Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Juhász Judit, Juhász Judit, Tatár Gabriella, Kálid Artúr, Horváth László 2018. augusztus 14., kedd
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Óriási sikerrel zárult az udvarszínházi programsorozat
Bereményi Géza: IRÉN LEVELE
Álom újratöltve (hősbemutató, valószínűleg egy felvonásban)
III. UbikEklektik
Szelíden és Szilárdan
Don Q és IQ - ELMARAD


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. január 29.
Kilátástalanság és álmok

Újabb kritika született legutóbbi bemutatónkról, az Egerek és emberekről. Az előadás legközelebb február 7-én látható a nagyszínpadon.

Ha eleged van mások önzéséből, vagy ha felfedezed, hogy saját önzésed hatása tükröződik mások tekintetében, ülj be a Budaörsi Latinovits Színház nézőterére, és nézd meg az „Egerek és emberek” című drámát. Feledhetetlen élményben lesz részed, és kicsit másképp fogod látni a világot.

A helyszín Kalifornia, a Salinas folyó völgye, valamikor az 1929-33-as világgazdasági, túltermelési válság tájékán-után, nagyjából 80 évvel ezelőtt. A nyári betakarítás ideje…

A Pulitzer- és Nobel-díjas, termékeny író, John Steinbeck (1902-1968), jól ismerte szülőföldjét: a virágzó farmok és az ott tengődő vándormunkások világát.

Fotó: Borovi Dániel
Böröndi Bence és Ilyés Róbert

Szeretem ezt a kisregényt. Úgy ülök be a kényelmes nézőtérre, hogy sokat várok az előadástól. Nem volna jó csalódni.  Az első benyomásom máris megnyugtat. A színpadra varázsolt munkásszállás színhatása telitalálat. Az én olvasói emlékezetemben is hasonló árnyalatú a regény cselekményének – gabonazsákokból, a cséplési törek színéből, a gabonaszemekre vadászó egerek szürkés világából kikevert – helyszíne. A nyár is jelen van, némi cirpelés formájában. Forróság lehet odakint, ahol zajlik az aratás, cséplés, a hátfájdító zsákcipelés. A színpad bal oldalán, a gerendák magasságában – első megközelítésben a mezőgazdasági gépek jelzéseként felfogható – fogaskerekek.

Nem árulok zsákbamacskát. Azért „ragadtam tollat”, mert a Latinovits Színház előadása életem egyik legemlékezetesebb színházi élménye lett. A nézőtér gyors elnémulásából, majd a lelkes ünneplésből arra következtetek, hogy nem vagyok egyedül a szuperlatívuszommal. Láthatóan mindenkit lekötött a dráma. Azokat is, akik olvasták a művet, és azokat is, akik nem. Ami engem illet, egyenesen azzal a gondolattal álltam fel az előadás végén, hogy amit átéltem, az jobb volt mint a regény… A többletet a remek rendezés, az őszinte, élethű csapatjáték tette hozzá Steinbeck szövegkönyvéhez, amelyben jól követhető, logikus módon haladhatott a végkifejlet felé a két főszereplő meghatóan szép, emberi kapcsolata. A szeretetre éhes, nagydarab, korlátolt szellemi képességű Lennie szerepét Ilyés Róbert alakítja. Fiatalabb, életrevaló társa, George, Böröndi Bence előadásában jelenik meg a színpadon. Kapcsolatuk, összetartozásuk élménye feledhetetlen.

Fotó: Borovi Dániel
Páder Petra és Ilyés Róbert

Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezése nyomán teljes egységben van a tartalom és a forma. Színészválasztása a többi karakter esetében is telitalálat: Bregyán Péter (Candy), Dékány Barnabás m.v. (a gazda fia, Curley), Páder Petra (a gazda fiának felesége), Chován Gábor (Slim), Széll Attila m.v. (Carlson), Brasch Bence e.h. (Whit), Stubnya Béla m.v. (Crooks), Szemán Béla m.v. (Főnök).

A darabban minden a helyén van. Élethűek és egyenrangúak az alakítások, a megjelenített emberek mindvégig fogva tartják a néző figyelmét, lelkét. Átérezhető jelentősége van annak, ha kapcsolatba kerülnek, ahogy annak is, ha elbeszélnek egymás mellett. A legnagyobb nyomorból is képes kiragyogni a humor. Megélhetővé válik az emberség, a szolidaritás.

Az előadást a kilátástalanság és az álmok kontrasztja jellemzi, amely végül drámába torkollik. A gazda elkapatott, mihaszna fiának eszelős ámokfutásai olyan erősek, hogy egyértelművé válik: a történet végén nincs többé menekvés… Az előzmények után persze nem is volna jó, ha lenne. Csak az nem mindegy, hogy milyen lesz a bukás. A szimbólummá nemesedett fogaskerekek végül minden, nyomorban született álmot „bedarálnak”…

A két főszereplő végjátéka két kiváló színész katartikus jutalomjátékának is felfogható. Egyenesen gyönyörű.

(szilveri)

Fotó: Borovi Dániel
Böröndi Bence és Ilyés Róbert

John Steinbeck: Egerek és emberek

Fordította: Hamvai Kornél

Rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám

Következő előadások: február 7. szerda, 19:00, február 12. hétfő, 14:00, március 10. szombat 19:00, március 30. péntek, 19:00

Online jegyvásárlás

spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a