Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Kató Emőke, Kozáry Ferenc, Zsótér Sándor 2018. június 20., szerda
spacer
Színházi hírek
Legfrissebb híreink
Háy János: A halottember
Fiatalok vették birtokba a színházat Egerben
Andrei Șerban 75 – miniévad a kolozsvári színházban
Kapitalizmus-geometriai sorrendben ábrázolva
Jég-doktrínák - variációk a náci retorikára
Jiří Menzel sörét isszák


Képes hírek
Eötvös Péter az Operában
Kokan Mladenović Temesváron rendez
Vígnap 2011
Eszenyi Enikő köszöntése
Helmuth Stürmer
Ruttkai Éva-emlékdíj 2008
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója
Könyvbemutatók Kolozsváron
2017. december 19.
Beszámoló a Tomcsa Sándor Színház sajtótájékoztatójáról

Sajtótájékoztatót tartottak a Tomcsa Sándor Színházban a soron levő előadás kapcsán – a Felsültek vs. Szerelem bemutatóját december 21-én, csütörtökön este 19 órától láthatja majd a közönség, de szilveszter éjszakáján, illetve jövőben is megtekinthetik az érdeklődők.

Elhangzott, hogy Zakariás Zalánnak mint művészeti vezetőnek ez az első rendezése a színháznál (de ezen kívül fut még tavalyi rendezése, a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk.) Elmondása szerint ő választotta William Shakespeare Felsült szerelmesek c. drámáját amelyet Bereczki Ágota, a színház dramaturgja írt át mai nyelvezetre, úgy, hogy a szerző különleges verbális poénjai is érvényesüljenek, és a mű továbbra is Shakespearehű maradjon. Shakespeare Love’s Labour’s Lost, azaz Mészöly Dezső fordításában: Lóvátett lovagok c. műve, korai komédiái közé sorolható, maga is egy kísérlet. Egy nyelvi kísérlet arra, hogy a szellem, a lélek és a test, vagyis a gondolkodás, a tudás és az érzelmek, hogyan bonthatják, illetve formálhatják hármasságuk egységét. Mindezt a reneszánsz életvitelbe, a kor divatjának megnyilvánulásaiba ágyazva szerette volna megmutatni. Előadásunk szövege a Mészöly fordításból építkezett, miközben mindvégig figyelemmel követte az eredeti szöveg textuális- és környezeti szándékait. Ebből a világból alakult ki egy mához köthető szövegkörnyezet, ami reményeink szerint, sikeresen ülteti át azokat az érzéseket, formulákat, amelyek ugyanazokat fogják jelenteni a befogadó számára, mint a korhű szöveg, saját közönségének. Ennek elérésére, az adaptáció mai trendekből táplálkozik, a szonetteket slam verselések váltják fel, amelyeknek sajátossága, hogy érzelmi képeiket hétköznapi fogalmakhoz kötik, így mondanivalója azonnal lekövethetővé válik, könnyű a hozzá való kapcsolódás. Olyan tehetséges költők munkájának felhasználásával készült a szöveg, mint Simon Márton, Csengődi Péter és Gábor Tamás, akik humorukkal, rálátásukkal és őszinteségükkel járultak hozzá a szöveg időutaztatásához.

Egy vidám hangvételű előadás van készülőben, amely – Zakariás Zalán elmondása szerint – tudatosan törekszik a fiatalos hangnemre, hiszen személy szerint és művészeti vezetőként is az a célja, hogy a fiatalságot a színházba csalogassa, ezt az előadást öt éves kortól egészen százöt éves koráig bárki megnézheti.

spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a