Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Gyimesi Pálma 2017. december 18., hétfő
spacer
Erkel Színház
Magyar Állami Operaház
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Igazgatóság
Erkel Színház
spacer
Kocsák Tibor
Hófehérke és a 7 törpe
mesebalett
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Képgaléria: Sajtótájékoztató
Szereposztás
Koreográfus: ifj. Harangozó Gyula
Rendező: ifj. Harangozó Gyula
Karmester: Csányi Valéria
Díszlettervező: Kentaur
Jelmeztervező: Velich Rita
Bemutató:2004. 11. 27.
Előadás ismertető
A táncjáték cselekménye

I. felvonás

Prológ
A nagy Hófehérke-mesekönyv első lapja feltárul, amelyről rémesen szépséges kép tűnik elő: a fenyegető gonosz mostoha képe.
1. kép (A palota kertjében)
A gonosz Mostoha munkára fogja Hófehérkét. A szolgálók örömmel segítenek neki. A takarítás után a Vadász fehér galambot ajándékoz Hófehérkének. A vészjóslóan érkező Mostoha elől mindenki elmenekül. Megérkezik a Királyfi, és első pillantásra beleszeret Hófehérkébe. A fiatalok csak nagy nehézségek árán tudnak kettesben maradni. Meghitt együttlétüket a gonosz Mostoha – féltékeny gyűlölettel teli szívvel – kilesi.
2. kép (A Mostoha szobájában)
Dühtől felajzottan érkezik a szobájába a hiú királynő. Mérge szépségápolás közben elszáll. Átöltözik, és a varázstükör elé áll. A tükör szelleme tudomására hozza: Hófehérke a legszebb a világon. A Mostoha éktelen haragra gerjed. Hivatja a Vadászt, és megparancsolja neki: ölje meg Hófehérkét.
3. kép (Az erdőben)
A Vadász – lepkegyűjtés ürügyével – az erdőbe csalja Hófehérkét. Megpróbálja teljesíteni a királynő parancsát, de nem viszi rá a lelke. Végül – Hófehérkét egyedül hagyva – megszökik.
4. kép (A bányában)
Hófehérke az erdőben bolyong, közben a törpék elindulnak a bányába, ahol drágakövet bányásznak.
5. kép (A törpék házában)
Hófehérke megérkezik a törpék üres házába. Az éhes lány eszik, iszik, majd egy nagy lepedő alá bújva, lefekszik aludni – keresztben a hét ágyon. A törpék nótázva érkeznek haza. Döbbenten fedezik fel, hogy valaki járt a házban. Amikor Hófehérke megmozdul, megrémülnek, de az első ijedtség után hamar összebarátkoznak, és befogadják a lányt.

II. felvonás

1. kép (A Mostoha szobájában)
A Mostoha ismét a varázstükör elé áll. A tükör szelleme megmutatja neki, hogy Hófehérke vidáman él a törpék házában. A gonosz királynő haragra gerjed, és szörnyecskék segítségével varázsitalt főz. A szertől a Mostoha almaárus Banyává változik. A legszebb piros almát megmérgezi, és eltűnik.
2. kép (A törpék házában, erdőben)
A törpék munkába indulnak, Hófehérke egyedül marad. Nemsokára megérkezik a Banya. Vizet kér, és hálából a legszebb almájával ajándékozza meg a lányt. Hófehérke beleharap, összeesik és meghal. A Banya diadaltáncának végén – bosszúra éhesen – megérkeznek a törpék. Üldözőbe veszik az alattomos gyilkost, aki menekülés közben – mennydörgés kíséretében – a mélybe zuhan.
3. kép (Erdei tisztáson)
A Királyfi és kísérete a Vadász vezetésével Hófehérkét keresi. Távolról felhangzik a törpék bús éneke. A gyászolók vállukon hozzák Hófehérke koporsóját. A Királyfi szeretne elbúcsúzni a lánytól. Csókjától Hófehérke életre kel. A szerelmesek örök hűséget fogadnak egymásnak. Örömünnep kezdődik. A végére előkerül a nagy Hófehérke-könyv, amelynek első lapján a gonosz Mostoha pöffeszkedik. Kuka befejezi a mesét: rácsapja a könyv fedelét a szívtelen boszorkányra.
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2017. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a