében tartották a Sugárút kulturális folyóirat legújabb számának bemutatóját. Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója a lap szerkesztőségének két tagjával, Kereskényi Sándor irodalomtörténésszel és Muhi Sándor képzőművésszel beszélgetett az új lapszámról illetve a folyóirat jelenéről és jövőjéről.

Hétfőn a költészetünnepi rendezvény részeként mutatták be André Ferenc költő, slammer, a Helikon folyóirat szerkesztőjének legújabb, Szótagoló című kötetét. A szerzővel Fischer Botond költő és író beszélgetett, majd André gitárt ragadva adta elő néhány költéményét.

Izgalmas kereklasztal-beszélgetéseket is tartottak a költészetünnepen: magyartanárok és diákok beszéltek a költészet helyéről az iskolai oktatásban és a diákok szatmári költőkkel - Jánk Károllyal és Simonffy Józseffel - is megosztották élményeiket a költészetről a (meg)Talált vers című programpontban. A költők saját verseikkel is megörvendeztették az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetések moderátora Elek György író és újságíró volt, aki saját prózaversét is felolvasta a rendezvényen.

Kovács András Ferenc gyermekverseit Nagy Csongor Zsolt, Rappert-Vencz Gábor és Péter Attila Zsolt színművészek idézték meg koncert formájában, a marosvásárhelyi Koszika&Friends zenekar pedig nem csak a zárókoncert főszereplői voltak, hanem helyben megzenésítettek egy, a jelenlevők által kiválasztott verset.

Idén újdonság volt a könnyed lírai kvízjáték, amelyen összesen öt csapat vett részt, valamint a költemények ihlette képzőművészeti alkotások létrehozása is. Ary Johanna, Mitroi Tímea, Akerman Csaba és Erdei Máté fiatal képzőművészek négy vers akapján négy alkotást készítettek, amelyet hamarosan jótékonysági árverésen lehet majd megvásárolni – a bevételekből pedig Down-szindrómás gyermekekkel foglalkozó civil szervezet fog részesülni.

A rendezvény megszervezését a Proscenium Alapítvány finanszírozta, az ételkóstolásokhoz a menüt az Al Capone étterem készítette. A rendezvény megszervezésében és lebonyolításában az ötletgazdákhoz, Kovács Nikoletthez és Frumen Gergőhöz ebben az évben a társulat több fiatal művésze - Bogár Barbara, Budizsa Evelyn, Keresztes Ágnes és Moldován Blanka - is csatlakozott.

A Harag György Társulat a hétfői rendezvény mellett április 11-én is ünnepli a magyar költészetet, a LiterArt Magyartanári Egyesület partnereként, az új főtéri „gödörben”, amikor a szatmári magyar középiskolák mintegy ezer diákja közösen olvas fel egy áltluk kiválasztott magyar verset, a társulat fiatal művészeinek vezetésével. Az eseményt Facebookon keresztül élőben közvetítik, de a helyszínen is minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a