Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Juhász Judit, Juhász Judit, Tatár Gabriella, Kálid Artúr, Horváth László 2018. augusztus 14., kedd
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Óriási sikerrel zárult az udvarszínházi programsorozat
Bereményi Géza: IRÉN LEVELE
Álom újratöltve (hősbemutató, valószínűleg egy felvonásban)
III. UbikEklektik
Szelíden és Szilárdan
Don Q és IQ - ELMARAD


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2018. január 28.
Opera a Müpában – három este világsztárokkal a Duna-parton

Vannak operák, melyek akkor is megérdemlik, hogy játsszák őket, ha az Ybl-palota bezárása miatt nem fértek bele az Erkel Színház évadtervébe. Ezek közül idén hármat a Müpa fogadott be. A darabok koncertszerű előadásban a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kerülnek színre.

Január 29-én Verdi Otello, 30-án Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony, 31-én pedig Puccini Turandot című operája hallható koncertszerű előadásban a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben – világhírű énekesek közreműködésével.

Az operairodalom e három remekműve különleges helyet foglal el az Opera életében. Verdi Otellóját 1887-ben mutatta be a Ház, azóta pedig 490 rendezést élt meg kilenc különböző rendezésben – legutóbb Stefano Poda interpretációját láthatta a közönség. A Turandot és az Operaház kapcsolata hasonlóan komoly múlttal rendelkezik: Puccini művét 1927-es magyarországi premierje óta 426 alkalommal állította színpadra a budapesti dalszínház, három igen időtálló rendezésben.
Sümegi Eszter az opera Az árnyék nélküli asszony előadásában
Rendező: Szikora János
Az árnyék nélküli asszony, aminek magyarországi premierjére 2014-ig kellett várni, a Magyar Állami Operaház repertoárújító missziójának egyik kiemelkedő darabja. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Richard Strauss operája eddig csak szimfonikus fantázia változatban szólalt meg, a mór vezérről szóló Verdi-mű pedig csupán közvetítés formájában jutott a Müpa falain belülre. A három operából a Turandot az egyetlen, mely a vetítésen túl egy előadást is megélt, – Lukács Gyöngyi főszereplésével, Kovalik Balázs részben szcenírozott koncepciójával – de ennek már lassan tíz éve. Ez a kivételes triptichon tehát mindkét intézmény számára fontos és különleges kezdeményezés.

Az estek további érdekessége, hogy az Opera Zenekarát az intézmény jelenlegi és korábbi főzeneigazgatói vezénylik, akik 2011 és 2018 között meghatározták az intézmény zenei stílusát: a nyitóelőadást Kocsár Balázs (2016–), a keddi Strauss-operát Halász Péter (2013–2016), a záró Turandotot pedig Héja Domonkos (2011–2013) dirigálja. Mindhárom koncertszerű előadásban az Opera több nemzetközi hírű, vezető énekese mellett külföldi sztárok is fellépnek.

Az Otello címszereplője, a lett Aleksandrs Antonenko a 2017-es Háry Estély sztárvendége lett volna, ám a tenor az utolsó pillanatban betegsége miatt lemondani kényszerült a közreműködést. Most azonban végre élőben is láthatja és hallhatja a magyar közönség. Desdemonát Rost Andrea, Jagót Kálmándy Mihály, míg a további szerepeket többek közt Németh Judit és Balczó Péter énekli. Másnap, Az árnyék nélküli asszonyban Sümegi Eszter, Kovácsházi István, Komlósi Ildikó és Rálik Szilvia mellett a dán bariton, Johan Reuter lép majd színpadra, akit avatott Richard Strauss-énekeként és a kelmefestő Barak egyik leghitelesebb mai tolmácsolójaként tartanak számon. A Turandotban Kelet és Nyugat találkozik majd: a koreai Jee Hye Han partnere az amerikai Stuart Neill lesz, akit generációjának legdrámaibb tenorjai közt tartanak számon, de fellép Sümegi Eszter, Fried Péter és Róka István is. Az előadásokon megjelenő gyermekkart Hajzer Nikolett, a Magyar Állami Operaház Énekkarát Csiki Gábor megbízott karigazgató vezeti.

Forrás: Opera Kommunikáció
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a