Theater Online
spacer
spacer
Főoldal TESZT Temesvár Fórum Képügynökség Képeslap
  
spacer
Képgaléria Színházak Portré Hírek Írások Bemutatók Linkek
spacer
Születésnapos: Varga Zsuzsa, Andrádi Zsanett, Varga Klári, Poszet Nándor 2018. május 27., vasárnap
spacer
Erkel Színház
Magyar Állami Operaház
spacer
spacer
spacer
Híreink
Előadások
Műsor
Képgaléria
Igazgatóság
Erkel Színház
spacer
Kocsák Tibor
Hófehérke és a 7 törpe
mesebalett
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Képgaléria: Sajtótájékoztató
Szereposztás
Koreográfus: ifj. Harangozó Gyula
Rendező: ifj. Harangozó Gyula
Karmester: Csányi Valéria
Díszlettervező: Kentaur
Jelmeztervező: Velich Rita
Bemutató:2004. 11. 27.
Előadás ismertető
A táncjáték cselekménye

I. felvonás

Prológ
A nagy Hófehérke-mesekönyv első lapja feltárul, amelyről rémesen szépséges kép tűnik elő: a fenyegető gonosz mostoha képe.
1. kép (A palota kertjében)
A gonosz Mostoha munkára fogja Hófehérkét. A szolgálók örömmel segítenek neki. A takarítás után a Vadász fehér galambot ajándékoz Hófehérkének. A vészjóslóan érkező Mostoha elől mindenki elmenekül. Megérkezik a Királyfi, és első pillantásra beleszeret Hófehérkébe. A fiatalok csak nagy nehézségek árán tudnak kettesben maradni. Meghitt együttlétüket a gonosz Mostoha – féltékeny gyűlölettel teli szívvel – kilesi.
2. kép (A Mostoha szobájában)
Dühtől felajzottan érkezik a szobájába a hiú királynő. Mérge szépségápolás közben elszáll. Átöltözik, és a varázstükör elé áll. A tükör szelleme tudomására hozza: Hófehérke a legszebb a világon. A Mostoha éktelen haragra gerjed. Hivatja a Vadászt, és megparancsolja neki: ölje meg Hófehérkét.
3. kép (Az erdőben)
A Vadász – lepkegyűjtés ürügyével – az erdőbe csalja Hófehérkét. Megpróbálja teljesíteni a királynő parancsát, de nem viszi rá a lelke. Végül – Hófehérkét egyedül hagyva – megszökik.
4. kép (A bányában)
Hófehérke az erdőben bolyong, közben a törpék elindulnak a bányába, ahol drágakövet bányásznak.
5. kép (A törpék házában)
Hófehérke megérkezik a törpék üres házába. Az éhes lány eszik, iszik, majd egy nagy lepedő alá bújva, lefekszik aludni – keresztben a hét ágyon. A törpék nótázva érkeznek haza. Döbbenten fedezik fel, hogy valaki járt a házban. Amikor Hófehérke megmozdul, megrémülnek, de az első ijedtség után hamar összebarátkoznak, és befogadják a lányt.

II. felvonás

1. kép (A Mostoha szobájában)
A Mostoha ismét a varázstükör elé áll. A tükör szelleme megmutatja neki, hogy Hófehérke vidáman él a törpék házában. A gonosz királynő haragra gerjed, és szörnyecskék segítségével varázsitalt főz. A szertől a Mostoha almaárus Banyává változik. A legszebb piros almát megmérgezi, és eltűnik.
2. kép (A törpék házában, erdőben)
A törpék munkába indulnak, Hófehérke egyedül marad. Nemsokára megérkezik a Banya. Vizet kér, és hálából a legszebb almájával ajándékozza meg a lányt. Hófehérke beleharap, összeesik és meghal. A Banya diadaltáncának végén – bosszúra éhesen – megérkeznek a törpék. Üldözőbe veszik az alattomos gyilkost, aki menekülés közben – mennydörgés kíséretében – a mélybe zuhan.
3. kép (Erdei tisztáson)
A Királyfi és kísérete a Vadász vezetésével Hófehérkét keresi. Távolról felhangzik a törpék bús éneke. A gyászolók vállukon hozzák Hófehérke koporsóját. A Királyfi szeretne elbúcsúzni a lánytól. Csókjától Hófehérke életre kel. A szerelmesek örök hűséget fogadnak egymásnak. Örömünnep kezdődik. A végére előkerül a nagy Hófehérke-könyv, amelynek első lapján a gonosz Mostoha pöffeszkedik. Kuka befejezi a mesét: rácsapja a könyv fedelét a szívtelen boszorkányra.
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Főoldal Médiaajánlat Szolgáltatásaink Partnerek Impresszum Linkek
© 2018. - THEATER Online - theater.hu

A Theater Online megjelenését támogatja a